کد خبر: 3552788
تاریخ انتشار : ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۶

نگاهی به آیین‌نامه اجرایی مسابقات ملی مناظره دانشجویی

گروه دانشگاه: در آیین‌نامه پنجمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویی، خط مشی مسابقات، ویژگی‌ها و وظایف تیم‌ها، موارد لازم الاجرا، ساختار اجرای مسابقات و نحوه امتیازدهی و مهم‌ترین معیارهای کسب امتیاز شرح داده شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، آیین‌نامه پنجمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویی، تعاریف، خط مشی مسابقات، شرایط، ویژگی‌ها و وظایف تیم‌ها، موارد لازم الاجرا، ساختار اجرای مسابقات و نحوه امتیازدهی و مهم‌ترین معیارهای کسب امتیاز را شرح می‌دهد. در پی مختصری از این آیین‌نامه را ملاحظه می‌کنید:
این آیین‌نامه مناظره را مباحثه و مجادله کردن برای آشکار کردن حق و صواب تعریف می‌کند که  با استفاده از روش رسمی استدلال تعاملی و به کار گیری شواهد و مدارک صورت می‌گیرد. بر اساس این آیین نامه قرار است تیم‌های دانشجویی که هر یک متشکل از 4 عضو و یک سرپرست که از اعضا هیئت علمی هستند به مناظره پرداخته و اعضایی از تیم که در فن بیان، سخنرانی و به کارگیری اصول منطقی و استدلال دارای توانایی و مهارت بوده در صحنه مناظره به عنوان سخنران حاضر شوند.
در تیم‌های دانشجویی اعضایی از گروه که در زمینه تحقیق و پژوهش از معلومات و دانش وسیع‌تری برخوردارند موظفند منابع، اطلاعات و محتوای لازم را برای هر مناظره در اختیار گروه قرار داده و به عنوان محقق فعالیت کنند. سرپرست هر گروه نیز با توجه به توانمندی‌های اعضا آن‌ها را هدایت و راهبری می‌کنند.
در جلسات مناظره داوران تعدادی از اعضای هیئت‌های علمی دانشگاه‌ها هستند که مسئولیت قضاوت و ارزیابی تیم‌های مناظره کننده را به عهده خواهند داشت تا بر اساس اصول و قواعد مناظره بدون جانبداری و تعصب نسبت به آرا و نظرات ارائه شده تیم برتر را مشخص کنند. در این جلسات رییس جلسه وظیفه مدیریت و برگزاری جلسات مناظره بر اساس قوانین را داشته و این رویارویی‌های فکری را مدیریت خواهد کرد و زمان را برای هر دو تیم مشخص خواهد کرد.
جلسات مناظره دانشجویی بر اساس این مناظره با خلاصه‌ای در خصوص چگونگی اجرای مسابقه‌، زمان سخنرانی‌ها، معرفی داوران و گروه‌های شرکت‌کننده در مسابقه توسط رییس جلسه آغاز خواهد شد.
خط و مشی این مسابقات بر اساس ماده دو، التزام به اخلاق علمی در نقد و نقل آرا، اشخاص و آثار، پرهیز از ورود در نزاع‌های غیر علمی و مجادلات روزمره و مرسوم، اهتمام به روزآمدی و کارايی مباحث، نقل ها و منابع و اهتمام به واقعی بودن دفاع از موضوعات اعلام شده است.
ماده سه این آیین نامه به شرایط، ویژگی‌ها و وظایف‌ تیم‌ها می‌پردازد. این شرایط از ارائه گواهی اشتغال به تحصیل یا کارت دانشجویی برای اعضا سخن به میان می‌آورد و جزییاتی نظیر تکمیل فرم مشخصات فردی برای همه اعضای تیم به همراه یک قطعه عکس را تصریح می‌کند.
در ماده چهار مواردی را که در جلسات مناظره باید رعایت شود، ملاحظه می‌کنیم. در این ماده مناظره کنندگان باید بر ساختار و ارائه یک بحث شفاهی احاطه داشته باشند، از نکات منطقی و نقل‌قول‌های واقعی استفاده کنند،‌ قدرت استدلالشان باید به گونه‌ای باشد که بتوانند موافق و مخالف یک موضوع واحد سخن بگویند. همچنین مناظره کننده‌گان باید از ورود به هرگونه تقابل فردی اجتناب کرده و تنها به بیان شواهد و مدارک مستدل در بحث پرداخته و به صورت واضح، منظم، آرام، منطقی و در چارچوب زمان معین شده به سخنرانی بپردازند.
در ماده پنج این آیین‌نامه ساختار اجرای مسابقات بیان شده است. مناظرات با قرائت قرآن آغاز شده و با اعلام برنامه توسط رییس جلسه و دعوت از تیم‌ها جهت قرار گرفتن در جایگاه و معرفی‌آنها ادامه می‌یابد. سپس اعلام مناظره توسط رییس جلسه اعلام می‌شود. در ساختار سخنرانی طرح مسئله توسط تیم موافق اعلام شده و آنگاه همین مسئله را تیم مخالف پاسخ می‌دهد. هر دو تیم تنها شش دقیقه برای این نوبت خواهند داشت.
در زنگ دوم سخنرانی‌ها، تیم موافق دفاع کرده و تیم مخالف نیز با سخنران دوم خود به دفاع می‌پردازد که در این زنگ هر تیم 3 دقیقه زمان خواهد داشت. در زنگ سوم هر دو تیم با داشتن چهار دقیقه زمان، نتیجه‌گیری خود را ارائه می‌دهند.
پس از زنگ پایان مناظرات و اعلام خاتمه مسابقه توسط رییس جلسه، 10 الی 15 دقیقه تنفس اعلام خواهد شد تا هیئت داوران به شور بپردازند و آنگاه رای هیئت داوران و امتیار و نام برنده توسط رییس جلسه اعلام خواهد شد و مسابقه پایان خواهد گرفت.
ماده 6 این آیین نامه به نحوه امتیازدهی و مهم‌ترین معیارهای کسب امتیاز پرداخته است. بر اساس این ماده حداکثر امتیازی که توسط یک تیم از هر داور کسب می‌شود 200 و در مجموع هیئت داوران 600 است. همچنین پس از صدور رای نهایی توسط هیئت داوران، هیچ‌گونه اعتراضی پذیرفته نمی‌شود. مهم‌ترین معیارهای امتیازدهی در این ماده، رعايت شرايط و ضوابط مندرج در آئین‌نامه مسابقات، برنامه‌ريزی، هماهنگی و انسجام تیمی، رعايت اخلاق مناظره علمی و احترام به آرا و نظرات مخالف، طی کردن فرايندی علمی و مستدل از طرح مسئله تا نتیجه‌گیری، فن بیان و رعايت نکات دستوری، احاطه و اشراف نسبت به موضوع مورد بحث، استفاده از چارچوب منطقی در بحث و خلاقیت در طرح مسئله، تعاريف و نتیجه‌گیری در طول سخنرانی عنوان شده است. البته معیارهای امتیازدهی به همراه زیر عنوان‌های آن به صورت جداگانه در آیین‌نامه دیگری در خصوص داوری بیان شده است.  

captcha