یادآور میشود، حجتالاسلام و المسلمین فلاحزاده شب گذشته، 15 اسفندماه در اولین روز از کارگاه آموزشی روش بیان احکام گفت: امروز باید ببینیم که چقدر به واجبات و در درجه بعد به مستحبات عمل میکنیم و چه مقدار از محرمات و در درجه بعد از مکروهات دوری میکنیم.
وی با اشاره به اینکه در فن بیان احکام، شیوه بیان احکام حتی از دانستن احکام مهمتر است، گفت: موفقیت در بیان احکام بستگی به پاسخ به دو سؤال چه بگوییم و چگونه بگوییم دارد.
فلاحزاده با بیان اینکه به وجود آمدن موضوعات جدید اهمیت پاسخگویی به احکام را افزایش میدهد، افزود: فضای مجازی یک فضای نو و تازهای است که مسائل بسیاری در آن وجود دارد و همچنین در پزشکی آنقدر موضوعات جدید به وجود آمده است که در گذشته تصور نمیشد که چنین مسائلی به وجود آید، پس باید واقعاً روی این مباحث کار کرد و نسبت به این مسائل پاسخگو بود.
رئیس مرکز موضوعشناسی احکام فقهی با اشاره به اینکه لازمه احکامگویی، احکامدانی است، ولی احکامدانی به معنای احکامگویی نیست، عنوان کرد: افراد بسیاری هستند که احکام را به خوبی میدانند، ولی نمیتوانند احکام را به خوبی بیان کنند.
وی ابراز کرد: باید مسائل شرعی را برای مردم انتخاب و آنها را مطرح کنیم و از بیان مسائلی که کاربردی ندارد اجتناب کرد، ابزارهای بسیاری در دست مردم قرار دارد که دارای احکام مختلفی هستند و باید با این احکام را انتخاب کرده و آنها را برای مردم بیان کنیم.
فلاحزاده با بیان اینکه ملاک انتخاب در بیان احکام به نیاز مخاطب، قدرت فهم مخاطب و مقدار زمان بیان احکام بستگی دارد، گفت: مخاطبشناسی در بیان احکام بسیار مهم است و باید در بیان احکام مخاطب خود را به خوبی بشناسید و متناسب با هر مخاطبی، احکام مربوط به آنها را بیان کنید.
وی با اشاره به اینکه یکی از اصول مهم در بیان احکام سادهگویی است، ادامه داد: در بیان احکام باید به زبان مردمی حرف زد و نباید از زبان حوزوی استفاده کرد؛ بسیاری از اصطلاحاتی که ما با آنها آشنا هستیم برای مردم غریبه است.
این کارشناس مسائل فقهی با اشاره به تعریف سادهگویی، گفت: سادهگویی یعنی پرهیز از به کار بردن اصطلاحات نامأنوس و غیرضروری و به کار بردن جملات کوتاه و روان که اصلی ثابت شده برای آموزش است.