کد خبر: 4227922
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۹
آیت‌الله اعرافی در مسکو بیان کرد:

ضرورت تدوین نقشه راه 100 ساله مناسبات ایران و روسیه

مدیر حوزه‌های علمیه گفت: دستگاه دیپلماسی و سایر نهادهای خارج کشور ضمن پیشبرد مأموریت‌های محوله در توسعه مناسبات با کشورها، باید زمینه توسعه مناسبات علمی و معرفتی را فراهم کنند و ضروری است که یک نقشه راه ۵۰ یا یک‌صد ساله برای مناسبات ایران و روسیه ترسیم کنیم و مناسبات را در این چارچوب دنبال کنیم.

آیت الله علیرضا اعرافیبه گزارش ایکنا، آیت‌الله علیرضا اعرافی که بنا به دعوت مفتی شیخ راویل عین‌الدین رئیس اداره‌ امور دینی مسلمانان روسیه و با هدف شرکت در کنفرانس بین‌المللی «راه ابریشم معنوی» به این کشور سفر کرده است،‌ در شامگاه یکشنبه 31 تیرماه در نشستی با سفیر، دیپلمات‌ها و رؤسای نهادهای ایرانی در اقامتگاه سفارت جمهوری اسلامی ایران در مسکو سخنرانی کرد.

رئیس هیئت امنای جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به حضور خود در حدود یکصد کشور جهان و نشست با نخبگان و صاحب‌نظران این کشورها طی چهار دهه گذشته، افزود: اگر گفتمان انقلاب اسلامی ایران که سهامدار اصلی آن مردم ایران هستند، به شکل صحیحی در جهان ترویج و تبیین شود، مخاطبان بسیاری در مناطق مختلف جهان خواهد داشت.

اعرافی با اشاره به مباحث طرح شده در این نشست از سوی سفیر، دیپلمات‌ها و دیگر رؤسای نهادهای ایرانی فعال در روسیه گفت:‌ انسجام، تعامل و هماهنگی در سفارت ایران در مسکو، امر مغتنمی است.

 

نقشه راه مناسبات ایران و روسیه

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تلاش‌های منجر به توسعه مناسبات ایران و روسیه در این نمایندگی دیپلماتیک، گفت:‌ ضروری است که یک نقشه راه ۵۰ یا یک‌صد ساله برای مناسبات دو کشور ترسیم کنیم و مناسبات را در این چارچوب دنبال کنیم.

اعرافی در ادامه با اشاره به اهمیت مقوله فرهنگ در تعاملات بین ملت‌ها یادآوری کرد: همان‌گونه که انتظار است دستگاه‌های فرهنگی در خارج کشور مصالح و رویکردهای کلان نظام را در مناسبات رعایت کنند، دستگاه‌های دیگر نیز از پیشرفت و ارتقای مسائل علمی و معرفتی در روابط دوجانبه حمایت کنند که این همان موضوعی است که در دیدارها با وزیران امور خارجه در دولت‌های مختلف همواره مورد مطالبه بوده است.

عضو فقهای شورای نگهبان قانون اساسی با اشاره به وجود طیف گسترده‌ای از نظرات درباره مناسبات تهران – مسکو، بیان کرد: اگر نگاه کلان و راهبردی به شرق جهان به ویژه روسیه داشته باشیم، می‌توان بسیاری از گره‌ها را در مناسبات دوجانبه گشود و در این میان،‌ نباید از نقش و اهمیت بخش خصوصی برای ارتقای مناسبات غافل شد.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به طرح موضوع اهمیت راه‌اندازی شبکه تلویزیونی برون‌مرزی ایران به زبان روسی از سوی سفیر و برخی حاضران در این نشست، بر پیگیری و تحقق این پیشنهاد تأکید کرد.

آیت‌الله اعرافی در بخش آغازین سخنان خود نیز به برخی ابعاد قیام حضرت سید الشهدا(ع) اشاره کرد و نامه امام حسین(ع) به محمد حنفیه را پیام عرفانی عاشورا خواند و گفت: در این پیام امام حسین(ع) کوچکی دنیا و بزرگی جهان آخرت و عالم قدسی را یادآور شده است.

وی همچنین سخنان حضرت سید الشهدا(ع) قبل از شهادت خطاب به یاران مبنی بر اختیار آنها بر همراهی قیام را به مثابه پیام اجتماعی و سیاسی عاشورا دانست و گفت: بنا بر تجربه تاریخ اگر پرچمی به نام دین و ارزش‌های الهی بلند شد، هرکسی که از آن رو گرداند، روی خوشبختی و سعادت را نمی‌بیند، همچنانکه افرادی که در عاشورا به فیض شهادت نرسیدند و از همراهی قیام بازماندند، سرنوشتی همراه با خفت و خواری را در پی داشتند.

 

تهیه سند پیش‌نویس همکاری‌های راهبردی ایران روسیه

همچنین کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در فدراسیون روسیه نیز در این نشست گزارشی از روند توسعه مناسبات دوجانبه و همکاری‌های دو کشور در عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی ارائه کرد.

جلالی به روند تهیه پیش‌نویس موافقتنامه جامع همکاری‌های راهبردی جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه اشاره کرد و گفت:‌ این موافقتنامه پس از اصلاحات مورد نظر دو کشور، نهایی و پاراف شده است و پس از امضای وزیران امور خارجه دو کشور،‌ در مجالس دو کشور بررسی خواهد شد و روال قانونی آن ادامه خواهد یافت.

سفیر ایران در روسیه همچنین به ارائه گزارشی از روند همکاری‌ها در راه ارتباطی شمال – جنوب پرداخت و بر اهمیت شتاب‌بخشی به رفع موانع فراروی بهره‌گیری از این ظرفیت ترانزیتی در راستای منافع کشور تأکید کرد.

جلالی بیان کرد:‌ بخش شرقی کریدور شمال – جنوب در سال ۲۰۲۳ میلادی برای نخستین بار راه‌اندازی شده است و ۶۵۰ هزار تن کالا از مسیر روسیه – قزاقستان – جمهوری ترکمنستان – ایران و بالعکس در این سال حمل شد و هدفگذاری دو کشور در سال ۲۰۲۴ دستیابی به رقم دو میلیون تن کالا در مبادلات کالا در این مسیر است.

وی ادامه داد: کریدور شمال – جنوب در مسیر زمینی دریایی که از دریای خزر عبور می‌کند نیز در سال ۲۰۲۳ با حداکثر ظرفیت فعال بود و حدود ۱۰ میلیون تن کالا در این مسیر حمل شد و در بخش غربی کریدور که از روسیه،‌ جمهوری آذربایجان و ایران می‌گذرد نیز سه میلیون تن طی سال گذشته میلادی حمل شد.

سفیر ایران در مسکو در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تحولات بین‌المللی گفت: گفتمان انقلاب اسلامی که در بُعد داخلی مبتنی بر نفی استبداد و طاغوت بود، در بُعد مناسبات خارجی، بر استقلال کشور بنیان گذاشته شد و از این رو، شعار نه شرقی و نه غربی را در دستور کار داشت؛ پس از فروپاشی قدرت شرق، نیز رویکرد انقلاب اسلامی، مخالفت با جهان تک قطبی بود و امروز روسیه و شمار دیگری از کشورهای دیگر در واکنش به اقدامات غرب، به گفتمان ایران پیوسته‌اند و اینگونه گفتمان ضدساختار قدرت در دنیا شکل گرفت.

انتهای پیام
captcha