کد خبر: 4287486
تاریخ انتشار : ۱۹ خرداد ۱۴۰۴ - ۲۲:۳۴
مدیر حوزه‌های علمیه کشور:

نباید از خلأها و نیازهای حوزه علمیه غفلت کرد

آیت‌الله اعرافی تصریح کرد: در کنگره بین‌المللی یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم نیمه پر کار ارائه شد، اما نباید از کاستی‌ها، خلأها، نیاز‌ها و افق پیش‌رو در تحولات حوزه غافل شد.

علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور

به گزارش خبرنگار ایکنا، آیت‌الله علیرضا اعرافی، مدیر حوزه‌های علمیه کشور، امروز دوشنبه ۱۹ خردادماه در دیدار با دبیران و مدیران علمی، اجرایی، رسانه‌ای و برخی مسئولان مراکز همکار در همایش یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم، اظهار کرد: در ابتدا جای دارد از یکایک دوستان و تمامی قریب به ۵۰۰ نفری که از تولید مقالات تا پشتیبانی نقش داشتند و همچنین از دبیرخانه و همکاران آن قدردانی کنم.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم افزود: باید از رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید که پیام فرستادند، حضور یافتند یا نماینده اعزام کردند، تشکر کنیم. این رویداد از آن جهت ویژه بود که تمامی مراجع عظام به نوعی در آن مشارکت داشتند و حضور نهادها، شخصیت‌ها و گروه‌های گوناگون حوزوی نشان‌دهنده هویت جمعی کلان حوزه بود.

آیت‌الله اعرافی ادامه داد: برای من این موضوع بسیار اهمیت دارد و ما در خدمت دوستان هستیم تا با صبوری و بزرگواری مسیر را ادامه دهند. همچنین تقاضای بنده این است کاری که پایه‌ریزی و تقسیم شده بود، ادامه یابد، چرا که این کار در میانه راه است و ادامه خواهد داشت و ضرورت دارد برنامه‌ای برای ادامه مسیر تدوین گردد.

ویژگی‌های همایش یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم

مدیر حوزه‌های علمیه با اشاره به ویژگی‌های همایش یکصدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم، بیان کرد: این همایش یک رویداد ویژه بود. در جلسات متعدد نقاط قوت و ضعف آن بررسی شد، اما در مجموع، رویدادی مهم بود و باید از رهبر معظم انقلاب و مراجع عظام تقلید که پیام فرستادند، حضور یافتند، یا نماینده اعزام کردند، تشکر کنیم. این رویداد از آن جهت ویژه بود که تمامی مراجع عظام به نوعی در آن مشارکت داشتند و حضور نهادها، شخصیت‌ها و گروه‌های گوناگون حوزوی نشان‌دهنده هویت جمعی کلان حوزه بود و با وجود برخی کاستی‌ها، انعکاس خوبی داشت.

عضو فقهای شورای نگهبان افزود: همزمان با همایش، حدود ۲۵ نشست تخصصی در روز اول و دوم برگزار شد که چنین اتفاقی در همایش با این ابعاد پدیده‌ای نو و جدید بود. همچنین حضور جمعی از علمای شیعه از کشور‌های دیگر و پیام مقام معظم رهبری، کانون محوری این رویداد مهم بود که دستاورد بزرگی به شمار می‌رود.

وی تصریح کرد: نیمه پر کار ارائه شد، اما خلأها، نیاز‌ها و افق پیش‌رو در تحولات حوزه فعلاً ارائه نشد. با این حال، باید مورد توجه قرار گیرد، حتی اگر منتشر نشود؛ باید روشن شود که تطورات حوزه در فقه، کلام، فلسفه و منطق چگونه بوده است. این کاری دشوار است و نیاز به آینده‌نگری و پژوهش راهبردی دارد.

آیت‌الله اعرافی همچنین بر اهمیت جامع و قوی بودن مقالات و شماره‌های نشریات تأکید کرد و گفت: باید گذشته را به‌خوبی منعکس کرد و چیزی فروگذار نشود. همچنین، برای آینده این حرکت نیاز به بازخوانی کلان، تدوین نقشه راه، نظام موضوعات و منطق تأیید آن‌ها وجود دارد.

مدیر حوزه‌های علمیه کشور افزود: در فضای مجازی نیز باید تلاش بیشتری انجام گیرد تا بازتاب گسترده‌تری در میان مخاطبان پیدا کند. هنوز شخصیت‌های بزرگی در بخش‌های فقه، فلسفه و کلام وجود دارند که به نوآوری‌های آنان پرداخته نشده است. به‌عنوان نمونه آیت‌الله گلپایگانی از ذخایر حوزه علمیه قم است، اما اقدامات شایسته‌ای درخصوص ایشان انجام نشده است. همچنین دیگر علما و آثار برجسته آنان نیز باید مورد توجه قرار گیرند.

آیت‌الله اعرافی ادامه داد: محور دیگر، تعامل میان حوزه‌های قم، نجف و دیگر حوزه‌ها و داد و ستد علمی میان آن‌هاست که ظرفیت تدوین یک مجلد را دارد. همچنین موضوعات جدید برای مجلدات آینده نیز اهمیت بالایی دارد.

مدیر حوزه‌های علمیه بر لزوم توجه به نتایج و بازتاب‌های عملی و علمی حوزه در خارج از کشور تأکید کرد و گفت: کنشگری علمی حوزه در ایران و جهان و حضور آن در اسناد و قوانین کشور از جمله اقدامات مهم سال‌های اخیر است. حوزه در زمینه‌های اجتماعی نیز نقش مهمی ایفا کرده است. در این مسیر باید تاریخ حوزه را تا حد امکان پوشش داد، به‌ویژه سه قرن نخست که حوزه قم نقش محوری در شکل‌گیری معارف مذهبی داشته است.

 
انتهای پیام
captcha