به گزارش ایکنا، محمدمهدی بحرالعلوم، کارشناس و مدرس قرآن، طی ۱۰ درسگفتار، نکات کلیدی درباره حفظ آسان قرآن کریم را با محوریت آیات سوره مبارکه الرحمن ارائه کرده است. در ادامه متن و فیلم قسمت هشتم این سلسله درسگفتار را مشاهده کنید؛
«بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
عرض سلام و ادب و احترام خدمت شما همراهان عزیز برنامه «آلاءالرحمن».
حفظ و فهم و انشاءالله عمل به دستورات سوره رحمن نعمت بسیار بزرگی است و امیدواریم که خداوند آن را به همه ما بدهد.
در مورد مراحل حفظ اولیه صحبت میکردیم. یکی از مراحل مهم تکرار است. بسیاری از چیزهایی که شما حفظ هستید ناخودآگاه حفظ شدهاید، یعنی تعمد و تصمیمی برای حفظ آنها نداشتهاید و آنها را حفظ شدهاید. اگر خوب دقت کنید، میبینید که به دلیل تکرار است، تکرار در شنیدن، خواندن، نوشتن و دیدن. برای مثال بسیاری از افراد سرود جمهوری اسلامی را حفظ هستند، در حالی که شاید تصمیمی برای حفظ آن نداشتهاند. همه ما سوره حمد را حفظ هستیم، اما به یاد نمیآوریم که چه زمانی آن را حفظ شدیم؟ آنقدر شنیدیم که حفظ شدیم.
تکرار عنصر مهمی در حفظ کردن است. هر چیزی را بر اساس تکرار همراه با توجه حفظ میشویم و اگر توجه کنیم، حفظمان سریعتر و دقیقتر میشود. پس این موضوع بدیهی است، اما شاید از ما بپرسند که مثلاً میخواهم سه آیه از سوره رحمن را حفظ کنم. باید هر آیه را چند بار بخوانم. پاسخ افراد متفاوت است. یک فرد ممکن است یک آیه را یک بار بشنود و حفظ شود و دیگری دو بار و دیگری سه بار و به همین ترتیب، حتی ممکن است یک نفر در شرایطی یک آیه را دو بار بشنود و حفظ شود و در شرایط دیگری آیه را ۱۰ بار بشنود و حفظ نشود. برای مثال در شرایط اضطراب، عصبانیت، خوشحالی مفرط و غم عملکرد ما متفاوت است.
حتماً تجربه کردهاید که شب آزمون و کنکور هر چه بیشتر میخوانید، کمتر یادتان میماند. بنابر این اصل تکرار قطعی و بدیهی است، اما تکرار آن بستگی به شرایط افراد دارد، افراد بعد از مدتی تا حدودی به اینکه با چقدر تکرار میتوانند موضوعی را حفظ شوند، دست مییابند.
باید یک آیه را آنقدر تکرار کنیم تا جا بیفتد و اگر چشم از صفحه قرآن برداشتیم، بتوانیم این آیه را از حفظ بخوانم. باید شنیدن، نگاه کردن، خواندن و حتی نوشتن را تکرار کنیم تا به این مرحله برسیم.»
انتهای پیام