کد خبر: 4040221
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۶:۱۶

نتیجه حکمت، رعایت نظم است / چاره‌ای جز قوی شدن نداریم

نماینده رهبر معظم انقلاب با بیان اینکه خلقت خداوند متعال بر پایه نظم است و خداوند که حکیم است و به همین دلیل همه کارهایش از روی نظم است، گفت: اگر کسی حکیم شد کارهایش از روی نظم است زیرا بی نظمی در کار حکیم نیست.

آیت الله لطف الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارسبه گزارش ایکنا از فارس، آیت‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس امروز، 13 اسفندماه در خطبه‌های نماز جمعه شیراز ضمن توصیه به رعایت تقوای الهی گفت: نظم کار خداوند است یعنی خداوند که حکیم است و به خاطر حکمتش همه کارهایش از روی نظم است.

وی افزود: خداوند در قرآن کریم می‌فرماید «فَارْجِعِ الْبَصَرَ هَلْ تَرَىٰ مِنْ فُطُورٍ» آیا ذره‌ای بی‌نظمی می‌بینیم، عالم سراپا نظم است. خلقت خداوند متعال بر پایه نظم است هر چیزی به جای خودش نیکوست، جهان چون خط و خال و چشم و ابروست که هر چیزی به جای خویش نیکوست.

آیت‌الله دژکام همچنین به توصیه پیامبر مکرم اسلام(ص) در این رابطه اشاره کرد و گفت: آن حضرت فرمودند رفتار شما که بنده خداوند هستید از صفات الهی سرچشمه می‌گیرد و آنچه که کمالات در ذات مقدس حق است در وجود شما جلوه می‌کند، یکی از کمالات حضرت حق حکمت است.

امام جمعه شیراز ادامه داد: چقدر خوب است که یک انسان حکیم باشد، اگر کسی حکیم شد کارهایش از روی نظم است زیرا بی نظمی در کار حکیم نیست. اگر زندگی پیامبر گرامی اسلام را بررسی کنیم، مشاهده خواهیم کرد که چقدر در رعایت نظم غوغاست در نظم در همین روزگار خود ما زندگی امام(ره)، بنیانگذار نظام مقدس جمهوری اسلامی طوری بود که می‌گفتند آقا وقتی مشغول به کاری می‌شدند می‌توانستیم طبق آن ساعت را تنظیم کنیم و سر ساعت هر کاری را انجام می‌داد نه مثل برنامه ما که می‌گویند برنامه پنج ساله بوده است ولی ما اکنون ۲۳ سال عقب هستیم یعنی هیچ، این بی نظمی کار دست ما می‌دهد و اگر می‌خواهید دنیایتان آباد شود باید در کارهای شما نظم باشد و اگر می‌خواهید آخرت شما هم آباد باشد. مقام معظم رهبری فرمودند نظم داشته باشید چون که هرکس منظم بود نتیجه می‌گیرد.

وی با بیان اینکه منظم بودن و روی برنامه و قاعده کار کردن است که روز قیامت جواب می‌دهد این بحث نظم ایجاد کردن است، یعنی فاعل نظم می‌شود انسان حکیم، گفت: بحث دیگری در کنار این است و آن انتظام است، انتظام یعنی نظم‌پذیری؛ کسی که خودش منظم است اما نظم اجتماعی را نمی‌پذیرد، از نظر علمای اخلاق ضعف عجیبی در شخصیت اوست. شخصیت انسان کامل، شخصیتی است که نظم اجتماعی را می‌پذیرد مثلاً چراغ قرمز است بعضی مواقع می‌خواهد از آن فرار کند. به این پذیرش نظم، انتظام می‌گویند.

آیت‌الله دژکام با یادآوری اینکه نیروی انتظامی را برای کسانی گذاشته‌اند که نظم اجتماعی را قبول نمی‌کند به زور باید او را متوجه کرد. برای انسان فرهیخته کمال یافته نیروی انتظامی لازم نیست، گفت: مرحوم خواجه نصیرالدین طوسی در کتاب اخلاق ناصری این بحث انتظام یعنی نظم‌پذیری را به عنوان یکی از ارزش‌های اخلاقی انسانی بحث کرده است که اگر اهلش می‌خواهند به آن مراجعه کنند، پس فاعل کارهای منظم باید باشیم و پذیرنده نظم اجتماعی.

ورزش؛ گام پنجم معنویت

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه گام پنجم در راستای معنویت را ورزش برشمرد و افزود: همانطور که مقام معظم رهبری ورزش را به عنوان یکی از گام‌های معنوی قبول دارند، از نظر بهداشتی و طبی هم همینگونه است. چقدر اطبا و پزشکان تاکید دارند نه اینکه پزشکان دوره جدید تاکید دارند، در طب سنتی و قدیم خود ما هم می‌گفتند سته ضروریه، یعنی شش چیز برای سلامت لازم است مانند غذا و… و نهایتاً تحرک، تحرک برای سلامت بدن لازم است.

وی بیان کرد: اگر مدتی یک فرد بی‌حرکت بماند عضلاتش تحلیل می‌رود و سلامتش را از دست می‌دهد بنابراین فعالیت ورزشی که اکنون تحت عنوان ورزش همگانی مطرح است برای سلامت جسم ما بسیار ضروری است که هیچ عاقلی نمی‌گوید این فعالیت‌ها نیاز نیست و هیچ پزشکی غیر از این دستور نمی‌دهد؛ حفظ بدن هم از جمله واجبات است اگر شما مرکب فعالیت‌های معنوی خود را که بدن است ضایع کنید هیچ قدم معنوی هم نمی‌توانید بردارید.

آیت‌الله دژکام اظهار کرد: یکی دیگر از ویژگی‌های ورزش خصوصاً ورزش‌های همگانی که سنگین هم نیست ایجاد نشاط است یعنی کسی که ورزش می‌کند بعد از چند دقیقه یک احساس نشاطی در خودش پیدا می‌کند، این احساس نشاط انگیزه برای کارهای خوب می‌شود، آدم بی حال و حوصله نیست و آدم حوصله انجام کار دارد بنابراین نتیجه فعالیت ورزشی این است که ما به کارهای دیگر هم با یک نشاط خاصی می‌پردازیم حال می‌خواهد خدمت به مردم باشد که از بالاترین عبادت‌هاست و باید نشاط داشته باشد و این نشاط با ورزش به دست می‌آید.

وی، الگو و و مدل بسیار بسیار تقلیدپذیر در این مورد را مقام معظم رهبری دانست که ایشان هر روز ورزش می‌کنند و به کوهنوردی می‌روند و سپس افزود: همه اینها برای ما درس است، حفظ سلامت بدن از واجبات است و وقتی حفظ سلامت می‌کنیم می‌توانیم کارهای دیگر را هم انجام دهیم.

نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس در ادامه به حدیثی از امام کاظم(ص) اشاره کرد و گفت: آن حضرت فرمودند سعی کنید زندگی شما برنامه داشته باشد. برنامه شبانه‌روز شما باید ۴ قسمت باشد قسمتی برای معاش، قسمتی برای عبادت، قسمتی برای تعلیم و یادگیری و تعلم و یک بخش هم لذات حلال باشد که این ورزش به نوعی لذت است. در آستانه عید هم هستیم و ایام ماه شعبان هم هست که اعیاد ائمه طاهرین است و این نکته بسیار مهم است که فرموده اگر می‌خواهید منظم باشید به این تفریح و ورزش اهمیت دهید که با این تفریح و ورزش است که می‌توانید بقیه برنامه‌هایی را هم که دارید انجام دهید و الایک انسان خمود و گوشه‌گیر می‌شوید که توان کارها را ندارید این تفریحات سالم و ورزش و لذات حلال به انسان کمک می‌دهد که بقیه برنامه زندگیش را مرتب و منظم کند بنابراین این ساعت را هم به جد مورد توجه قرار دهید.

وی در ادامه از سه چهره ورزشی افتخارآفرین استان فارس که مورد تقدیر رهبر معظم انقلاب هم قرار گرفتند، تقدیر کرد و افزود: بدن برخی‌ها سالم و قوی هست اما رفتارشان رفتارهای انسان‌دوستانه نیست به آن‌ها می‌گوییم قهرمان اما پهلوان نیستند. پهلوان آن کسانی هستند که سوای قدرت بدنی دارای رفتار مردانگی و انسانیت هستند. سه چهره برازنده ورزش استان فارس در این جهت کارهایی را که انجام داده‌اند مورد تقدیر مقام معظم رهبری قرار گرفته‌اند.

آیت‌الله دژکام از حرکت ساره جوانمردی، قهرمان پارالمپیک که با پوشش و عفاف زهرایی مایه افتخار ایران اسلامی شد، قدردانی کرد و گفت: این حرکت ساره جوانمردی که با چادر پرچم جمهوری اسلامی را به دست گرفت و حرکت کرد، مایه افتخار برای همه ایرانیان و به خصوص بانوان ایرانی شد که هم در ورزش مقام اول داشته باشد هم حافظ حریم حجاب شد.

امام جمعه شیراز بر لزوم الگوبرداری از این حرکت تأکید کرد و گفت: این الگوی سبک زندگی ایرانی و اسلامی که ایشان نشان داد که می‌توانیم بیش از پیش چنین اقداماتی را رواج بدهیم و اینگونه نشود که بعضی از بانوان در تقلید از فرهنگ غیر اسلامی و غیر دینی از خود آن کافرها جلو افتاده باشند. این کارها زشت است.

وی همچنین از حرکت گرایی در اهدای مدال طلای کشتی جهان به حرم مطهر حضرت شاهچراغ(ع) قدردانی کرد و افزود: اینکه بلافاصله بعد از کسب افتخار جهانی و بازگشت به شیراز به زیارت حضرت شاهچراغ(ع) برود، یک مردانگی است. همچنین حرکت اولاد که مدال طلا و نقره خود را به خانواده شهدا و مفقودالاثرها یا رهبر معظم انقلاب اهدا کرد، افتخار دیگری برای این دیار است.

آیت‌الله دژکام ادامه داد: اگر می‌گوییم ورزش گامی معنوی است برای این است، نه اینکه یکی برود ورزش کار کند و سلبریتی شود و بعد فراموش کند که بنده خداوند است اینکه ارزش ندارد. ورزشکار باید اینگونه باشد که رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند، ورزش کنید لازم است اما ورزشکاری را در این راستا قرار بدهید که پرچم نظام اسلامی به اهتزاز در بیاید، سبک زندگی اسلامی و ایرانی در جهان جلوه‌گر شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری در ادامه با اشاره به فرا رسیدن ماه شعبان گفت: این ماه علاوه بر همه نورانیت‌های معنوی که داشته است، به میلاد سرتاسر نور و سعادت امام حسین(ع)، امام سجاد(ع) و حضرت ابوالفضل(ع) نورانی است و در رأس که این ماه به طور کلی جلوه‌گر است به پانزدهم خودش که میلاد مسعود بقیةالله(عج) هست و این جشن‌های سرتاسر نورانی را با حسن سلیقه خودتان به خوبی برگزار خواهید کرد.

نیمه شعبان را به صورت ویژه برگزار کنیم

وی به قرار گرفتن دو سالروز ولادت امام زمان(عج) در سال جاری اشاره کرد و افزود: باید به صورت ویژه برای این مناسبت جشن برگزار کنیم و هرچه در این زمینه خرج کنیم و شیرینی دهیم و نورافشانی کنیم، در نزد خداوند گم نمی‌شود. این مسئله به خصوص در شیراز باید به صورت ویژه دنبال شود و این حس و حال جشن شادی اهل بیت(ع) به خوبی منتقل شود زیرا جشن میلاد کسی است که همه عالم را از ظلم و ستم و بیدادگری نجات خواهد داد.

عبرت‌های جنگ اوکراین

آیت‌الله دژکام در ادامه سخنان خود به جنگ میان روسیه و اوکراین اشاره کرد و گفت: این جنگ به فرموده مقام معظم رهبری در سخنرانی روز مبعث، درس‌هایی برای همه داشت، اگر بخواهند عبرت بگیرند و نباید از کنار این اخبار بی تفاوت رد شویم. اولین نکته‌ای که درس بود این است که حواستان جمع باشد که هیچ دشمنی به شما رحم نخواهد کرد و دلتان خوش نباشد چون دیگران هم کمک نمی‌دهند پس خودتان قوی شوید و این دستور خداوند در قرآن است «وَ اَعِدّوا لَهُم مَااستَطَعتُم مِن قُوَّة».

وی با تأکید بر اینکه دشمن باید از ما بترسد و گرنه هر غلطی می‌کند، گفت: باید ایران قدرتمند باشد و باید قدر آن‌هایی که مایه قدرت ما هستند اعم از ارتش و سپاه را بدانیم. سوم‌ شعبان که میلاد امام حسین(ع) است، روز پاسدار هم هست. پاسدارها در دوره جنگ تحمیلی و دفاع مقدس با خون خودشان از مرزهای اسلامی ایران دفاع کردند. آن روز ما اسلحه هم به اندازه کافی نداشتیم اما جوانان شجاع و نترس داشتیم جوان شجاع نترس کار خودش را انجام داد، پس کسب قدرت روحی و قدرت اسلحه و امکانات را باید جدی بگیریم.

نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس یادآور شد: سیاسیونی که بصیرت نداشتند و گفتند چرا شما به تقویت این چیزها می‌پردازید ما الان انرژی هسته‌ای را باید معامله کنیم بعد هم قدرت موشکی را معامله می‌کنیم و اگر این را رها کنیم مگر چه می‌شود؛ باید به این درس عبرت‌ها توجه کنند.  اگر این قدرت‌ها نباشد باید نوکر آن‌ها باشید و اگر نبودید بر سر شما می‌زنند و اگر دیدند که زور طرف مقابل شما هم زیاد است به کمک شما نمی‌آیند این برای امارات و عربستان درس است. چون به آمریکا چسبیده‌اند و خیال می‌کنند که آمریکا برای آن‌ها کاری می‌کند، اگر این کشورها بخواهند درگیر جنگ شوند، معلوم نیست که آیا کسی به کمک آن‌ها می‌آید یا نه، همان‌طور که به کمک اوکراین نیامدند.

آیت‌الله دژکام نکته دوم سخنرانی رهبر معظم انقلاب را سیاست‌های دوگانه‌ای دانست که غرب دارد و افزود: اکنون جنگ اوکراین حدود 9 روز است که شروع شده است. یکی از اساتید علوم پزشکی دانشگاه شیراز گفت که پزشکان اروپایی برای مردم اوکران گفته‌اند که همه جامعه پزشکی دنیا بسیج شوند، ایشان نوشته بود که مسلم است که دلمان می‌سوزد اگر کسی بخواهد به ناحق کشته شود چون ما انسان هستیم اما آیا در یمن هیچ کودکی کشته نشد؟ این همان جهاد تبیین است که پزشکان عزیز بیایند این‌گونه علنی کنند.

وی گفت: رهبر معظم انقلاب فرمود ما سیاست‌هایمان دوگانه نیست، ما با جنگ و با انسان کشی و با قتل انسان‌های بی‌گناه مخالف هستیم و در اوکراین هم مخالف هستیم این موضع مستقل جمهوری اسلامی است که بعضی می‌گفتند ما زیر بلیت فلان جا می‌رویم شما هنوز عزت اسلامی را درک نکرده‌اید که این حرف‌ها را می‌زنید. رهبرمعظم انقلاب محکم در سخنرانی خود فرمود ما با جنگ مخالف هستیم خواه در اوکراین باشد خواه در یمن. اینطور نیست که بگوییم اینجا به سود ماست و آنجا به ضرر ماست. هرجا یک انسان می‌خواهد کشته شود با آن مخالفیم اما آن‌ها اینگونه هستند که اگر در اوکراین باشد همه در مقابلش بلند شده‌اند ولی جای دیگر باشد نه. بی انصاف‌های نامرد ناانسان.

سیاست ایران در رابطه با دنیا، مستقل است

امام جمعه شیراز با بیان اینکه اوکراین درس می‌شود که این نکات را بدانیم، گفت: سیاست ما در رابطه با دنیا مستقل است، ما نسبت به مظلومین عالم هرکجا باشند حساس هستیم و فرقی هم بین اوکراین و یمن نمی‌گذاریم از حیث اینکه انسان هستند البته آن‌ها هم کیش ما هم هستند و باید بیشتر برای آن‌ها دلسوزی کنیم.

آیت‌الله دژکام همچنین گفت: نکته دیگری که مقام معظم رهبری تذکر دادند و باید در این صحنه جنگی که رخ داده است مورد توجه باشد این است که رفتارهای ظالمانه آمریکا که خودش را کدخدای دنیا حساب می‌کند، باعث این جنگ شده است همینطور که جنگ یمن را آن‌ها به راه انداختند و جنگ‌های دیگر را در دنیا آمریکا به راه می‌اندازد. مگر در سوریه چه کسی جنگ را به راه انداخت در یمن چه کسی جنگ را به راه انداخت، امروز در اوکراین چه کسی این جنگ را به راه انداخته است. آمریکا رفتارهای ظالمانه دارد و ظلمی که آمریکا می‌کند آخرش بساط حکومت استکباری آمریکا را به باد خواهد داد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به در پیش رو بودن هفته نیکوکاری اشاره کرد و گفت: در آستانه این رسم خوب که مردم شریف  گذاشته‌اند، به یاد نیازمندان باشیم. کمیته امداد هم در این زمینه بالاخره میدان‌دار است و امیدوار هستیم که این مسئله را هیچ کس از یاد نبرد.

آیت‌الله دژکام همچنین به روز درختکاری و هفته منابع طبیعی هم اشاره کرد و افزود: از این جهت هم باید به فکر منابع طبیعی باشیم. تخریب منابع طبیعی به واسطه اینکه جمعیت زیاد شده است را نپذیریم و با یک اقدام ناصواب منابع طبیعی را نابود نکنیم. باید به مسئله منابع طبیعی هم دقت کنیم به خاطر اینکه سابقاً که جمعیت کم بود طبیعت فرصت جبران را داشت و تخریب ایجاد می‌شد خود به خود جبران می‌شد ولی اکنون که جمعیت زیاد شده است، اگر مراعات مقررات نکنیم گیر می‌افتیم و کشور لطمه‌های سنگین از جهت منابع طبیعی می‌خورد.

مدیریت فرهنگی مساجد دچار آسیب است

رئیس شورای فرهنگ عمومی فارس همچنین به در پیش رو بودن سالروز تأسیس کانون‌های مساجد هم اشاره کرد و افزود: مدیریت ما در عرصه فرهنگی مساجد دچار آسیب‌هایی است، یکی از آن‌ها هم تفرقه است که میان مدیریت‌هاست. در مسجد ائمه جماعات می‌گویند ۱۵ رئیس وجود دارد. اینگونه نمی‌شود که ۱۵ رئیس باشد، یکی باید مسجد را اداره کند. کانون‌های فرهنگی البته جای مفیدی است مشروط بر اینکه این آسیب برطرف شود یعنی مدیریت امور مساجد به نوعی تثبیت شود که همه همراهی کنند نه اینکه کسی بخواهد تقابل کند و این یک طرف بکشد و آن یک طرف بکشد، همه باهم مسجد مان را آباد کنیم.

وی با تأکید بر اینکه اگر مسجد آباد شود خانه همه شما آباد می‌شود مسجد خانه خداست، گفت: مجموعه مساجد شهر و استان با هماهنگی همه دستگاه‌های ذیربط از جمله کانون‌های فرهنگی به نقطه‌ای برسند که مرکز فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی یک محله در مسجد جلوه‌گر باشد که بتواند مشکلات مردم را حل کند. مسجد باید در حل مشکلات مردمی نقش‌آفرین باشد.

انتهای پیام
captcha