به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا) هنوز دو سه روزی به ماه مبارک رمضان باقی مانده بود که جلسه مقدماتی طرح اعزام «30 مفسر؛ 30 استان» با حضور آیتالله مقتدایی در دارالقرآن علامه طباطبایی(ره) برگزار شد تا برای اولین بار تبلیغ حوزه بیش از پیش رنگ و بوی قرآنی به خود بگیرد.
30 استاد تفسیر که عمده آنان صاحب کرسی تدریس در حوزه و دانشگاه هستند به 30 استان کشور اعزام شدند و به گفته ایشان با وجود کمبودها و مشکلات برنامهریزی که در هر طرحی که برای اولین بار اجرا میشود طبیعی است استقبال مردمی از آنان بیش از اندازه تصور بوده است.
استادانی که خستگی آنان زمانی از تن به در رفته است که دیدهاند در مدت نه چندان بلند یک ماه معنوی و نورانی توانستهاند ده ها جلسه با محوریت تفسیر قرآن برگزار کنند و از جوان و پیر و دانشگاهی و عامی را مخاطب نه خود بلکه قرآن سازند و هر کدام هم بر کوله بار تجربیات و شیرینیها و تلخیهای زندگی خود بیفزایند و آن را نقل مجالس کنند.
لزوم تداوم طرح
حجتالاسلام والمسلمین سید محمد واعظ موسوی، عضو مجلس خبرگان رهبری و استاد حوزه علمیه یکی از این افرادی است که امسال به استان آذربایجان شرقی و شهر تبریز اعزام شده بود. وی میگوید هرچند ساماندهی لازم برای اجرای طرح انجام نشده بود ولی کار بسیار مفید و موثری صورت گرفت و درخواست ما این است که این طرح تداوم داشته باشد.
وی اظهار کرد: من دو برنامه تفسیری قبل و بعد از نماز داشتم و یکی از شیرینیهای سفرم این بود که هفته ای یکبار جلسهای برای بیش از 200 مبلغ برگزار می کردیم که هر کدام صدها مخاطب داشتند و با اشتیاق به دنبال رفع مشکلات قرآنی خود بودند تا بتوانند برای مخاطبان پاسخ درخور و شایستهای فراهم کنند.
استقبال توریستهای سوئدی
حجتالاسلام والمسلمین حسین بنیادی با بیان اینکه در استان فارس هنوز برخی سنتهای گذشته وجود دارد، اظهار کرد: ولی استقبال مردم و به خصوص جوانان از مباحث قرآنی بسیار خوب بود. ما سه برنامه در طول ماه مبارک رمضان در شیراز داشتیم یکی صبحها در جمع دانشگاهیان، یکی در مسجد برای عموم مردم و یکی هم در کنار مقبره حافظ که حتی استقبال مردم در کنار مقبره حافظ نیز که فضای فرهنگی خاصی دارد از تصور ما خارج بود.
بنیادی با بیان اینکه 47 پزشک متخصص از مباحث تفسیری قرآنی ارایه شده در جلسات ایشان بهرهمند شدهاند تصریح کرد: یکی دیگر از خاطرات ما این بود که یک روز 18 سوئدی به عنوان توریست به مقبره حافظ آمده بودند و ما آیات مرتبط با حضرت مریم(س) را برای آنان خواندیم و مترجم ترجمه کرد آنان با شنیدن این آیات از تمجید قرآن از حضرت مریم متعجب شده بودند.
طرحی از سنخ آیات تبیینی
حجتالاسلام والمسلمین علی رحمانی سبزواری، نایب رئیس دوم مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم هم درباره سفر تبلیغی خود میگوید: در حوزه علمیه آیات الاحکام محور مباحث است و حوزههای علمیه مبین آیات تشریعی قرآن کریم هستند ولی طرح 30 مفسر؛ 30 استاد، از سنخ آیات تبیینی قرآن بود.
وی ادامه داد: آیات تبیینی قرآن کریم است که نظام زندگی و حیات را بحث میکند و مبین روابط اجتماعی و اخلاق است.
وی تاکید کرد: بدایت این امر آشکار است که نباید این طرح در همین سال منحصر بماند و لازمه شکر آن ساری و جاری بودن آن در سنههای بعد است.
نائب رئیس انجمن فقه و اصول حوزه تصریح کرد: آیات تبیینی قرآن کریم مختص عموم مردم است و مبلغان میتوانند از آن برای تبلیغ استفاده کنند.
این استاد حوزه به سخنرانی خود در ماه مبارک رمضان پیش از خطبههای نماز جمعه بیرجند اشاره می کند و میگوید: این سخنرانی با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و درخواستهای متعددی برای جلسات دیگر به بنده ارائه شد که علت آن توجه به آیات تبیینی قرآن کریم بوده است.
اقدامی بدیع اما دیرهنگام
حجتالاسلام والمسلمین غلامعباس هاشمی بطحایی نیز که سفر تبلیغی وی به استان مرکزی و شهر اراک بوده است در این باره میگوید: این اقدام بدیع هر چند دیرهنگام ولی بجا بود زیرا تاکنون قرآن در تبلیغ متروک بوده است.
وی اظهار کرد: قبل از سفر، آیه شریفه سوره فرقان مبنی بر اینکه امت پیامبر قرآن را مهجور گرفتهاند به ذهنم خطور کرد و با قرائت آن تکان خوردم که ما بر سر سفره قرآن در حوزه نشستهایم ولی برای نشر و ترویج آن چه کردهایم؟.
وی ادامه داد: امویها اهل بیت(ع) را مهجور کردند و ما هم قرآن را مهجور ساختهایم و به بسیاری از احکام آن عمل نمیکنیم و برگزاری چنین جلساتی میتواند تا حدی از مهجوریت و متروک بودن قرآن بکاهد.
وی با تاکید بر اینکه این عمل بجا و ارزنده بوده است یادآور شد: استانها از قبل آمادگی لازم را برای پذیرش استادان نداشتند و اطلاعرسانی مناسبی هم صورت نگرفته بود ولی با این همه استقبال خوبی از سوی مردم وجود داشت و میتواند با تداوم در سالهای بعد این استقبال بیشترهم بشود.
کمبودها در حوزههای علمیه استانی
حجتالاسلام والمسلمین بهرام دلیر، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و مدرس خارج فقه و اصول و فلسفه و عرفان نیز سخنران دیگر اختتامیه طرح 30 استاد؛ 30 مفسر درباره سفرش که به زنجان بوده است میگوید: وضع موجود در حوزههای علمیه استانی خوب نیست و باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند.
دلیر ادامه میدهد: با برنامه ریزی صورت گرفته در دهه سوم ماه رمضان ما پخش مستقیم از شبکههای استانی داشتیم و مباحث تفسیری برای مردم پخش میشد و اواخر هم روزی 5 تا 6 جلسه برگزار میکردیم.
وی ادامه داد: متاسفانه عرفان وارههای هندی و آمریکای لاتین در برخی مناطق موج میزند و برای تقویت حوزههای علمیه در این مناطق و تقویت باورهای دینی مردم در کنار مباحث تفسیری و قرآنی باید مباحث کلامی و اعتقادی نیز با محوریت قرآن ارایه شود.
دلیر گفت: یکی از کارهای لازم بیان آیات الاحکام برای اقشار مختلف مانند بازاریان است که هم به درد دنیا و هم آخرت آنان میخورد.
دلیر تاکید کرد: برای ثمره بهتر و بیشتر این جلسات باید در سالهای بعد زودهنگام برنامهریزی و ساماند دهی صورت گیرد و برنامه ریزی نیز توسط حوزه قم انجام شود تا شاهد بازدهی بیشتری باشیم.
برپایی دهها جلسه تفسیر در برخی استانها
حجتالاسلام والمسلمین مرتضی میرکتولی، رئیس مجمع عالی تفسیر در این باره گفت: براساس گزارشات سازمان تبلیغات اسلامی بالاترین سطح استقبال و پوشش مباحث معرفتی را در استانها شاهد بودهایم و استقبال مردم بسیار خوب بوده است و اکثر این جلسات به صورت زنده و یا غیرمستقیم از صدا و سیمای استانی پخش شده است و ائمه جمعه و نمایندگان ولی فقیه نیز از زحمات استان قدردانی کردهاند و به آنان این فرصت داده شده است تا در روز قدس و یا قبل از نماز جمعه سخنرانی داشته باشند.
میرکتولی با بیان اینکه برخی استادان در طول ماه مبارک رمضان تا 120 جلسه برگزار کردهاند که مخاطب برخی از آن نیز حداقل 40 پزشک متخصص بوده است افزود: برخی استانها درخواست اعزام استاد دائمی داشتهاند که این مسئله باید بررسی شود و در مجموع استقبال از این طرح خارج از تصور ما بوده است.
مرتضی نجفی قدسی، مدیر درالقرآن علامه طباطبایی هم از پیگیریهای آیت الله مقتدایی در طول ماه مبارک رمضان از طرح میگوید و ادامه میدهد که ایشان با علاقه وافر وضعیت اعزامها را جویا میشدند که جلسه امشب هم با هدف ارایه گزارشی از این اعزامها برگزار شده است.
نواقص طرح برطرف شود
آیت الله مقتدایی، دبیر شورای عالی حوزههای علمیه هم در جمع بندی پایانی با بیان اینکه طرح اعزام استادان به استانهای کشور بسیار عالی و خوب بوده است گفت: نباید این طرح به ماه رمضان اکتفا شود بلکه طرح اعزام برای سایر فصول سال نیز باید بررسی شود.
مقتدایی عنوان کرد: این طرح چون برای اولین بار اجرا شده است نواقصی هم داشته است که باید برای سالهای آینده برنامهریزی و برطرف شود زیرا استقبال مردم مطمئنا در سالهای بعد دهها برابر بیشتر خواهد بود.
وی اظهار کرد: استادان اعزامی باید ابتدا نواقص را مکتوب و ارایه دهند تا برنامهریزان برای رفع آن اقدام کنند از طرفی این استادان اعزامی کارشناسانی هستند که میتوانند مشکلات فرهنگی و اجتماعی مناطق را بررسی و تحلیل کنند و گزارش این وضعیت را به مسئولان حوزه ارایه دهند.
دبیر شورای عالی حوزه گفت: برنامه اعزام مفسران به استانهای کشور باید تداوم داشته باشد و از قبل از ماه مبارک رمضان برای این کار برنامهریزی صورت گیرد تا مشکلاتی که احیانا استادان با آن مواجه بودهاند برطرف شود.