پویش ملی «آلاءُالرَّحمن» در آستانه دو جشن بزرگ مسلمانان «عید سعید قربان و عید سعید غدیر خم» در دو بخش مسابقه پیامکی روزانه و آزمون شفاهی حفظ سوره الرحمن از چهارم تیرماه آغاز شده است و تا ۲۷ تیرماه هر روز در سایت و شبکههای اجتماعی ایکنا منتشر شد.
مشاهده جزئیات بیشتر از شیوه اجرای بخش مسابقه پیامکی پویش آلاءالرحمن و بخش حفظ
عموم علاقهمندان در تمامی گروههای سنی میتوانند با مشاهده فیلم آموزشی (حدود ۷ دقیقه) با تدریس دو نفر از اساتید قرآنی، که هر روز در ایکنا منتشر میشود، در کنار فراگیری مفاهیم، نکات تدبری و حفظ سوره الرحمن، در مسابقه روزانه پیامکی نیز شرکت و جوایز نقدی را شامل سه کارت هدیه پنج میلیون ریالی به قید قرعه (سه نفر از شرکتکنندگانی که پاسخ صحیح دو پرسش سهگزینهای را دادهاند) دریافت کنند.
همچنین بخش دوم پویش آلاءالرحمن، آزمون شفاهی حفظ سوره الرحمن، پس از نیمه ماه محرم سال جاری به صورت برقراری ارتباط تصویری برخط (با حضور داوران) برگزار میشود و جزئیات آن به زودی اعلام خواهد شد.
کسانی که حداقل ۵ بار در بخش پیامکی شرکت کنند، امکان حضور در آزمون شفاهی را دارند.
۱۴ کمکهزینه سفر اربعین حسینی به مبلغ شصت میلیون ریال جایزه بخش حفظ سوره الرحمن است.
الف - «رَفْرَف» و «عَبْقَرِی» به چه معناست؟
1- دو صفت برای توصیف زنان بهشتی
2- پارچههای رنگارنگ – هر چیز کمنظیر و بینظیر
3- پایدار و بادوام – هر چیز کمنظیر
ب - آخرین آیه سوره مبارکه الرحمن با کدام کلیدواژه مهم قرآن به پایان میرسد؟
1 - توصیف اماکن بهشتی
2- اسماءالحسنی الهی
3- وصف صدای خوش در بهشت
پاسخ صحیح به ترتیب و صرفاً به صورت یک عدد دو رقمی (به طور مثال ۱۲) تا ساعت ۱۱ روز بعد به شماره سامانه پیام کوتاه 100000114 ارسال شود. نیاز به ارسال هیچ مشخصات فردی نیست.
نتایج هر مسابقه ساعت ۱۴ روز بعد در سایت www.iqna.ir و شبکههای اجتماعی ایکنا به نشانی iqnanews@ اعلام میشود.
متن مباحث مطرحشده در فیلم فوق در ذیل قابل مشاهده است.
با تدریس سمیه حاجعلی، قاری و حافظ کل قرآن (قسمت پایانی)
«بسم الله الرحمن الرحیم. عرض سلام، ادب و احترام دارم به محضر همه شما همراهان عزیز طرح «آلاء الرحمن». به آیات انتهایی این سوره مبارکه میرسیم. طرح درس امروز ما آیات 70 تا 78 این سوره مبارکه است و در این آیات خداوند میفرماید:
«فِيهِنَّ خَيْرَاتٌ حِسَانٌ»، «فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ»،«حُورٌ مَقْصُورَاتٌ فِي الْخِيَامِ»،«فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ»،«لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنْسٌ قَبْلَهُمْ وَلَا جَانٌّ»،«فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ»، «مُتَّكِئِينَ عَلَى رَفْرَفٍ خُضْرٍ وَعَبْقَرِيٍّ حِسَانٍ»،«فَبِأَيِّ آلَاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ»،«تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ ذِي الْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ».
در این آیات خداوند به نعمتهای دیگری از اهل بهشت اشاره میکند که در آیات اول این بخش اشاره میکند به «فِيهِنَّ خَيْرَاتٌ حِسَانٌ» که این واژه تعبیر و اشاره کوتاهی است از زنان بهشتی که در اصل تعبیر جامعی از این زنان است. هم دارای حُسن سیرت هستند که واژه خیرات به این مفهوم اشاره میکند و هم از نظر حُسن صورت در نهایت زیبایی هستند که با واژه حُسن به آن اشاره میکند.
کلمه حُور جمع حوراء در توصیف زنانی هست که سیاهی چشمان آنها کاملاً سیاه و سفیدی چشمان آنها کاملاً شفاف و روشن هست و این هم تعبیری از زیبایی زنان بهشتی است. کلمه «مقصورات» اشاره به این دارد که آنها متعلق به همسرانشان هستند و به افراد دیگری نظر ندارند و همچنین واژه «رَفْرَف» که در اصل به معنای برگهای گسترده درختان هست و به پارچههای زیبای رنگارنگ هم اطلاق شده است. کلمه «عَبْقَرِی» به معنای هر موجود کمنظیر و بینظیر هست و همچنین عبقر به موجود عزیزالوجود یا نادرالوجود هم اطلاق می شود و همچنین کلمه«تَبَارَكَ» از واژه بَرک به معنای سینه شتر است و از آنجا که شتران هنگامیکه در جایی میخوابند و ثابت میمانند، سینه خود را بر زمین میچسبانند، این واژه به معنی ثابت ماندن و پایدار و بادوام به کار رفته است.
واژه «ذِی الْجَلَالِ» اشاره به صفات صلبیه الهی دارد و واژه «ذِی الْإِكْرَامِ» اشاره به صفات ثبوتیه الهی دارد.
به پایان این سوره مبارکه رسیدیم و هدف از این برنامه این بود که رفع مهجوریتی از سوره مبارکه «الرحمن» باشد که شاید بیشتر ما در مراسم عزاداری این سوره را تلاوت میکنیم، اما آنچه که ما در این سوره دیدیم سراسر نعمتها و آلائی بود که در هر زمان و در هر شرایط ما نیاز داریم که اینها را برای خودمان تذکری قرار داده و آنها را ذکر کنیم تا شکرگزار نعمتهای الهی باشیم.
انشاءالله که در برنامههای بعدی هم در خدمت شما عزیزان باشیم. همه شما عزیزان را به خدای متعال میسپارم.»
با تدریس کریم دولتی(قسمت پایانی)
«بسم الله الرحمن الرحیم. عرض سلام و ارادت خدمت شما همراهان ارجمند پویش «آلاء الرحمن». درسها و تدبرهای ما در سوره مبارکه «الرحمن» در همین چند برنامه ارائه شده و میشود، اما سوره «الرحمن» و تمام سُوَر قرآن کریم بسیار بیشتر از آنچه گفته شد، جای تدبر و تأمل دارد که انشاءالله خدا توفیق آن را به ما عنایت فرماید.
آغاز سوره «الرحمن» اسم شریف الرحمن بود و در پایان سوره نیز خدا میفرماید: «تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ ذِیالْجَلَالِ وَالْإِكْرَامِ». اگر در ابتدای سوره صحبت از خدای الرحمن به میان آمد و آن نعمتها و رحمتهای گستردهای که خدا به همه موجودات ارزانی داشته، پایان این سوره نیز میفرماید: «تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ...» به این معنی که مبارک است نام پروردگارت. توجه به این نکته بسیار مهم است که میفرماید «تَبَارَكَ اسْمُ رَبِّكَ...» و نمیفرماید َتبَارَكَ رَبِّكَ! چرا که اینجا سخن از اسم پروردگار است؛ آن اسمی که ما با توجه به آن اسم، به خدا روی میآوریم.
ما وقتی خدا را صدا میزنیم، خدا را با نامش صدا میزنیم و مثلاً میگوییم یا الله، یا رحمان و یا رحیم و سایر اسامی خدا. این اسم جایگاهی در این عالم دارد که کلید حل بسیاری از مشکلات و بسیاری از قفلهای بسته بر سر راه انسان است. خود میفرماید که این اسم بسیار مبارک و با برکت است. گاهی در روایات ما از اسم پروردگار یا از وجه پروردگار که در همین سوره هم از آن یاد شد، تعبیر از معصومین(ع) که جلوه و حقیقت این وجه از اسم هستند، شده است. یا تعبیر دیگری نیز وجود دارد که دین خدا، حقیقت این اسم و یا این وجه است. به هر حال این اسم و یا این وجه که از خدا یاد میشود، همه چیز ما برای رسیدن به خدا از همین مجرا و از همین معبر رد شده و عبور میکند و لذا بسیار مبارک و حائز اهمیت است و باید بسیار به آن توجه کرد.
یکی از کلیدواژههای بسیار مهم قرآن کریم اسماءالحسنی الهی است. اسماءالحسنی که در جلوهها و قالبهای مختلف در قرآن آمده و گاهی به شکل اسم و گاهی به شکل فعل و گاهی به شکل جمله ذکر شده است و البته به اشکال دیگر که همه اینها باید مورد توجه و مورد تدبر ما در آیات نورانی قرآن کریم باشد؛ انشاءالله.
امیدواریم که آنچه در خلال این برنامهها عرض کردیم، بتواند یک مسیر جدید را برای تدبر و فهم آیات نورانی قرآن کریم پیش روی ما بگشاید. از همه شما عزیزان التماس دعا دارم. خدا یار و نگهدارتان.»
محمدعلی دختحسینی، 62 ساله از تهران
محمد رستگار، 30 ساله از گرگان
حسین ابراهیمی،21 ساله از اصفهان
سیدهرزیتا فاضلی عطار، 42 ساله از یزد