کد خبر: 3381899
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۰
کدام گمانه به واقعیت نزدیک‎تر است؟

گمانه‌‎زنی‎ها درباره دلایل تعطیلی درس تفسیر روز گذشته آیت‌الله جوادی آملی

گروه حوزه‎های علمیه: متعاقب رخداد دیروز در مسجد اعظم و تعطیلی درس تفسیر آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی، گمانه‎هایی درباره چرایی این مسئله مطرح شد، اما کدام گمانه با واقعیت سازگارتر است؟

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) درس تفسیر آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی طبق روال از یکساعت به ظهر مانده در مسجد اعظم و با حضور جمع زیادی از طلاب برگزار می‌شود و همزمان و با فاصله زمانی چندساعت نیز این درس از طریق اینترنت در دسترس همگان است اما دیروز ادامه سلسله تحصن جمعی از طلاب به برجام، این درس تعطیل شد.

روز گذشته 12 مهر و در حالی که آیت الله العظمی جوادی آملی وارد مسجد شدند و حتی صلواتی که به نشانه ورود ایشان از سوی شاگردان فرستاده می شود و متعاقب آن نیز شاگردانشان به نشانه احترام به استاد از جا برخاستند از طریق اینترنت نشان داده شد اما به دنبال تعطیلی این درس گمانه زنی های مختلفی نیز در فضای رسانه ای صورت گرفت که از جمله اینکه حضور افراد متحصن در درس ایشان یکی از دلایل تعطیلی است.

اما در عین حال برخی گروه‌ها برای توجیه گرایشی خاص، به طرح گمانه دیگری پرداختند مبنی بر این‌که آیت‌الله جوادی به نشانه حمایت از گروه متحصنین درس خود را تعطیل کرده است، اما قرائن و شواهد با کدام یک سازگار تر است این سؤالی است که تلاش شده تا پاسخی برای آن بیابیم.

متحصنین روزهای اخیر جمع اندکی از جمله برخی طلاب هستند که در اعتراض به برجام، در مقابل دفتر رئیس مجلس در قم و در مدرسه فیضیه تجمع کردند. در اینکه در واکنش به حوادث و اتفاقات کشور می توان معترض بود و باید این اعتراض از مجاری قانونی صورت بگیرد تردیدی نیست به خصوص برجام که یکی از مهمترین مسایلی است که کشور در چندسال اخیر با آن درگیر است ولی طبق گفته فرماندار قم طلاب متحصن مجوز برگزاری تجمع را نداشته‌اند و کار آنان غیرقانونی محسوب می‌شود و نیروی انتظامی استان قم نیز با آنان برخورد قانونی داشته است.

توضیحات فرماندار قم

رضا سیار، فرماندار قم در گفت و گویی اعلام کرد که تجمع و تحصن طلاب بدون اخذ مجوز بوده و هیچ‌گونه مجوزی برای برگزاری چنین مراسمی علیه یا له برجام صادر نمی‌شود.

سیار با تأکید بر این موضوع که تجمع طلاب بدون اخذ مجوز از مراجع قانونی است، گفت: نیروی انتظامی برابر تصمیم شورای تأمین و نظر مقام قضایی استان به تجمع‌ها پایان داده است.

وی در ادامه ضمن بیان صریح این مطلب که نیروی انتظامی در متفرق کردن تجمع‌کنندگان هیچ‌گونه ضرب و شتم و خشونتی را از خود نشان نداده است، ابراز داشت: بیان کردن چنین مباحثی صحت ندارد و نیروی انتظامی در این حوادث تنها به وظیفه قانونی خود عمل کرده است.

فرماندار قم ادامه داد: بر اساس مصوبه شورای امنیت کشور هیچ‌گونه مجوزی علیه یا له برجام برای هرگونه تجمع، تحصن، راهپیمایی، همایش یا تظاهرات صادر نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه برگزاری تجمع و راهپیمایی ضرورتی ندارد، گفت: مقامات کشور و دولت و مجلس تحت اشراف مقام معظم رهبری در حال بررسی برجام هستند و هیچ‌گونه نگرانی و دلواپسی در این زمینه موضوعیت ندارد.

سیار تأکید کرد: همه مسئولان نظام گوش‌ به‌ فرمان مقام معظم رهبری هستند و در تصمیمات خود مصلحت نظام را در نظر خواهند گرفت.

وی در عین‌حال بیان کرد: برگزاری جلسات مباحثه و جلساتی از این قبیل آن‌ هم در درون حوزه مشکلی ندارد اما اگر طلاب این مباحث را به شکل تجمع و راهپیمایی برگزار کنند یا آن را به خارج از مدارس بکشانند یا در اماکن مقدسه همچون مسجد اعظم و حرم حضرت معصومه(س) دست به تحصن و یا راهپیمایی و تجمع بزنند قطعاً در این صورت موضوع عمومیت پیدا کرده و حاکمیت با آن برخورد خواهد کرد.

غیرقانونی بودن تجمع

تردیدی نیست که برپایی جلسات نقد و مناظره و مباحث علمی با حضور کارشناسان در درون حوزه علمیه و دانشگاه ها آن هم با پوشش رسانه‎های مختلف می تواند مردم را در همراهی با تصمیمات نظام در مورد مسائل گوناگون بصیرتر و مصمم‌تر سازد ولی برخورد غیرقانونی با موضوعی که در دستور کار مجلس و شورای عالی امنیت ملی است کار درستی نیست و طبیعتا آیت‌الله‌العظمی جوادی املی به عنوان مفسر و فقیهی برجسته از یک کار غیرقانونی حمایت نخواهند کرد.

مضاف بر اینکه افراد متحصن و معترض به برجام می توانند با انتشار بیانیه و یا ارسال نامه و فرستادن نماینده به دفتر مراجع از ایشان کسب تکلیف کنند و اعتراض خود را به برجام به گوش آنان برسانند ولی اعتراض در درس تفسیر که قرار است در آن کلام الهی شرح و تبیین شود شیوه درستی نیست.

ممکن است این سخن گفته شود که دفاتر مراجع وقعی به این مسئله نخواهند گذاشت که در صورت پذیرش این مسئله، در این صورت نیز اگر قرار است تجمعی صورت گیرد باید با مجوز قانونی انجام شود تا برچسب های مختلفی به کسانی که به زعم خود دلسوزانه به برجام معتقدند زده نشود.

براساس برخی گزارشات منتشر شده برخی از طلاب حاضر در درس آقای جوادی آملی از گروه معترض خواسته اند تا یکی به عنوان نماینده این گروه با آیت الله جوادی صحبت کنند و حتی به آنان گفته شده که ما پیام شما را به ایشان رسانده ایم ولی باز هم شاهد تعطیل شدن این درس بودیم.

روایتی از این واقعه

ایرنا در این باره گزارش داد که جمعی از طلاب و روحانیون که به برجام و نوع برخورد نیروی انتظامی با تحصن کنندگان در مسجد اعظم اعتراض داشتند برای اعلام خواسته های خود، به محل درس اخلاق آیت الله جوادی آملی وارد شدند که این امر باعث تعطیلی این برنامه شد.

یکی از این طلاب در ابتدای ورود به مسجد اعظم به معترضین توصیه کرد بگذارید از بین شما فقط یک نفر با آیت الله جوادی آملی صحبت کند همچنین هنگامی که آنان وارد مسجد اعظم شدند، چند روحانی از طلاب معترض خواستند که اجازه دهند که درس اخلاق بدون خللی برگزار شود.

یکی از طلاب معترض نیز درپاسخ گفت: دیروز نیروی انتظامی رفتار مناسبی با طلاب متحصن نداشت، نیاز است این مطالب به آیت الله جوادی آملی رسانده شود تا شاهد ادامه بی حرمتی ها به طلاب و روحانیون نباشیم بعد از دقایقی یکی از روحانیون در جمع معترضان حاضر شد و گفت که پیام شما را به آیت الله جوادی آملی رساندیم و ایشان گفتند که ما پیگیری می کنیم.

نکته قابل ذکر دیگر در این زمینه آن که شان یک مرجع تقلید و صاحب تفسیر تسنیم در این نیست که بخواهیم او را خرج اغراض سیاسی کنیم زیرا برجام موضوعی نیست که مجلس و نهادهای مسئول در آن ساکت باشند و در مجلس نیز با تشکیل کمیسیون ویژه ای این کار به سرانجام رسیده است و هر تصمیمی که مجلس به عنوان نهاد قانونی کشور و در نهایت نظام اتخاذ کند باید در دستور کار دولت قرار گیرد.

خبرنگار ایکنا برای واکاوی بیشتر این مسئله با دفتر این مرجع تقلید تماس گرفت ولی موفق به گفت و گو با اعضای دفتر نشد.

گزارش از علی فرج‌زاده

captcha