حسین کنعانیمقدم، دبیرکل حزب سبز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با بیان اینکه احزاب در جمهوری اسلامی برخاسته از قانون اساسی بوده و براساس آرمانهای انقلاب اسلامی شکل گرفتهاند، گفت: احزاب در ایران نمیتوانند با الگوی غربی شکل بگیرند.
وی افزود: حزب در نظام اسلامی بر اساس اخلاق، ایدئولوژی اسلامی و رقابتهای سالم شکل میگیرد در حالیکه در غرب آنچه مورد توجه قرار میگیرد، رسیدن به قدرت به انواع مختلف و به هر روشی است؛ تفکر ماکیاولی در حزبگرایی غرب دیده میشود.
این فعال سیاسی تصریح کرد: احزاب برای شکلگیری اراده سیاسی، تصمیمسازی و بالابردن مشارکت مردم در فعالیتهای سیاسی شکل میگیرند و برای ایجاد پل ارتباطی بین اقشار مختلف مردم با گرایشهای مختلف فکری و سیاسی برنامهریزی، سازماندهی و برنامهسازی میکنند و در این راستا باید یاری برای دولت باشند، نه باری بر دوش دولت و مردم.
کنعانیمقدم ادامه داد: با این رویکرد اگر احزاب مزدور نباشند و بر اساس اهداف ترسیمشده در قانون اساسی پیش بروند، در پیشبرد اهداف نظام در سیاست داخلی و خارجی کمک خواهند کرد.
وی در مورد حزبگرایی در ایران گفت: در دوران پهلوی احزاب فراگیری مانند رستاخیز و ایراننوین شکل گرفت؛ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز تجربیاتی در شکلگیری احزاب فراگیر، نخبهگرا و دولتساخته به وجود آمد و احزاب شکل و شمایلی در خصوص فعالیتهای سیاسی به خود گرفتند اما متأسفانه نمیتوان نمره خوبی به وضعیت احزاب داد.
کنعانیمقدم خاطرنشان کرد: دولتهایی که به مسئله احزاب توجه میکردند، احزاب را به عنوان زینتالمجالس مطرح کردند و احزاب تبدیل به «کراوات دولتها» شدند.
دبیرکل حزب سبز اظهار کرد: اگر احزاب در جایگاه مناسب خود قرار گیرند، در ساختار سیاسی کشور، یاری رساندن به دولتها و نهادهای مدنی در احقاق حقوق و پیشبرد اهداف میتوانند تأثیرگذار باشند.
وی در مورد ضرورت اخلاقگرایی در احزاب نیز گفت: الفبای کار سیاسی ایجاب میکند که چارچوب رقابتهای سیاسی را آموخته باشند؛ فارغ از تفکر، ایده و ایدئولوژی، احزاب نیازمند رعایت اخلاق سیاسی و اسلامی هستند، در غیر این صورت الگوهای غربی شکل میگیرد.
کنعانیمقدم اظهار کرد: در رقابتهای سیاسی در همه جای دنیا چند کار مذموم است؛ از جمله تخریب دیگران، توطئه، شایعه یا استفاده از ابزارهای غیر قانونی برای بیرون کردن رقیب از میدان؛ بنابراین رقابتهای سیاسی میطلبد که قواعد بازی را رعایت کنند.
وی افزود: با این حال در بسیاری از موارد در الگوهای غربی این مسائل رعایت نمیشود و میبینید که با راهانداختن کارناوال و شوهای مستهجن سعی میکنند آرا را به سمت خود جذب کنند یا پولهای کثیف را وارد انتخابات میکنند و پولها در مسیر کسب قدرت استفاده میشود.
این فعال سیاسی با بیان اینکه احزاب در جامعه اسلامی باید تقوای الهی داشته باشند و اخلاق اسلامی را رعایت کنند، گفت: نباید دروغ بگوییم، شایعه درست کنیم و از پولهای کثیف استفاده کنیم؛ برگزاری انتخابات پاک و سالم باعث میشود مردم اعتماد کنند و مشارکت بیشتری در شکلگیری اراده سیاسی کشور داشته باشند، در غیر این صورت فرقی بین احزاب ما و غربی نخواهد بود و نتیجهای که مد نظر داریم را کسب نخواهیم کرد.
محمود قرهداغی