حجتالاسلام والمسلمین مهدی بهمنی، کارشناس مسئول امور قرآنی در دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با میزان پژوهشمحور قرار دادن فعالیتهای قرآنی در این دانشگاه اظهار کرد: مسلماً پژوهش از دید ما دور نیست؛ منتهی برای ایجاد انگیزههای پژوهشی نیاز به بودجه است.
وی افزود: ما مدت زیادی از شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز پیگیری کردیم درخصوص اینکه بودجهای به بحث پژوهشهای قرآنی در اختیار ما بگذارند اما علیرغم تمام تلاشهایی که کردیم و با رؤسا و معاونتهای مربوطه صحبت کردم ولی متأسفانه هیچ بودجهای برای پژوهشهای قرآنی در اختیار ما قرار ندادند.
کارشناس مسئول امور قرآنی در دانشگاه تربیت مدرس عنوان کرد: بودجه معاونت فرهنگی در حوزه پژوهشهای قرآنی یکسری محدودیتهایی دارد، متأسفانه رویکردهای پژوهشی هم کم است، با این حال تلاش کردیم بودجه مجزایی برای پژوهشهای قرآنی اخذ کنیم تا حوزه پژوهشهای قرآنی دانشگاه را تقویت کنیم و در حوزههای پژوهشی کار انجام دهیم ولی متأسفانه به نتیجه نرسیدهایم و از طرف آنهابودجهای داده نشد.
وی اظهار کرد: در عین حال پژوهشمحور بودن فعالیتها را از نظر دور نداشتهایم، در مسابقات قرآن که برگزار شد چندین طرح پژوهشی را ارائه کردند گرچه به مرحله ملی و کشوری نرسید، ولی در مرحله استانی ارائه مطلب داشتیم. چندین مطلب مختلف را دانشجویان در حوزههای قرآنی ارائه کرده بودند و معلوم میشود که علاقهمند هستند؛ منتهی اینکه سازمانیافته بحثهای پژوهشی را بررسی کنیم، نه! سازمانیافته نیست؛ ولی هدف ما این است که حداقل یکی از موارد این است که بحثهای تشویقی باشد، یعنی اگر قرار است پایان نامهای نوشته شود یا اگر قرار است مقالهای ارائه شود با رویکرد قرآنی و جهت تشویقی هم داشته باشد حتی اگر کم هم باشد و اهرمهای مادی هم باشد.
سعی داریم پژوهشها در برنامهها گنجانده شود
بهمنی گفت: انشاءالله سعی میکنیم در برنامههایمان بیشتر بحثهای پژوهشی گنجانده شود، نمیتوانیم بگوییم صد در صد موفق بودهایم ولی بیتفاوت هم نبودهایم و مباحث را دنبال میکردیم. پژوهش، وقتگیر است و مثل یک کار عادی نیست بنا بر این نیاز به بودجه و زمان دارد. اگر حمایتهای مالی را انجام بدهیم مسلماً علاقهمندی بیشتری صورت میگیرد، که البته ارتباط بودجه و پژوهش پذیرفته شده است و خود شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را قبول کرده، اما هنوز در پرداخت بودجه با آنها به توافق نرسیدهایم و امیدواریم که در آینده بتوانیم نظرشان را جلب کنیم و در حوزه پژوهش بتوانیم فعالیتهایی انجام دهیم.
کارشناس مسئول امور قرآنی در دانشگاه تربیت مدرس اظهار کرد: برنامههایمان را هم به وزارت علوم و هم به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دادیم و چند جلسه حضوری پیگیری داشتم و متأسفانه از هر دو طرف هیچ جوابی نگرفتیم. برای ما هم سؤال شده که چگونه مسئولان ارشد وزارت و شورای عالی انقلاب فرهنگی روی پژوهشهای قرآنی تأکید میکنند اما از طرف دیگر هیچ روی خوشی نشان نمیدهند. حقیقتا ما هر چه بیشتر پیگیری کردیم کمتر نتیجه گرفتیم.
بهمنی گفت: ما طرحها و ایدههایمان را در گزارشهای مفصلی ارائه دادیم، اگر نیاز باشد دوباره تهیه شود و کار جدیدی صورت گیرد حاضریم دوباره برنامههای پژوهشیمان را در حوزه سیاستگذاری تنظیم کنیم و به آنها ارائه کنیم.
این عضو هیئت علمی دانشگاه در رشته فقه و اصول اظهار کرد: بحثهای پژوهشی با بحثهای اجرایی متفاوت است؛ تا زمانی که برای آن بودجه در نظر گرفته نشود نمیتوان فعالیتی را نمیتوان انجام داد؛ چون افراد وقت میگذارند و کاری است که ارزش علمی دارد، مسلماً بار علمی هم خواهد داشت و مورد نیاز خواهد بود.
بهمنی گفت: با مرکز هماهنگی و توسعه پژوهش و آموزشهای قرآنی کشور ارتباط برقرار کردیم، وعده و وعیدهایی داده شد اما در عمل هیچ اتفاقی نیفتاد، این جریان برای سال گذشته است، آنقدر پیگیری کردیم که خسته شدیم.
کارشناس مسئول امور قرآنی در دانشگاه تربیت مدرس عنوان کرد: مطرح کردند که نمیتوانیم به بحثهای پژوهشی بودجه بدهیم اما بهعنوان کمک اوقاف به فعالیتهای قرآنی مبلغی را میدهیم، گفتیم ما به بودجه نیاز داریم و از هر ردیفی که برای بحث پژوهشهای قرآنی به ما بودجه تعلق بگیرد فرقی ندارد، اما آن کار هم متأسفانه انجام نشد؛ در حال حاضر به این نتیجه رسیدهایم که یا اینکه فقط در حد حرف است و یا اینکه کاری میکنند که منصرف شویم.
وی گفت: دانشجویان دانشگاه تربیت مدرس، تحصیلات تکمیلی هستند و دقیقه به دقیقه برایشان ارزشمند است، نمیتوان به آنها گفت روی پروژه وقت بگذار و در نهایت هیچ عایدی هم نداشته باش بلکه ضرر هم داشته باش. بودجه معاونت فرهنگی هم محدود است و متاسفانه گرایش پژوهشی هم در جامعه ما خیلی کم است و این هم خودش معضلی است.