اعرافی:
تبییننشدن گفتمان عقلانی و اجتهادی اسلام؛ مهمترین علت پیدایش تکفیر
گروه حوزههای علمیه: فقدان گفتمان عمیق و درست برای مقابله با غرب و بازگشت به اسلام مهمترین عامل حرکت به سمت خشونتهای مذهبی است.
به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعه المصطفی(ص) امروز 8 بهمن ماه در همایش خطر جریانات تکفیری در قم گفت: علل مختلفی در رشد این جریانات وجود دارد اما بعد معرفتی مهمترین علل است؛ زیرا بعد از هجوم فکری غرب جهان اسلام به سمت بیداری حرکت کرد و همه احساس کردند که باید به مجد تاریخی خویش بازگردیم اما سؤال این است که چگونه باید این کار را بکنیم.
وی با اشاره به پیدایش سه گفتمان در این باره تصریح کرد: گفتمان اول لیبرالیستی و سکولاریستی بود و بازگشت به اسلام را در نگاه به غرب جستجو می کردند و بازگشت به اسلام از نوع دروغین بود.
وی اظهار کرد: دومین گفتمان بازگشت به اسلام از موضع متهجرانه و غیرهوشمندانه با غرب بود اینکه مقاهیم اسلام را خوب نشناسیم و یکسویه به اسلام نگاه کنیم که اوج آن در داعش تجلی دارد.
اعرافی تصریح کرد: فقدان گفتمان عمیق و درست برای مقابله با غرب و بازگشت به اسلام مهمترین عامل حرکت به سمت خشونت های مذهبی است اما گفتمان سوم راه درستی را در مسیر ما قرار داده است؛ گفتمان اجتهادی، عقلانی و در عین آن انقلاب گرایانه که این گفتمان باید بهدرستی به مردم در جهان اسلام معرفی شود؛ زیرا این نوع گفتمان به خوبی تبیین نشده و همین عامل باعث رفتن به سمت خشونت است.
وی عنوان کرد: فقدان فقه و فلسفه سیاسی متناسب با دنیای امروز و فقدان اخلاق ارتباطی با دنیای اسلام زمینه را برای توطئههای بیرونی و درونی ایجاد میکند و اگر این تئوریها در جهاد و توحید و فقه و اخلاق ارتباطی در میان علمای اهل سنت و شیعه حل نشود مشکل تکفیر ادامه خواهد یافت.
اعرافی بیان کرد: برخی معتقدند که این پدیده بهزودی تمام می شود و جمع خواهد و خیلی خوشبینانه مینگرند و برخی خیلی بدبینانه نگاه میکنند و این جریان را بسیار قوی میدانند ولی دیدگاه واقع بینانه این است که نباید از طرفی بدبینانه نگاه کنیم زیرا جریان بیداری اسلامی جریانی ریشهدار است.
وی افزود: در عین حال تنوع این عوامل و دسایس بیرونی و مشکلات دنیای اسلام زمینه برای بازتولید این اندیشههای افراطی فراهم کرده است و باید واقع بینانه با آن برخورد کنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: امت اسلامی بر این مشکلات فایق خواهد شد اما باید به مشکلات نیز توجه کنیم و از کارهایی که اختلاف را دامن می زند بپرهیزیم.