کد خبر: 3952947
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۹:۱۷

جایگاه ولایت‌های فقیه در میان ولایت‌های دینی

موضوع «جایگاه ولایت‌های فقیه در میان ولایت‌های دینی» در سلسله نشست‌های آشنایی با اصول و مبانی نظام اسلامی، مورد بررسی قرار گرفت.

جایگاه ولایت‌های فقیه در میان ولایت‌های دینیبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام والسلمین غلامرضا باقری‌کیا، مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه خراسان، امروز 20 بهمن‌ماه در نشستی با عنوان آشنایی با اصول و مبانی نظام اسلامی با موضوع «جایگاه ولایت‌های فقیه در میان ولایت‌های دینی»  که به صورت مجازی برگزار شد، ضمن تبریک ایام‌الله دهه فجر گفت: در مجموعه هستی بعد از خداوند متعال مقدس‌ترین حقیقت، خداوند و سپس دین خداست، بدین منظور که 124 هزار پیامبر معصوم(ع) در خدمت دین بودند و در این راه صدمات، رنج‌ها و شکنجه‌های زیادی را به جان خریدند که همواره این اتفاقات را می‌توان نشان‌دهنده عظمت دین خدا دانست، ما نیز در زمان و در حد توان خود در برابر دین خدا وظایفی داریم، اولین وظیفه ما شناخت صحیح، جامع و کامل از دین است تا بتوانیم دین را آنگونه که باید، شناسایی کنیم.

وی اظهار کرد: در حقیقت اگر ما مجموعه حیثیت ترکیبی دین را به یک خیمه تشبیه کنیم، برای آنکه این خیمه دین، سرپا بماند و فروکش نکند، نیاز به 10 پایه دارد، مسائلی چون قانون و قانونگذاری، ابلاغ دین که منظور ابلاغ وحیانی است، تبیین، تشریح و تفسیر دین، اجتهاد و استنباط در دین، اجرا و پیاده کردن دین و لازمه اجرا تشکیل حکومت اسلامی است و به معنای وسیع متناسب با خود که همانا قوه مجریه است، قوه حافظیه، قوه دفاعیه، قوه امداد غیبی دین، قوای فدویه دین و در نهایت هم قوه قضائیه به عنوان پایه‌های دین هستند که ما به این امور نیاز داریم.

این استاد حوزه علمیه خراسان گفت: از این قوای 10گانه که به‌عنوان پایه‌های دین بودند، 8 عنوان نیاز به متولی دارند و عنوان ولایت به خود می‌گیرند و در بین این قوا تنها قوه دفاعیه و قوه فدویه در این عناوین در این طرح ولایی قرار نمی‌گیرند و دلیل این امر این است که این‌ها از وظایف همگانی محسوب می‌شوند و همه باید قوه دفاعیه دین باشند و در میدان شهادت نیز جان بر کف باشند.

باقری‌کیا عنوان کرد: این ولایت‌های 8گانه دینی به اعتبار متولیان خود به دو ولایت‌ انحصاری و اشتراکی تقسیم می‌شوند. از بین این قوای 8 گانه اولین شاخه ولایت انحصاری، ولایت بر حفاظت دین است که این قوه به هیچکس داده نشده و خداوند، خود از ابتدا حفاطت دین را بر عهده داشته است. مستند این موضوع در آیه 9 سوره مبارکه حجر آمده است و فرموده ما که خدا هستیم قرآن را نازل کردیم و خود هم حافظ آن هستیم. به لحاظ تجربه تاریخی از زمان حضرت آدم تاکنون در هر مقطعی که اساس دین خدا در معرض خطر جدی قرار گرفته خداوند به میدان آمده و از دین خود حفاظت کرده است که در این میان می‌توان به جریان اصحاب فیل اشاره کرد که نمونه بارزی این مسئله محسوب می‌شود.

وی بیان کرد: بنابراین ولایت حفظ کلی دین که همانا حفظ رسول‌الله و اهل بیت(ع) است مربوط به خداوند است. دومین شاخه ولایت انحصاری ابلاغ دین است که انحصاری مقام رسالت است که پیش نیاز این موضوع در آیه 72 سوره مبارکه نحل و اصل آن نیز در آیه 48 سوره شورا به روشنی مطرح شده است.

این استاد حوزه علمیه خراسان خاطرنشان کرد: سومین شاخه ولایت انحصاری ولایت بر تبیین، تشریح و تفسیر دین است از این ولایت به عنوان قوه مبینه یاد می‌شود؛ انحصاری مقام امامت است، پیش نیاز این موضوع در آیه 89 سوره نحل و اصل موضوع در آیه 32 سوره مبارکه فاطر نیز آمده است.

باقری کیا چهارمین شاخه انحصاری را ولایت بر اجتهاد و استنباط در دین که انحصاری مقام شقاهت و جایگاه فقاهت است، دانست و گفت: سوره مبارکه توبه آیه 122 بیانگر این موضوع بوده که بر اساس این آیه گفته شده اگر کسی به مقام فقاهت رسید ولایت دارد که در دین فتوا دهد و اظهار نظر کند. پنجمین ولایت نیز ولایت در امداد غیبی دین است، این ولایت انحصاری ملائکة‌الله است که در حقیقت فرشتگان ولایت دارند مجاهدین را امداد کنند که در این راستا آیه 125 سوره آل عمران مستند قرآنی این موضوع است.

انتهای پیام
captcha