کد خبر: 3983317
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۴

مهدویت در کلام امام جواد(ع)

دبیر علمی اندیشکده بین‌المللی مهدویت با اشاره به ویژگی‌های غیبت، ظهور و انتظار فرج برای امام زمان(عج) در بیانات جوادالائمه(ع)، گفت: از ایشان است که فرمودند: «... قائم ما همان مهدی است؛ کسی که واجب است در غیبتش، او را انتظار کشند و برترین اعمال شیعیان ما انتظار فرج است.»

مهدویت در کلام امام جواد(ع)به گزارش ایکنا از خراسان رضوی و به نقل از آستان نیوز، حجت‌الاسلام و المسلمین محمدرضا فوادیان، دبیر علمی اندیشکده بین‌المللی مهدویت اظهار کرد: امام جواد(ع) در معرفی امام دوازدهم، از القابی استفاده کرده‌اند که هشدارهایی نیز در پی آنها آمده است. ایشان علت نامیدن حضرت حجت(عج) به «قائم» را قیام بعد از فراموش کردن نام و یاد او بیان فرموده‌اند که اشاره به آسیبی با عنوان «فراموشی یاد امام مهدی (عج)» است.

وی افزود: ائمه(ع) برای گذر شیعه از وضعیت آغازین امامت امام مهدی(عج)، همه زمینه‌ها را فراهم کرده بودند. یکی از این زمینه‌سازی‌ها، عدم ارتباط مستقیم امام با مردم بود. امام جواد(ع) هم به این مسئله عنایت داشتند و در احادیث خود، مردم را به مسئله غیبت و مسائل مربوط به آن راهنمایی می‌کردند.

فوادیان تصریح کرد: از امام جواد(ع) است که فرمودند: «همانا برای او غیبتی است که روزهای آن زیاد و مدت آن طولانی می‌شود، پس مخلصان انتظارش را می‌کشند و افراد شکاک انکارش می‌کنند و منکران، اعتقاد به او را مسخره می‌کنند. کسانی که وقت مشخص می‌کنند، دروغ گویند و عجله‌کنندگان در عصر غیبت، هلاک می‌شوند و تسلیم‌شدگان در برابر قضای الهی در عصر غیبت نجات می‌یابند.»

دبیر علمی اندیشکده بین المللی مهدویت ادامه داد: امام جواد(ع) در این روایت، به طولانی بودن غیبت هم اشاره می‌فرماید: «له غیبه یکثر ایامها و یطول امدها». دانستن دو ویژگی «کثرت ایام» و «طولانی بودن زمان» برای غیبت امام عصر(عج)، هشدار مهمی است که شیعه باید به آن توجه کند. قطعاً امام جواد(ع) از به کار بردن واژه «کثرت» و «طولانی» برای مدت و زمان غیبت امام مهدی(عج) هدف و منظور خاصی داشته‌اند. شک به امام زمان(عج) از آسیب‌های عصر غیبت است که روایات از آن نهی کرده‌اند. تردید به امام زمان(عج) برای عصر ظهور نیست، زیرا ایشان در آن زمان، همه هستی را روشن می‌کنند. بنابراین در عصر غیبت، برخی  به سبب طولانی شدن ایام غیبت، دچار تردید می‌شوند که اهل بیت(ع) ما را انذار داده و از آن بر حذر داشته‌اند. امام جواد (ع) می‌فرمایند: «وای به حال شخصی که در ایام غیبت نسبت به وجود امام عصر(عج) دچار شک بشود.»

وی افزود: عبدالعظیم حسنی نقل کرده که امام جواد(ع) فرمودند: «هنگامی که فرزندم علی وفات یابد، چراغ دیگری پس از او نمایان شود، سپس چراغ بعد از او پنهان می‌شود. پس وای بر کسی که شک کند و خوشا به حال غریبی که با دین خود بگریزد! سپس به دنبال آن وقایعی روی دهد که در آن پیری بر پیشانی‌ها نقش بندد و کوه‌های سخت و سنگین از جای بجنبد.

فوادیان گفت: حیرت و سردرگمی، یکی دیگر از آثار غیبت امام زمان(عج) در بیانات جوادالائمه(ع) است. امیه بن علی القیسی می‌گوید: از امام جواد(ع) پرسیدم: امام بعد از شما کیست؟ فرمودند: «فرزندم علی و دو فرزند علی.» سپس مدتی سر را به زیر انداختند. سپس سر برداشتند و فرمودند: «در آتیه‌ای نزدیک حیرتی فرا می‌رسد.»

وی اظهار کرد: مسئله انتظار، یکی از محورهای مهم در روایات مهدوی امام جواد(ع) است. حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) می‌فرماید: بر مولای خود امام جواد(ع) وارد شدم و می‌خواستم از قائم پرسش کنم که آیا آن حضرت مهدی هستند یا غیر ایشان. امام آغاز سخن کردند و فرمودند: «ای ابوالقاسم! قائم ما همان مهدی است؛ کسی که واجب است در غیبتش، او را انتظار کشند و... برترین اعمال شیعیان ما انتظار فرج است.» ایشان در روایت دیگری می‌فرماید: «افراد مخلص در غیبت امام مهدی(عج) انتظار آن حضرت را می‌کشند.»

دبیر علمی اندیشکده بین المللی مهدویت ادامه داد: امام جواد(ع) از آسیب‌هایی هم که بر انتظار فرج مترتب می‌شود، سخن گفته‌اند. یکی از این آسیب‌ها توقیت و تعجیل است که حضرت(ع) درباره توقیت می‌فرمایند: «افرادی که برای ظهور امام مهدی (عج) وقت مشخص می‌کنند، دروغ گو هستند.» ایشان همچنین درباره آسیب تعجیل در عصر انتظار فرج می‌فرماید: «عجله‌کنندگان در عصر غیبت هلاک می‌شوند.»

فوادیان گفت: امام جواد(ع) درباره یاران حضرت حجت(عج) می‌فرماید: «... اصحابش 313 تن، به تعداد اصحاب بدر از دورترین نقاط زمین به گرد او جمع گردند و این همان فرمایش خدای تعالی است که فرمود: «هر کجا باشید، خداوند همگی شما را می‌آورد، در حقیقت، خدا بر همه چیز توانا است» و نیز از ایشان است که فرمودند: «هر گاه 313 نفر مخلص نزد حضرت مهدی(عج) جمع می‌شوند، خداوند متعالی او را ظاهر می‌سازد و هرگاه تعداد به 10هزار نفر برسد، آن حضرت با اجازه پروردگار خروج و قیام می‌فرماید.»

وی گفت: عبدالعظیم حسنی(ع) می‌گوید به امام جواد(ع) گفتم: امیدوارم شما قائم اهل بیت محمد(ص) باشید که زمین را پر از عدل و داد نماید، همچنان که آکنده از ظلم و جور شده باشد. امام جواد(ع) فرمودند: «سوگند به کسی که محمد(ص) را به نبوت مبعوث فرمود و ما را به امامت مخصوص گردانید، اگر از عمر دنیا جز یک روز باقی مانده باشد، خداوند آن روز را طولانی گرداند تا در آن قیام کند و زمین را پر از عدل و داد نماید، همچنان که آکنده از ظلم و جور شده باشد».

دبیر علمی اندیشکده بین‌المللی مهدویت ادامه داد: ایشان همچنین تاکید دارند: «خدای تعالی امر او را در یک شب اصلاح فرماید، چنان که امر حضرت موسی کلیم الله را اصلاح فرمود. او رفت تا برای خانواده‌اش شعله آتش بیاورد، اما چون برگشت، پیامبر بود.»

وی افزود: مهم آنکه جوادالائمه(ع) به دعا برای امام زمان(عج) اهتمام داشته‌اند و این را به شیعیان نیز یاد داده‌اند. در واقع امام جواد(ع) با اختصاص بخشی از نیایش‌هایشان به امام مهدی(عج)، به ما درس می‌دهند که در برابر این مسئله بی‌اعتنا نباشیم.

انتهای پیام
captcha