فرزندخواندگی 1000 کودک/ تعداد بچههای قابل واگذاری کم شده است
گروه جامعه: معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی با اعلام این مطلب که از زمان اجرای قانون جدید فرزندخواندگی هزار کودک به خانوادهها واگذار شدهاند، گفت: تعداد کودکان قابل واگذاری به خانوادهها کم شدهاند.
حبیبالله مسعودی فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به اجرای قانون جدید فرزندخواندگی در کشور که بر طبق آن واگذاری کودکان به خانوادههای متقاضی تسهیل شده است، گفت: با اجرای قانون جدید موفقیت واگذاری کودکان به خانوادهها بسیار بالا بوده است.
وی ادامه داد: در شهرهایی که تراکم حضور کودکان در مراکز بهزیستی بیشتر بود حدود هزار کودک پس از اجرای قانون جدید به خانوادهها واگذار شده و سرعت واگذاری کودکان به خانوادهها نیز بیشتر شدهاست همچنین حرفهایتر در پروندههای واگذاری کودکان به خانوادهها وارد شدهایم.
کاهش کودکان بیسرپرست، افزایش کودکان بدسرپرست
مسعودی فرید با تأکید بر اینکه تلاش میشود در صورتی که کودکی را میتوان به عنوان فرزندخوانده به خانوادهای واگذار کرد، کودک و خانواده معطل نشوند، گفت: البته این مسئله نیز وجود دارد که در گذشته تعداد فرزندانی که پدر و مادر آنها مشخص نبود خیلی بیشتر بودند، ولی اکنون 87 درصد بچههایی که در بهزیستی نگهداری میشوند حداقل یک والد مشخص دارند و بدسرپست هستند نه بیسرپرست.
حضور یک میلیون کودک در اتحادیه اروپا در مراکز نگهداری از کودکان
وی افزود: البته این روند در کل دنیا نیز بر همین منوال است و در گزارش اتحادیه اروپا نیز آمده است که 90 درصد از یک میلیون بچهای که در مراکز نگهداری حاضرند دارای پدر و مادر مشخصی هستند و والدین آنها معلوم است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی به امکان واگذاری کودکان بدسرپرست به خانوادههای متقاضی سرپرستی کودکان اشاره و اظهار کرد: البته فرزند پدری را که مثلاً یک سال به زندان افتاده را نمیتوان به فرد دیگری واگذار کرد و این قانونی و اخلاقی نیست اما پدری که دائماً جرمهای مختلف انجام میدهد و یا کودکآزاری متعدد داشته (با تمام ملاحظات ممکن) قاضی حکم به عدم صلاحیت والد میدهد و میتوان این کودک را به خانواده متقاضی واگذارکرد.
تعداد کودکان قابل واگذاری به خانوادهها کم شده
وی اعلام کرد: در حال حاضر تعداد کودکان قابل واگذاری کم شده است و همین مسئله موجب شده خانوادههای متقاضی زیاد منتظر بمانند، اما آنها میتوانند بچهها را به عنوان امین موقت سرپرستی کنند.
مسعودی فرید همچنین گفت: علیرغم کاهش کودکان قابل واگذاری برای فرزندخواندگی، تعداد 9 هزار بچهای که در 600 مرکز نگهداری از کودکان داریم ثابت مانده اما مراکز ما افزایش پیدا کرده است. یعنی به غیر از شیرخوارگاهها که تراکم در آنها بالاست و مثلاً 150 کودک در این مراکز نگهداری میشوند، تلاش داریم بچههایی سه سال به بالاتر را به مراکز خصوصی که تراکم در آنها کمتر و شرایط نگهداری بهتر است بفرستیم.
وی اعلام کرد: در مراکز خصوصی بین هشت تا 12 بچه در هر مرکز نگهداری و سعی میکنیم مراکز را شبه خانواده درست کنیم گرچه مطالعات نشان میدهد حتی همین اقدام هم نمیتواند جایگزین خانوادهشود.