کد خبر: 4370848
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - ۱۶:۰۳
پژوهشگر حوزه علمیه بیان کرد

«نگهبانی از نماز» در سیره امام رضا(ع)

حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر فرجام با تبیین مفهوم «نگهبانی از نماز» در سیره امام رضا(ع)، گفت: محافظت از نماز تنها به برپایی آن محدود نمی‌شود، بلکه توجه به وقت نماز، مقدمات آن، حضور در مسجد و اقامه نماز با خشوع، از جلوه‌های پاسداری از این فریضه الهی است.

فرجام

به گزارش ایکنا از خراسان رضوی، حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبر فرجام، مدرس و پژوهشگر حوزه علمیه، امروز 29 مرداد‌ماه در جمع زائران حرم مطهر رضوی ضمن سخنرانی با موضوع « سیره عملی و سفارشات امام رضا(ع) در نماز» گفت: قرآن نمازگزاران را به سه دسته تقسیم می‌کند؛ عده‌ای از باب تکلیف اما با کسالت نماز را می‌خوانند «إِنَّ المُنَافِقِينَ يُخَادِعُونَ اللَّهَ وَ هُوَ خَادِعُهُم وَ إِذَا قَامُوا إِلَى الصَّلَاةِ قَامُوا كُسَالَى يُرَاءُونَ النَّاسَ وَ لايَذكُرُونَ اللَّهَ إِلَّا قَلِيلاً؛ منافقان مي‏خواهند خدا را فريب دهند در حالی كه او آنها را فريب می‌‏دهد و هنگامی كه به نماز ايستند از روی كسالت می‌‏ايستند، در برابر مردم ريا می‌كنند و خدا را جز اندكی ياد نمی‌کنند»

نگهبانی از نماز به چه معناست؟

وی با بیان اینکه ۸۰ آیه راجع به نماز در قرآن داریم، ادامه داد: دسته دیگر از نمازگزاران سهل انگار هستند و خواندن نماز در اول وقت آخر وقت برای آن‌ها تفاوت ندارد؛ دسته سوم افرادی هستند که از نماز نگهبانی و پاسداری می‌کنند، که در سوره مومنون به شرح وضعیت آنان پرداخته است «وَالَّذِينَ هُم عَلَى صَلَوَاتِهِم يُحَافِظُونَ؛ و آنها كه از نمازها مواظبت می‏نمايند» آنان در نماز حالت خضوع و خشوع دارند و متوجه هستند که با چه کسی سخن می‌گویند؛ آنها نسبت به وقت و مکان نماز محافظت دارند.

فرجام افزود: یکی از صفات بهشتیان محافظت از نماز است؛ در سوره مومنون سه مورد فلاح قطعی ذکر شده است، «الَّذِينَ هُم فِي صَلَاتِهِم خَاشِعُونَ؛ آنها كه در نمازشان خشوع دارند» اگر کسی در نماز خود خشوع داشته باشد و محافظت از نماز کند و به این فلاح قطعی می‌رسد؛ امام رضا(ع) فرمودند: شیطان بیمناک است تا زمانی که مؤمنان نسبت به نمازشان مراقبت کنند؛ دوست داشتنی عمل نزد خدا خواندن نماز در اول وقت است.

این مدرس حوزه علمیه تصریح کرد: امام رضا(ع) از جد خود رسول اکرم(ص) نقل می‌کنند که ایشان فرمودند: اگر نماز در وقت خود خوانده شود، شیطان بیمناک است و اگر این نماز در وقت خود ضایع شود، آنگاه شیطان انسان را به خطاهای بزرگ وا می‌دارد؛ محافظت از نماز چند ویژگی دارد، اول اینکه مقدمات آن درست باشد دوم اینکه مؤمن به انتظار نماز بنشیند و اینکه نماز در وقت خود و در مسجد اقامه شود.

اهمیت اقامه نماز در بیان معصومین

فرجام گفت: اقامه نماز جماعت و ایستادن شانه به شانه در کنار مؤمنان، محافظت ظاهری از نماز محسوب می‌شود، سلمان فارسی از قول پیامبر اکرم(ص) نقل می‌کند که ایشان فرمودند: اگر کسی خوب وضو بگیرد و نمازهای پنجگانه را به موقع به جا آورد، گناهانش می‌ریزد مثل برگ خشکی که از شاخه درخت می‌ریزد. وقت در نماز بسیار مهم است؛ زیارت ائمه مستحب است اما هنگامی که اذان گفته شد نماز بر ما واجب می‌شود و حتی زیارت ضریح امام رضا(ع) هم باید برای نماز ترک شود و بهترین عمل در آن هنگام حضور در صف نماز جماعت است.

وی با اشاره به داستانی از عمل امام رضا(ع) در اقامه نماز اول وقت ادامه داد: عده‌ای به همراه امام رضا(ع) برای استقبال جمعی از مسافران و نزدیکان حضرت رضا(ع) به راه افتادند؛ امام رضا(ع) هنگام ظهر دستور دادند تا اذان گفته شود، همراهان گفتند: منتظر مسافرین بمانیم، امام رضا(ع) فرمودند بدون علت نمی‌توان اقامه نماز را به آخر وقت انداخت و همیشه نماز را باید اول وقت اقامه کرد.

فرجام در پایان گفت: ما در زندگی بسیاری از بزرگان دین خود دیده و شنیده‌ایم که آنان حتی در مجامع و جلسات مهم نیز نماز اول وقت را ترک نمی‌کردند؛ امام رضا(ع) در یکی از مباحثات مهم خود بحث را برای اقامه نماز ناتمام گذاشتند، حاضران گفتند: چیزی به پایان بحث نمانده است امام امام هشتم(ع) فرمودند: نماز می‌خوانیم و باز می‌گردیم. کسانی که سر سفره امام رضا(ع) هستند باید رزق معنوی خود که همان نماز اول وقت است را از این سفره بگیرند.

انتهای پیام
captcha