کد خبر: 4371291
تاریخ انتشار : ۰۱ شهريور ۱۴۰۵ - ۰۶:۳۴
قائم‌مقام رئیس جهاددانشگاهی:

گفت‌وگوهای نقادانه بیش از گذشته در دانشگاه‌ها رواج یابد

سیدعبدالحمید احمدی با بیان اینکه چهاردهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران برای نخستین بار خارج از تهران و به میزبانی اصفهان برگزار می‌شود، گفت: هدف مهم این رویداد، ترویج فرهنگ گفت‌وگو مبتنی بر تفکر، نقد و استدلال است و گفت‌وگوهای نقادانه باید بیش از گذشته در دانشگاه‌ها رواج یابد.

قائم‌مقام رئیس جهاددانشگاهی در آیین افتتاحیه مرحله کشوری چهاردهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران

به گزارش خبرنگار ایکنا از اصفهان، سیدعبدالحمید احمدی قائم‌مقام رئیس جهاددانشگاهی در مراسم افتتاحیه مرحله کشوری چهاردهمین دوره مسابقات ملی مناظره دانشجویان ایران که شنبه، ۳۱ مردادماه به میزبانی جهاددانشگاهی واحد صنعتی در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: در طول ۱۳ دوره قبل، این مسابقات در تهران برگزار می‌شد و چهاردهمین دوره برای نخستین‌ بار، خارج از تهران و در اصفهان برگزار می‌شود. شما دانشجویان به مرحله ملی و کشوری راه یافتید که پیروزی بزرگی به‌شمار می‌رود. رقابت ایجاب می‌کند که پله‌پله پیش برویم و در روز پایانی، دو گروه مناظره‌کننده به مرحله آخر راه یابند و یک گروه پیروز شود.

وی افزود: مانند همه رقابت‌ها، شرکت در رویدادی سازنده مهم‌تر از پیروزشدن در آن است؛ رویدادی که فرصتی برای یادگرفتن و یاددادن باشد. همه ما این فرصت را داریم که جزئی مهم و تعیین‌کننده از این رویداد باشیم؛ انگیزه و حس مشارکت داشتن در رویداد از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

قائم‌مقام رئیس جهاددانشگاهی ادامه داد: هدف مهم رویداد مناظره، ترویج فرهنگ گفت‌وگوست که باید مبتنی بر تفکر، نقد و استدلال در میان گروهی از فرهیختگان باشد که امیدهای آینده یک کشور هستند. هر چقدر که در دوران دانشجویی این فرصت را برای خود فراهم کنیم، در مسیر زندگی موفق‌تر خواهیم بود. افراد برجسته و خلاق در همین دوران انتخاب می‌شوند و امور را در دست می‌گیرند. بنابراین، دوران دانشجویی، دوران یادگیری خلاق است.

وی بیان کرد: این حرکت از سال ۱۳۹۰ آغاز شد و تاکنون بیش از پنج هزار گروه دانشجویی با حضور بیش از ۲۰ هزار دانشجو از سراسر کشور در این رقابت‌ها حضور داشته‌اند. استمرار این حرکت، جریانی در میان دانشجویان ایجاد کرد که باید همچنان پویا و بالنده به کار خود ادامه دهد. قرار نیست با پایان‌یافتن این رویداد، ارتباط شرکت‌کنندگان نیز با آن قطع شود. ما باید به شیوه‌های گوناگون این ارتباط را زنده نگه داریم.

احمدی تصریح کرد: رهبر شهید انقلاب اسلامی همواره بر گفت‌وگو و آزاداندیشی در دانشگاه‌ها تأکید داشتند، ولی آنچنان که باید، جدی گرفته نشد. ما حتی در دانشگاه‌ها نیز این فضای سازنده گفت‌وگوهای نقادانه، آزاداندیشی و مناظره را نداشتیم و هنوز هم نداریم؛ چراکه این رویداد نمادی از آزاداندیشی در دانشگاه‌هاست، ولی آیا در حد کفایت است؟

وی گفت: رهبر شهید انقلاب در بهمن‌ماه سال ۱۳۸۱، مناظره و گفت‌وگو را شرط بیداری عقل جمعی و پیش‌نیاز تولید علم و اندیشه دانستند و یکی از دلایلی که جهاددانشگاهی در چارچوب فعالیت‌های خود، رویداد مناظره دانشجویان را طراحی کرد، نگاه ایشان به این فعالیت‌ها بود.

قائم‌مقام رئیس جهاددانشگاهی بیان کرد: گفت‌وگوهای نقادانه باید در دانشگاه‌ها بیشتر رواج یابد. در رسانه‌ها نیز باید این شرایط فعال‌تر از وضع موجود باشد. هرگاه در فضای اجتماعی امکان نقد، گفت‌وگو و مناظره فراهم شده، در راستای ایجاد فضایی مثبت و امیدوارکننده در جامعه استفاده کردیم و هرگاه دنبال نکردیم، خمودگی در جامعه ملموس شده است.

وی افزود: کسانی که مسئولیت رسانه‌ها را در دست دارند، باید شهامت و درایت، یکی از ظرفیت‌های بی‌بدیل مناظره و آزاداندیشی را ایجاد کنند. گفت‌وگوهای یک‌طرفه مشکلی از جامعه حل نمی‌کند. تریبون‌ها باید بین همه کسانی که اهل نظر هستند، توزیع شود. خوشبختانه، جریان مناظره دانشجویان به ثمر نشسته است و باید بیش از پیش توسعه یابد.

احمدی تأکید کرد: دوستان ما در سازمان دانشجویان در حال تلاش برای ارتقای این فعالیت هستند تا بتوانند ابعاد این حرکت را توسعه دهند؛ به‌طوری که حتماً باید بتوانیم ظرفیتی بین‌المللی برای گفت‌وگوهای دانشجویی فراهم کنیم. داوری این رویداد یکی از بخش‌های سخت آن است؛ چراکه حقوق همه شرکت‌کنندگان باید در نظر گرفته شود تا در نهایت گروه‌هایی که از نظر گفت‌وگو، استدلال، تحقیق و... برتر از دیگران هستند، به جایگاه شایسته خود برسند.

وی در پایان گفت: در چهاردهمین دوره، ۴۰ واحد جهاددانشگاهی در برگزاری مراحل مقدماتی مسابقات مناظره دانشجویان مشارکت داشتند. همچنین، بیش از هزار تیم از دانشگاه‌های گوناگون در این مسابقات شرکت کردند. امیدواریم با مشارکت همه شرکت‌کنندگان، بتوان ایده‌هایی برای ارتقای کیفی این رویداد در سال‌های بعد انتخاب و پیاده‌سازی کرد.

انتهای پیام
خبرنگار:
زهرا سادات مرتضوی
دبیر:
محبوبه فرهنگ
captcha