آیتاللهالعظمی جوادی آملی:
تکذیبکنندگان معاد، در هرج و مرج اندیشه به سر میبرند
گروه حوزههای علمیه: استاد تفسیر حوزه با بیان اینکه تکذیبکنندگان معاد، در هرج و مرج اندیشه به سر میبرند، تاکید کرد: عظمت سالار شهیدان، امروز به واسطه اربعین در سطح جهانی تبلیغ میشود و همه باید از آن بهره ببرند.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله عبدالله جوادی آملی امروز 25 آبان در ادامه تفسیر سوره مبارکه «ق» گفت: این سوره در مکه نازل شد و عناصر محوری آن اصول دین است و برخی موارد اخلاقی و فقهی نیز در بر دارد و نقل شده که پیامبر(ص) آن را در نماز صبح قرائت میکرد و در سخنرانی منبر معمولا آیات الهی و روایات قدسی بیان میشود و قصه و داستان نمیگفتند.
وی با بیان اینکه محوریترین سخن این سوره، معاد است افزود: قسمی نیز که در ابتدای سوره وجود دارد عرض شد که این نوع قسم به خود بینه و نه در برابر بینه است که با ارایه دلیل در محاکم قضایی تفاوت دارد.
آیتالله جوادی آملی بیان کرد: کسی که همه شناخت او منحصر در تجربه حسی باشد هرگز پیشرفت نخواهد کرد؛ کسانی نیز که میگفتند ما تا خدا را نبینیم قبول نمیکنیم همین مشکل را داشتند. به همین دلیل قرآن، انسان را به عقل دعوت کرده و فرموده شما چه مشکلی در مورد معاد دارید، آیا خدایی که این ابدان را وقتی نبودند ایجاد کرد نمیتواند همینها را در حالی که هستند و پراکندهاند ایجاد و جمع کند.
وی با اشاره به اینکه وفات، استیفای کامل است افزود: چیزی از انسان در هنگام مرگ، فوت نمیشود، این از رهاوردهای بزرگ اسلام و قرآن است که فرموده این انسان است که مرگ را میمیراند و نه اینکه مرگ شما را بمیراند و شما بپوسید بلکه مرگ را زیر پا له میکنید همان طور که امام حسین(ع) فرمود مرگ پلی زیر پای انسان برای رفتن به دنیای دیگر است و در آن طرف نیز، انسان هست و مرگ وجود ندارد؛ انسان ابدی میشود و با مرگ از پوست بیرون میآید.
صاحب تفسیر تسنیم عنوان کرد: ریشه اشکالاتی که به معاد و توحید و نبوت وارد شده است ریشه در تجربه حسی انسان دارد؛ البته بخشی نیز از مشکل و شبهه علمی نیست بلکه ناشی از شهوت عملی است و انسان میخواهد رها باشد.
وی افزود: همه کارهایی که انسان در طول عمر انجام داده است وقتی در آن دنیا پرده کنار برود، همه آن ها را یکجا میبیند لذا نه اشیاء عالم از بین میرود و نه ماهیت انسان و اعمال او فقط پرده کنار میرود به همین دلیل برای ائمه(ع) پردهای در مقابل چشم و قلبشان وجود نداشته است زیرا این پرده را ما میبافیم و جلوی چشممان میگذاریم.
آیتالله جوادی آملی افزود: تکذیبکنندگان معاد، در هرج و مرج اندیشه به سر میبرند ولی کسی که برهانی است اندیشه درستی برای خود ایجاد میکند و مقدمه و موخره و نتیجه دارد؛ خداوند فرمود اگر کسی اهل برهان باشد ما برای شما این برهان را ارایه دادهایم و گفتیم که بدن شما بعد از مرگ پراکنده میشود و روح نیز از بین نمیرود پس چرا معاد را بعید میدانید.
وی اظهار کرد: بشر اولی، خواب داشت اما رویا نداشت و وقتی انبیاء نیز آمدند ایشان را منکر شدند و خداوند رویا را به بشر اعطا کرد و عالم برزخ نیز نمونهای از همین رویاهاست البته عین همین بدن در برزخ به آن صورت در میآید.
وی افزود: الان نیز بشر با بالارفتن از تجربه حسی به تجرید عقلی باید با آفرینش آشنا کرد که این نظام، باطل خلق نشده است و فرمود ما کل عالم را به حق آفریدیم و ما بازیچه نیستیم و عالم نیز بازیچه نیست بنابراین اینکه انسانهایی به دنیا بیایند و هر کاری می خواهند بکنند و آبروی دیگران را ببرند و آزار برسانند و بعد هم تمام بشود؛ اینکه بازیچه است؛ فرمود کسانی که اختلاس کردند و غیبت میکنند و به گناه مشغولاند روزی بالا خواهند آورد و چون در دنیا امکان رسیدگی به همه این موارد نیست عالم دیگری باید وجود داشته باشد.
وی با اشاره به اربعین تصریح کرد: عظمت سالار شهیدان، امروز به واسطه اربعین در سطح جهانی تبلیغ میشود و همه باید از این فرصت بهره ببرند.
جوادی آملی بیان کرد: شیخ طوسی در امالی روایتی را نقل کرده که روزی پیرمردی در دستگاه متوکل نشسته بود و خبر آوردند که درخت سدره را قطع کردیم و این پیرمرد ناخودآگاه گفت لا اله الا الله و وقتی از او جویا شدند چرااز این خبر تعجب کردی گفت: پیامبر فرمود خداوند قطعکنندگان درخت سدره را لعنت کند ولی ما آن زمان نفهمیدیم منظورشان چه بود و الان فهمیدم؛ زیرا وقتی هنوز هیچ علامت و بارگاهی بر روی محل شهادت امام حسین(ع) نبود مشتاقان حسینی مرتب به کربلا می آمدند و مستقیما می رفتند به همان سرزمین محل شهادت به واسطه نشانی آن درخت سدره که خلفای عباسی آن را قطع کردند.
وی تاکید کرد: زینب کبری(س) هم در شام و در قصر یزید قسم یاد کرد که شما هر کاری انجام دهید نمیتوانید نام ما را قطع کنید.