کد خبر: 3627910
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۹

گله مسئولان از عدم حضور رسانه‌ها در مسابقات قرآن بانوان خراسان رضوی/ داوران همکاری نمی‌کنند

گروه فعالیت‌های قرآنی: مرحله استانی مسابقات قرآن کریم اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در بخش بانوان در حالی شامگاه 16 مردادماه در مشهد به کار خود پایان داد که باز هم شاهد محاسن و معایبی در نحوه برگزاری آن بودیم به‌گونه‌ای که با وجود گله‌مندی مسئولان اوقاف از عدم پوشش رسانه‌ای مناسب این رخداد قرآنی در سطح استان، حتی برخی داوران بانو حاضر به همکاری و انجام مصاحبه با خبرنگار ایکنا نشدند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی،‌ مرحله استانی چهلمین دوره مسابقات قرآن کریم اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی در بخش بانوان در حالی سومین روز برگزاری خود را گذراند و پرونده آن بسته شد که باز هم شاهد محاسن و معایبی در نحوه برگزاری آن بودیم به گونه‌ای که حتی برخی داوران بانو حاضر به همکاری و انجام مصاحبه با خبرنگار ایکنا نشدند.
این در حالی است که وظیفه هر رسانه پوشش همه اتفاقات و جزئیات یک رویداد است تا همه نقاط ضعف و قوت به خوبی دیده شود و برای دوره‌های بعد جبران صورت گیرد. این نبود همکاری در حالی است که مسئولان اوقاف از عدم حضور همه رسانه‌های استان در این رخداد قرآنی و پوشش رسانه ای آن گله‌مند بودند. حتی خبرگزاری ایکنا هم که برای انتقال خواسته‌های متسابقان و بررسی سطح این رقابت‌ها در محل حاضر شده بود با عدم همکاری مناسب از سوی داوران به عنوان یکی از ارکان مهم این رخداد قرآنی مواجه شد. 
این دوره از مسابقات به صورت مجزا در دو بخش بانوان و آقایان برای افزایش کیفیت، برگزار شد حتی 16 مردادماه و در آخرین روز این رقابت‌ها نیز معاون فرهنگی ـ اجتماعی اوقاف استان از محل برگزاری مسابقات بازدید کرد که این امر توجه ویژه به افزایش سطح و رفع کاستی‌ها را می‌رساند.
مجتمع آموزشی شهید کامیاب مشهد واقع در خیابان سناباد میزبان 319 متسابق بانو این رقابت‌ها بود. به محض ورود به مجتمع تابلوها و بنرهای نصب شده در محوطه، ما را به سالن‌های برگزاری مسابقات راهنمایی می‌کرد.
نوای دلنشین کلام وحی توسط متسابقی که در حال اجرا بود در فضای آرام سالن طنین‌انداز شده و معنویت خاصی به فضا بخشیده بود.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
پس از پایان هر اجرا پیام‌های قرآنی توسط مجری بیان و صلوات قرآنی با همراهی و همنوایی جمع حاضران معنویت فضا را دوچندان می‌کرد. در ادامه هم متسابق بعدی با برداشتن قرعه در جایگاه مستقر شده و با طرح سوال داوران به تلاوت قرآن می‌پرداخت.
برای بررسی کیفیت برگزاری، محل اسکان، سطح متسابقان و داوری این رقابت‌ها سراغ چند تن از متسابقان رفتیم. فاطمه‌سادات آنوشا از سبزوار که 10 سال در مسابقات اوقاف به عنوان متسابق حضور داشته است در خصوص سطح داوری این دوره از مسابقات می‌گوید: من شناختی از داوران امسال نداشتم اما انصافا سطح داوری‌ها بالا بود.
وی ادامه می‌دهد: متسابقان امسال به لحاظ حسن حفظ از سطح بالایی برخوردارند به طوری‌که با نزدیکترین اختلاف از کسب رتبه برتر فاصله می‌گیریم.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
دارنده رتبه سوم کشوری مسابقات آموزش و پرورش در خصوص وضعیت میزبانی می‌گوید: اینکه در مشهد این مسابقات برگزار شود توقع متسابقان نیز از کیفیت میزبانی بالاتر می رود. سال‌های گذشته که در تربت حیدریه و قوچان میزبان این رقابت ها بودند اگر کاستی در نحوه اسکان و پذیرایی بود به چشم نمی‌آمد اما وقتی ما از شهرستان به مشهد می‌آییم توقع میزبانی با کیفیت و در خور شأن مشهد داریم.
آنوشا اظهار می‌کند: البته برگزاری مسابقات در مجتمع با وجود اینکه اسکان هم در این مکان است دارای محاسنی چون نبود اتلاف وقت و داشتن زمان کافی برای استراحت متسابقان است اما کیفیت غذای سلف دانشگاه نیاز به بیان ندارد.
وی ابراز می‌کند: به دلیل برگزاری مسابقات در محل اسکان و از طرفی اینکه تعداد زیادی از متسابقان مشهدی هستند و تنها در نوبت برگزاری مسابقه خود در محل حضور پیدا می‌کنند شوری که در مسابقات سال گذشته بود را امسال شاهد نیستیم.
تدبیر خاصی برای برنامه فرهنگی متسابقان اتخاذ نشد
نفر برتر مسابقات کشوری دانشگاه فرهنگیان بیان می‌کند: متسابقان شهرستانی که در روزهای اول و دوم مسابقه اجرا داشتند اوقات فراغت زیادی را بدون برنامه سپری کردند.
وی با بیان اینکه زیارت حرم مطهر رضوی تنها برنامه فرهنگی ارائه شده بود، ادامه می‌دهد: بهتر بود برنامه‌هایی مانند بازدید از موزه قرآنی آستان قدس رضوی و سایر اماکن تفریحی مشهد برای  متسابقان شهرستانی در نظر گرفته می‌شد.
سیده‌سمانه محروقی، نفر برتر مسابقات حفظ بنیاد شهید و ایثارگران که بدون شرکت در مرحله استانی به این دوره از مسابقات راه یافته است، می‌گوید: برگزاری مسابقات در مکانی آرام و به دور از استرس از محاسن این دوره از مسابقات بود، درست است که در برخی موارد از جمله صوت با مشکلاتی مواجه بود اما رفع نواقص به سرعت پیگیری می‌شد.
این بانوی متسابق ادامه می‌دهد: سطح کیفی مسابقات چه به لحاظ متسابقان چه به لحاظ داوری‌ها بالارفته و لذا به راحتی نمی‌توان به مرحله کشوری راه یافت.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
فاطمه علی‌آبادی از متسابقان مشهدی که برای اولین بار در رقابت های بزرگسالان حضور یافته است،  می‌گوید: تا قبل از سن 18 سالگی در مسابقات شکوفه‌ها شرکت می‌کردم اما امسال برای اولین سال در این دوره از مسابقات شرکت کردم.
وی با بیان اینکه داوران این دوره همه چهره‌های جدید بودند، ابراز می‌کند: با توجه به طرح سوالات، نحوه بیان و صوت و تجوید، داوری این مسابقات خوب بود.
این بانوی متسابق ادامه می‌دهد: متسابقان مشهدی از حسن حفظ بالایی برخوردارند و این به دلیل اساتید مجرب و کلاس‌های زیادی است که در سطح مشهد در طول سال برگزار می‌شود.
علی‌آبادی اظهار می‌کند: برگزاری مسابقات در سایر شهرستان‌ها باعث قرآنی شدن فضای آن شهرستان می شود اما به لحاظ امکانات مسلم است که برگزاری در مشهد بهتر است.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
وی با اشاره به تاکید روایات در حفظ قرآن می‌گوید: با توجه به روایتی از پیامبر اعظم(ص) که فرمودند: «خداوند حفظ قرآن را برای امت من میسر کرده»، حفظ قرآن مختص افراد جوان نیست بلکه هر کس در هر سنی می تواند حافظ کلام وحی شود.
این بانوی قرآنی با بیان اینکه برکات قرآن غیرقابل وصف است، عنوان می‌کند: آرامش قلب و روح، تأثیر بر جسم و حافظه از جمله برکات ملموس انس با کلام وحی است اما غیر از این برکات، برکات معنوی را هم به‌دنبال دارد که درک آن نیازمند تفکر و تعقل است.
علی‌آبادی با اشاره به اینکه درک درس‌های سنگین اعتقادی از اثرات قرآن است، بیان می‌کند: هر آیه یک راهکار است و همه ابعاد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و ... زندگی بشر را در بر می‌گیرد.
وی می‌گوید: یک دور کامل از اعتقادات معنوی و توحید در قرآن آمده و حافظ قرآن که آیات را در قلب خود  نگه داشته است برای پاسخ به هر سوالی آمادگی لازم را دارد.
با حضور ناظر داوری حق متسابقی در این دوره ضایع نشد
زهره مشمول، متسابق کم‌بینا در رشته حفظ کل از شهرستان کاشمر نیز از تشویق داوران می‌گوید که تاثیر خوبی بر روحیه متسابقان داشته و ایجاد انگیزه برای حضور پررنگ در سال‌های آتی را برای آنان به‌وجود آورده است.
وی ابراز می‌کند: این احترام داوران من را به وجد آورد و آمادگی خود را برای کسب رتبه استانی در سال‌های دیگر بیشتر خواهم کرد.
این متسابق رشته حفظ که مربی طرح حفظ اوقاف کاشمر نیز است، بیان می‌کند: در خلال مسابقات استانی اجرای مسابقه فرهنگی با طرح سوالات کاربردی بر اساس آیات قرآنی از ویژگی‌های این دوره بود که قابل تحسین است و بسیاری از متسابقان را به سمت جستجوی تفسیر و ترجمه سوق می‌دهد و باعث می‌شود حافظان بیشتر از همیشه عاملان قرآن شوند.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
مشمول در خصوص وضعیت خاص خود اظهار می کند: همه مسئولان همراهی لازم را در این خصوص داشته و دارند و از اینکه اجازه دادند مادرم در این مسابقات به عنوان همراه با من باشد، بسیار خوشحالم چراکه به دلیل کم‌بینایی اغلب در رفت‌وآمد با مشکل مواجه هستم و حضور مادرم کمک بزرگی به من می‌کند.
این بانوی قرآنی که برای دهمین سال متوالی در مسابقات قرآن اوقاف حضور یافته است، عنوان می‌کند: چهار سال است که مربی قرآن هستم و امسال 25 قرآن‌آموز در کلاس‌های حفظ من به حفظ کلام وحی مشغولند.
وی از برگزاری این دوره از رقبات‌ها ابراز رضایت کامل کرده و می‌گوید: تعیین ناظر برای داوری‌ها کار درستی بود که اگر متسابقی به داور مراجعه می کرد و در نتیجه اعتراض توجهی نمی‌شد ناظر پیگیر این مطلب بود و این نیز از محاسن این دوره از مسابقات به شمار می‌رود.
مشمول برگزاری مسابقات دعاخوانی را از محاسن مسابقات قرآن برمی شمارد و  ادامه می دهد: این رشته از مسابقات به دلیل تنوع دعاها و از طرفی آشنا شدن با دعاهای جدید از جذابیت خاصی برخوردار است و مستمع زیادی را جذب می‌کند.
وی در خصوص سطح متسابقان نیز بیان می‌کند: گرچه متسابقان مشهدی سرآمد هستند اما امسال در حسن حفظ متسابقان کاشمر، سبزوار و نیشابور نیز خوب درخشیدند.
عدم تدبیر برنامه فرهنگی ویژه و فراغت طولانی متسابقان شهرستانی
در جستجوی داوران با همکاری عوامل اجرایی به اتاق داوری راهنمایی شدیم و از دوران بانوی این رقابت‌ها خواستار مصاحبه با ایکنا شدم که تعداد زیادی از آن‌ها از مصاحبه دادن امتناع کردند اما در نهایت سرپرست داوران این دوره از مسابقات، راضیه جمالزایی با کمال خوشرویی از ما استقبال و به سوالات در خصوص این رقابت ها پاسخ داد.
این داور بین‌المللی قرآن که سابقه 30 سال تلاوت، 25 سال تدریس و 20 سال داوری در زمینه قرآن را در کارنامه قرآنی خود دارد با ما همراه می‌شود و در خصوص سطح مسابقات استان خراسان نسبت به سایر استان‌ها بیان می کند: من سابقه داوری در سایر استان‌ها را کمتر داشته‌ام اما باید گفت که در مقایسه با سایر استان‌ها خراسان رضوی و به طبع مشهد از سایر شهرستان‌های استان دارای سطح بالایی است.
جمالزایی ادامه می دهد: بنده با این دیدگاه که سطح متسابقان بانوان نسبت به آقایان کمتر است موافق نیستم چراکه آقایان در کاری که پیشرفت صددرصدی دارند، ورود کرده و ادامه می دهند در نتیجه همان تعداد اندک در سطح بالا هستند.
وی می گوید: در دهه 60 تا 80 شاید این سطح بالاتر بوده اما در دهه 90 با توجه به حجم بالای شرکت‌کننده بانوی، سطح کیفی متسابقان بانو و آقا به یک اندازه شده است.
این داور بین‌المللی قرآن بیان می کند: برنامه‌ریزی مسابقات قرآنی که از سوی ستاد عالی مسابقات است در بخش طرح و برنامه، تدابیر لازم برای عدم تداخل مسابقات در مراحل استانی، کشوری و شهرستانی سازمان‌ها انجام می شود، اما تداخل مسابقات کشوری یک سازمان با استانی سازمان دیگر هیچ خللی ایجاد نمی کند و هر سازمانی که زودتر دعوت کنند، داوری را عهده‌دار می‌شوند.
وی در خصوص میزبانی این دوره از مسابقات عنوان می کند: برگزاری مکان مسابقات عالی بود بجز در بحث اسکان داوران در محل سوئیت‌های اداره اوقاف که اندکی نسبت به لحاظ ضعف امکانات و بهداشت جای تامل دارد.
جمالزایی با بیان اینکه سطح داوری در مرحله شهرستانی باید باقوت بیشتری انجام می شد، اظهار می‌کند: داوری شایسته در مرحله شهرستانی باعث می شود افراد با آمادگی بیشتری به مرحله استانی راه یابند و در نتیجه سطح کیفی مسابقات استان بالا خواهد رفت.
زهرا اسماعیلی
captcha