به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست شانزدهمین دوره عتبات دانشگاهیان صبح امروز، 21 آذرماه در محل ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان برگزار شد. حجتالاسلام والمسلمین فقیهی، رئیس ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان و محمد زارع، معاون اجرایی و اعزام ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان سخنرانان این جلسه بودند.
حجتالاسلام فقیهی با اشاره به توضیحی اجمالی درباره پانزدهمین دوره این اعزام عنوان کرد: بعد از اعلام شروع نامنویسی، بیش از 97 هزار نفر ثبتنام کردند که پیشبینی میشد نفراتی که در قرعهکشی مشخص میشوند، در قالب 313 کاروان اعزام شوند، ولی بنا به درخواستهایی که از سوی استانها و دفاتر نهاد دانشگاهها صورت گرفت، تصمیم بر آن شد که 442 کارون به عتبات عالیات اعزام شوند.
وی با اشاره به اینکه افزایش تعداد نفرات را در طول مدت زمان اعزام برنامهریزی کردیم، ادامه داد: بر اساس این طرح، 17680 نفر از دانشگاهیان به عتبات عالیات اعزام شدند. بیشتر کاروانها را متاهلان شامل میشدند که 359 کاروان بودند. همچنین 47 کاروان را دختران مجرد و 26 کاروان را پسران مجرد و 10 کاروان را اساتید تشکیل میدادند.
فقیهی عنوان کرد: به همراه همه کاروانهای دختران مجرد، یک معینه کاروان نیز اعزام شد. معینهها از طریق بعثه رهبری گزینش و آزمون شده و انتخاب میشدند.
وی در ادامه توضیحاتش گفت: 315 کاروان از طریق هوایی و 127 کاروان به صورت زمینی به عتبات عالیات اعزام شدند. همچنین برنامههای فرهنگی در نظر گرفته شده بود. به طوری که 119 برنامه نجفشناسی در صافی صفا برگزار شد. سپس دانشگاهیان به مرقد مطهر علامه امینی و سپس بیت حضرت امام (ره) که بنیانگذار کبیر انقلاب به مدت 13 سال در آنجا تبعید بودند برده شدند.
100 برنامه درباره شهدای انقلاب و کربلا
فقیهی افزود: همچنین دو برنامه ویژه در کربلا داشتیم که حضور دانشگاهیان در حرم مطهر حضرت حرّ و روایتگری حرّشناسی با نگاه به توبه از جمله این برنامهها بود. همچنین بیش از 100 برنامه در بعثه رهبری داشتیم که درباره شهدای انقلاب و شهدای کربلا بود.
رئیس ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان همچنین اظهار کرد: در همین راستا 2800 مجوز برای پسران مجرد که اجازه خروج از کشور را نداشتند گرفته شد. 11 هزار بسته فرهنگی از طریق بانک ملت در اختیار دانشجویان و اساتید قرار گرفت. همچنین بیش از 8 هزار نفر وام گرفتند.
وی با اشاره به اینکه از بدو ورود دانشگاهیان به عراق تا وداع، بیش از 4 هزار حلقه فیلم تهیه و به آنان ارائه شد، گفت: برنامههای ستاد بعد از بازگشت زائران نیز ادامه دارد و هر هفته تا پایان بهمنماه، کاروانی به قم اعزام میشود.
فقیهی در ادامه این نشست به شانزدهمین دوره اشاره کرد و افزود: اعزام این دوره از ابتدای بهمنماه شروع میشود و تا پایان فروردین ادامه دارد. در این دوره اعزام 400 کاروان را در برنامه داریم.
ثبتنام از 21 آذر تا اول دی
وی از شروع ثبتنام از 21 آذرماه یاد کرد و یادآور شد: ثبتنام تا اول دی ادامه دارد و پس از پایان ثبتنام، قرعهکشی انجام میشود و نتایج از طریق پیامک ارسال خواهد شد و اطلاعرسانی میشود.
فقیهی اعلام کرد: پنج گروه از دانشگاهیان میتوانند در این طرح ثبتنام کنند؛ اساتید دانشگاهها، کارمندان دانشگاه، دانشجویان متاهل، دانشجویان پسر مجرد و دانشجویان دختران مجرد. مجوز خروج پسران مجرد نیز از طریق تفاهمنامه با اداره گذرنامه گرفته میشود.
وی با بیان اینکه وام بانک ملت در اختیار افراد قرار میگیرد، گفت: میزان وام اعزام از طریق زمینی برابر یک میلیون تومان و برای اعزام هوایی 15 میلیون ريال در نظر گرفته شده است. این وام قرضالحسنه بوده و کارمزد 4 درصد دارد.
فقیهی افزود: امسال برای نخستین بار زوجهای جوانی که قصد دارند پس از زیارت عتبات عالیات زندگی خود را آغاز کنند، بدون قرعهکشی و با اولویت به عتبات اعزام میشوند.
اجرای طرح زیارت نیابتی به صورت کامل از امسال
وی از طرح زیارت نیابتی در پایان دوره قبل یاد کرد و ادامه داد: این طرح در پایان دوره پیش پیشبینی شد و به صورت کامل به اجرا در نیامد. در این دوره درصدد هستیم تا به طور کامل آن را اجرا کنیم. هر کسی که به عتبات اعزام میشود، نائب 30 نفر از کسانی است که ثبتنام کرده و نامشان در قرعهکشی در نیامده است. این افراد برای کسانی که اعزام نشدهاند، زیارت نیابتی انجام میدهند.
فقیهی همچنین از اجرای برنامه فرهنگی در سه بخش پیش از اعزام، حین اعزام و پس از اعزام یاد کرد و گفت: این برنامهها تدارک دیده شده و تقویت میشوند. همچنین هتلهایی که در نجف و کربلا به عنوان محل استقرار زائران در نظر گرفته شدهاند تغییر کرده و هتلهای بهتری از نظری کیفی در نظر گرفته شده است که به حرم نیز نزدیکتر هستند. در نجف هم اوضاع به همین منوال تغییر کرده است.
رئیس ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان در بخش دیگری از این نشست با بیان این که در دوره شانزدهم 16 هزار نفر اعزام میشوند، افزود: قیمتها هنوز ابلاغ نشده است. با توجه به تغییر قیمت ارز، این امکان وجود دارد که هزینهها نسبت به سال گذشته با افزایش قیمت روبرو باشند و شاید بتوانیم تخفیفهایی در این باره در نظر بگیریم.
چرایی انتخاب شعار سبک زندگی فاطمی
وی از امکان تمدید زمان ثبتنام به مدت دو روز یاد کرد و گفت: شعار امسال سبک زندگی فاطمی است که برنامهریزی برای عملیاتی کردن آن داریم. از آن جمله، به مسابقه گذاشتن برخی کتاب ها است که در هتلها و لابی آنها گذاشته میشوند و اطلاعرسانی در این باره انجام میشود. شرکت کنندگان میتوانند از طریق تلگران پاسخهای خود را ارائه کنند.
فقیهی از اعلام این مسابقه به همه استانها خبر داد و اظهار کرد: این طرح امسال در حال اجراست و نمایشگاه فروش کتابها در هتلها با همین نگاه برپا میشود.
رئیس ستاد عمره و عتبات عالیات دانشگاهیان درباره این که چرا طی دو دوره برگزاری عتبات دانشگاهیان این شعار را مد نظر قرار دادهاند، افزود: از آنجا که آغاز سال با ولادت حضرت زهرا(س) شروع شد و پایان سال هم با ولادت آن حضرت به پایان میرسد، این شعار در نظر گرفته شده و برنامههایی که به اجرای آن کمک کند اجرا خواهد شد.
فقیهی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اعزام به سامراء گفت: چنانچه امنیت عراق به ما این اجازه را ندهد که زائران را به سامراء اعزام کنیم، این کار را نخواهیم کرد. ما تابع شرکت شمسا هستیم. در دوره قبل هم هر روز اعزام به سامراء را در برنامه داشتیم. این دوره نیز با برقراری امنیت در عراق، اعزام را انجام میدهیم.
وی در ادامه این مطلب توضیح داد: زائران یک شب در کاظمین، سه شب در کربلا و سه شب در نجف خواهند بود. البته یادآوری این نکته ضروری است که دانشگاهیانی که ثبت نام میکنند نمیتوانند همراه با خود بیاورند؛ چرا که سبب کاهش سرعت اعزام و مشکلاتی از این دست خواهد شد.
فقیهی همچنین درباره کسانی که استطاعت پرداخت هزینه سفر را ندارند توضیح داد: دو دوره است که پیگیر این موضوع هستیم تا این افراد را با تدابیر خاص به عتبات عالیات اعزام کنیم. به همین منظور تلاش میکنیم که راهکارها و منابعی را پیدا کنیم که هنوز این موضوع قطعی نشده است و به همین دلیل از اعلام نتایج خودداری میکنیم. ولی دانشگاهیان بدانند که این موضوع در دست پیگیری است.
برنامه کاروان دانشگاهیان متفاوت از دیگر کاروانهاست
همچنین محمد زارع، معاون اجرایی و اعزام ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان در ادامه این نشست عنوان کرد: سعی شده است که این سفر همانند دیگر سفرهایی که از طریق دفاتر زیارتی صورت میگیرد نباشد و با آنها تفاوت داشته باشد. به همین منظور برنامههای روزانه یا خاص کاروانهای عادی برای این کاروانها در نظر گرفته نمیشود.
وی گفت: سعی کردهایم که برنامههای ویژهای که دانشجویان در آنها حضور دارند شامل برنامههای ویژه باشد که در قالب برنامههای فرهنگی برخی از آنها عنوان شد. برنامه هر روز زائران دانشگاهی کامل و برنامهریزی شده است.
زارع همچنین در بخش دیگری از سخنانش در ادامه برنامههای ویژه عنوان کرد: نمایندگان مستقر در عتبات عالیات، کاروانها ، مداحان و خبرنگاران نیز در این طرح حضور دارند. ما نیز در این سفر مداح و روحانی میبریم برخلاف دیگر کاروانهایی که در این سفرها تنها با حضور مداح یا روحانی کاروان کفایت میکنند.
بهای پرداختی اعزام کاروانها
معاون اجرایی و اعزام ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان در ادامه سخنانش به حضور مادحین و روحانیون در همه برنامههای دانشگاهیان اشاره کرد و این موضوع را از دیگر تفاوتهای آن عنوان کرد و افزود: در بحث قیمت کاروانها هم باید متذکر شویم که کاروانها از نوع الف هستند و از این رو بالاترین قیمت را شامل میشوند.
وی در اعلام قیمت اعزام کاروانهای دانشگاهیان در دوره گذشته تصریح کرد: بهای اعزام در دوره گذشته 16600 ريال بوده است و برای این دوره، نرخ ارز افزایش پیدا کرده است که همین موضوع قیمت اعزامها را افزایش میدهد.
زارع در ادامه این موضوع گفت: طی امسال اعزامها با قیمت 17 هزار و 500 ريال صورت میگیرد و ما در تلاش هستیم که تخفیفهایی به این منظور در نظر بگیریم و میزان بهای پرداختی را کاهش دهیم.