کد خبر: 3727096
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۴
در تفسیر سوره زمر مطرح شد:

محدودیت‌های اندیشه‌ای؛ مانع درک حقیقت مرگ

گروه فعالیت‌های قرآنی ـ نماینده ولی‌فقیه در لرستان با بیان این‌که انسان مرکب از روح و جسم است به حقیقت مستقل بودن روح اشاره و اظهارکرد: از آیه ۴۲ سوره زمر برداشت می‌شود که قبض روح انسان در انحصار خداوند است.

محدودیت‌های اندیشه‌ای؛ مانع درک حقیقت مرگ

به گزارش ایکنا از لرستان، آیت‌الله سیداحمد میرعمادی نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه خرم‎آباد، امروز دوشنبه، یازدهم تیرماه در جلسه تفسیر قرآن در جمع هیئات مذهبی و کارکنان تبلیغات اسلامی لرستان مرگ و منحصر بودن قبض روح انسان توسط خداوند را محور تفسیر آیه ۴۲ سوره زمر با مضمون «اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حِينَ مَوْتِها وَ الَّتِي لَمْ تَمُتْ فِي مَنامِها فَيُمْسِكُ الَّتِي قَضى‌ عَلَيْهَا الْمَوْتَ وَ يُرْسِلُ الْأُخْرى‌ إِلى‌ أَجَلٍ مُسَمًّى إِنَّ فِي ذلِكَ لَآياتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ» برشمرد و اظهارکرد: مرگ و قبص روح انسان به دست خداوند است کمااینکه از مسائل مهم در زندگی انسان مرگ و کیفیت قبض روح است.
وی با بیان این مطلب که انسان دوست دارد از حقیقت مرگ و قبض روح آگاه باشد، خاطرنشان کرد: انسان به‌دلیل محدودیت‌های اندیشه‌ای نمی‌تواند به حقیقت مرگ و قبض روح دست پیدا کند همان‌طور که نتوانسته است به حقیقت ولادت دست پیدا کند.

قبض روح؛ نشانه‌ای برای اهل تفکر

آیت‌الله میرعمادی با ذکر این مطلب که خداوند متعال جان انسان‌ها را در هنگام مرگ می‌گیرد، گفت: خداوند می‌گیرد آن جانی را که مرگ نسبت به او حتمی شده است لذا مرگ و قبض روح نشانه‌ای برای اهل تفکر است.
نماینده ولی‌فقیه در لرستان قبض روح انسان‌ها را در انحصار خداوند دانست و با طرح این سؤال که چگونه در قرآن آمده است که ملائکه قبض روح می‌کنند، خاطرنشان کرد: در پاسخ باید گفت که این دو هیچ منافاتی با هم ندارد، این در حالی است که قبض روح حقیقی به دست خداست اما گاهی خداوند متعال به‌وسیله ملک‌الموت این کار را انجام می‌دهد.
امام ‌جمعه خرم‌آباد در خصوص بخش نخست آیه ۴۲ سوره زمر تحت عنوان «اللَّهُ يَتَوَفَّى الْأَنْفُسَ حِينَ مَوْتِها»، تصریح کرد: علامه طباطبایی در این مورد می‌گوید این‌که خداوند اسم ظاهر «الله» را آورده بیانگر این مطلب است که این اسم ظاهر دلالت بر انحصار می‌کند لذا قبض روح در انحصار خداست.
این مفسر قرآن‌کریم با ذکر این مطلب که در قرآن از قبض روح تعبیر به وفات شده است، اضافه کرد: «يَتَوَفَّى» تعبیری است که قرآن برای قبض روح استفاده می‌کند کمااینکه این واژه به‌معنای اخذ کامل چیزی است.
وی تصریح کرد: خداوند متعال برای این‌که مرگ را در ذهن انسان نزدیک کند، می‌فرماید: خداوند نفسی که در خواب است را می‌گیرد که این خود یک معناست حال این سؤال مطرح است که حقیقت خواب چیست.

خواب؛ یک نوع قبض روح

آیت‌الله میرعمادی خواب را یک نوع قبض روح برشمرد و گفت: خواب یک نوع قبض روح است روح انسان در خواب گرفته می‌شود اما وقتی بیدار می‌شود برگردانده می‌شود.
نماینده ولی‌فقیه در لرستان به بیان چهار حالت گوناگون مرگ و قبص روح در آیه مذکور اشاره و با بیان این‌که قبض روح انسان‌ها به هنگام مرگ اولین حالت قبض روح است حال آن‌که قبض روح انسان‌ها در حال خواب دو صورت است، اضافه کرد: نخستین حالت آن کسی‌که در خواب مرگش فرا رسید و حالت دوم خوابیده است اما مرگش فرا نرسیده است.
امام‌ جمعه خرم‌آباد با اشاره به این‌که انسان در حال حیات، یا در بیداری یا در خواب است، اضافه کرد: لذا خداوند می‌فرماید ما در خواب یا بیداری روحشان را می‌گیریم.

حقیقت مرگ همان حقیقت خواب است

این مفسر قرآن‌کریم به بیان تفاوت مرگ و خواب پرداخت و گفت: در خواب قبض روح کامل صورت نمی‌گیرد اما در مرگ قبض روح کامل صورت می‌گیرد لذا گفته می‌شود خواب برادر مرگ است.
وی با بیان این مطلب که حقیقت مرگ همان حقیقت خواب است به ضرورت درس‌آموزی از قبض روح پرداخت و با طرح این سؤال که ما از قبض روح چه درسی می‌گیریم، خاطرنشان کرد: اولین درس از قبض روح این است که روح و بدن هر کدام یک حقیقت مستقل هستند، انسان مرکب از روح و بدن است، کمااینکه جسم جنبه مادی دارد اما روح جنبه معنوی دارد.

بیرون آمدن از غفلت؛ درس انسان از قبض روح

آیت‌الله میرعمادی خواب را نشانه قدرت خدا برشمرد و گفت: خداوند تعبیر به «ارسال» و «امساک» کرده است، این در حالی‌است که در کتاب مفردات راغب، «امساک» و «ارسال» آمده است که اگر این واژگان به انسان نسبت داده شود امر مادی است اما اگر به خدا نسبت داده شود به معنای اراده خداست زیرا اراده خداوند هم به امر مادی و هم امر معنوی تعلق می‌گیرد.
نماینده ولی‌فقیه در لرستان بیرون آمدن از غفلت را درس انسان از قبض روح دانست و افزود: خواب انسان نشانه‌ اراده خداوند متعال است.

انتهای پیام

captcha