کد خبر: 4182163
تاریخ انتشار : ۲۵ آبان ۱۴۰۲ - ۰۸:۲۱
آیت‌الله احدی:

جامعه «مدنی‌‌‌‌بالطبع» به دنبال عدالت اجتماعی نیست

استاد حوزه علمیه با اشاره به اینکه علامه طباطبایی بر «مدنی‌بالطبع» بودن انسان خط قرمز کشید، گفت: به اعتقاد علامه، جامعه امروز تنها به فکر خود است و به دنبال عدالت اجتماعی نیست.

آیت‌الله مهدی احدی، استاد حوزه علمیهبه گزارش ایکنا قم، آیت‌الله مهدی احدی، استاد حوزه علمیه در همایش «حکیم الهی» که به مناسبت چهل و دومین سالگرد ارتحال مفسر قرآن کریم، علامه سیدمحمدحسین طباطبایی، شب گذشته، ۲۴ آبان‌ماه در دارالقرآن و بیت علامه برگزار شد، در خصوص دید علامه به علوم انسانی امروزی، گفت: در علوم انسانی امروز اعتقاد بر این است که انسان مدنی‌بالطبع است، یعنی هر آدمی دوست دارد عدالت اجتماعی، رفاه اقتصادی و معنوی حاکم شود، علامه بر این قضیه خط قرمز کشید و گفت انسان مدنی‌بالطبع نیست، اینکه بشر امروز می‌گوید به دنبال عدالت اجتماعی است از روی اضطرار می‌باشد و نه از روی فطر و قیام‌هایی که می‌بینید در سراسر جهان انجام می‌دهند بخاطر این است که از ظلم حاکمان زورمند که حیات انسان‌ها را مخدوش می‌کند به تنگ آمده‌اند.

وی با تأکید بر این سخن علامه و با اشاره به سوره احزاب، اظهار کرد: مدنی‌بالطبع بودن جامعه جهانی غلط است، اگر می‌بینید چند اندیشمند غربی در دانشگاه هامبورگ و یا هاروارد مقاله‌ای در این خصوص می‌نویسند بدانید که بر اساس رانت است چرا که آن‌ها ارزش معنوی صاحب جواهر و حوزه مقدس را نفهمیده‌اند.

استاد حوزه علمیه قم افزود: باید افکار علامه را به بیان شیوا در میان مردم منتشر کنیم و علم را به چالش بکشیم تا جوانان به سمت اعتقادات جذب شوند و ایمان بیاورند، چرا که منطق انسان مدنی‌الطبع، منطقی بر اساس خودخواهی و نه عدالت‌خواهی است.

احدی در ادامه با اشاره به سوره مبارکه اسرا آیه ۹۰ و اندیشه علامه در این حوزه، گفت: علامه معتقد بود هر کس ادعای وحی کرد او را مورد سرزنش قرار دهید، چرا که وحی فقط از طریق فرشتگان صورت می‌گیرد و قاعده تناسب در وحی جاری نمی‌شود کسی نمی‌تواند ادعا کند که وحی از طریق او صورت گرفته است و البته بدانید وحی، انسان مدنی بالطبع را از آن فضای گرفتار بودن به طبیعت خارج می‌کند، پس همان‌طور که می‌بینید نظریات و شخصیت علامه را نمی‌توان به همین راحتی منسوخ کرد.

وی در ادامه اظهار کرد: این جسم قالب بر نفس است و نفس آن را به سمت ربوبیت می‌برد وقتی نفس بیمار شود، جسم نمی‌تواند به سمت ربوبیت ببرد، اصلاً کمال جسم طبیعی نفس است، یعنی زندگی در سایه قوت نفس است و قوت نقس است که زندگی را تقویت می‌کند.

احدی یادآور شد: اگر شما می‌بنیید در جهان موفقیت‌هایی داریم به علت همین زنده بودن نفس است و بدانید زمانی برنده هستید که به حقیقت نفس پی می‌برید؛ ترس ما این است که به جای اینکه مردم را به جای دعوت به خدا به سوی خود دعوت کنیم.

در پایان این مراسم فرزند حجت‌الاسلام‌ والمسلین یحیی انصاری شیرازی خاطراتی از پدرشان و علامه بازگو کرد و سپس حجت‌السلام‌ و‌المسلمین مسعود تاج‌آبادی در خصوص کتاب‌ خود تحت عنوان «انس و روش‌های تدبر در قرآن از منظر علامه طباطبایی» سخن گفت.

یادآور می‌شود، بیت شریف علامه طباطبایی که محل زندگی مرحوم علامه در ۱۴ سال پایان عمر شریفشان بوده است، اکنون به دارالقرآن و مدرس عالی تفسیر و محل برگزاری دروس تفسیر قرآن کریم توسط علمای حوزه علمیه تبدیل شده است. این مجموعه روزانه به طور میانگین میزبان ۳۰۰  نفر از طلاب سطوح عالی و علاقه‌مندان به مباحث تفسیر قرآن کریم است.

انتهای پیام
captcha