به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) عربستان سعودی سه سال قبل به دلیل انجام طرح توسعه مسجدالحرام اعلام کرد ظرفیت اعزام زائران تمام کشورها به حج تمتع 20 درصد کاهش داده میشود، این قانون طی سه سال گذشته اجرا و تمامی کشورها 20 درصد کمتر از سهمیه معمول، زائر به حج اعزام کردند که بر اساس همین قانون نیز ظرفیت اعزام ایران از 80 هزار نفر به 60 هزار نفر کاهش داده شد.
همزمان با این کاهش، مقامات حج عربستان قول دادند که پس از اتمام طرح توسعه مطاف و مسجدالحرام ظرفیت کشورها در حج به دو برابر افزایش داده میشود. در همین راستا در سال جاری و پس از گذشت سه سالی که عربستان قول داده بود طرح توسعه مسجدالحرام را به پایان ببرد، مقامات سعودی از افزایش سهم کشورها برای اعزام زائران به حج خبر دادند در حالی که این افزایش صرفاً بازگشت سهمیه کشورها به سهمیه قبل بود یعنی همان 20 درصد سهمیه کاهش یافته، دوباره به جای خود بازگشت و در اصل هیچ افزایشی در سهمیهها رخ نداده است.
مقامات سعودی در آخرین اظهار نظر خود در این خصوص اعلام کردهاند تا سال 2030 ظرفيت حج تمتع و عمره را به 30 ميليون نفر در سال افزايش خواهند داد. فيصل البصراط معاون رئيس سازمان سرمايهگذاری عمومی عربستان سعودی (SAIGA) كه به همراه ملك سلمان پادشاه اين كشور به اندونزی سفر كرده، اعلام كرده است: هر سال 8 ميليون نفر به سفر حج تمتع و عمره مشرف میشوند و در نظر داريم اين تعداد را در سال 2030 به 30 ميليون نفر افزايش دهيم.
این اظهار نظر در حالی صورت میگیرد، که مسئله افزایش ظرفیت مطاف و مسجدالحرام در اصل تأثیری بر ظرفیت حج تمتع ندارد و مشکل در حج تمتع ظرفیت و اندازه محدود صحرای منا است. افزایش ظرفیت مسجدالحرام تنها در افزایش امکان حضور همزمان زائران عمره مفرده در مطاف مؤثر است.
بر اساس فتاوای مفتیهای وهابی ساختمان سازی در صحرای منا ممنوع است و نمیتوان در این صحرا به بلندمرتبهسازی اقدام کرد. همین مسئله موجب شده اسکان تعداد بیشتر زائران در صحرای منا با مشکل گستردهای مواجه شود و فجایایی همانند فاجعه منا را رقم بزند. حال باید منتظر ماند و دید عربستان چه برنامهای برای افزایش ظرفیت مشعر و منا در نظر دارد تا بتواند ظرفیت حج را بر اساس آن افزایش دهد.
بر اساس آنچه سعید اوحدی رئیس سابق سازمان حج و زیارت در سال 93 بیان کرده بود، مسئولان حج عربستان اعلام کردند ظرفیت حج سال 95 ایران دو برابر یعنی 120 هزار نفر خواهد شد، البته ایران در حج سال 95 حضور نداشت اما در صورت حضور در حج سال 96 نیز ظرفیت و سهمیه ایران 80 هزار نفر یعنی برابر با سهمیه مصوب ایران در سازمان کنفرانس اسلامی و سهمیه ایران قبل از کاهش سهمیههای حج خواهد بود و هنوز خبری از تحقق وعدههای عربستان در زمینه افزایش سهمیه حج رخ نداده است.