حجتالاسلام مهدی اژهای، مدیرعامل دارالقرآن اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با بحث استقلال مالی در مؤسسات قرآنی، گفت: معمولاً در انجام فعالیتهای فرهنگی و قرآنی به دلیل اینکه در گذشته مسائل مذهبی جدای از دولت بوده و در بودجههای جاری دولت قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مبلغی برای آموزههای دینی و قرآنی اختصاص نمییافت، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در روند بودجهنویسی همان روال حفظ شده است.
وی اظهار کرد: متأسفانه در ذهن افراد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این موضوع جا افتاده است که برای مراکز دینی نباید بودجه در نظر بگیرند که این تفکر صحیح نیست و باید نمایندگان مجلس شورای اسلامی و دولت پیگیر این مسائل باشند.
مدیرعامل دارالقرآن اصفهان با بیان این که استقلال مالی میتواند مؤسسات قرآنی را به سوی اهداف پیشبینی شده خود سوق میدهد، عنوان کرد: همانطور که برای مراکز فرهنگی در حد سینما، تئاتر و روزنامهها بودجهای در نظر میگیرند، باید برای آموزش علوم دینی و قرآنی نیز بودجهای رسمی در نظر بگیرند.
آسیبزا بودن قطع حمایتهای دولت برای مؤسسات قرآنی
وی در مورد این که آیا استقلال مالی به معنای قطع کمکهای دولتی به این مراکز است، بیان کرد: اگر معنای استقلال مالی مؤسسات قرآنی این باشد که دولت مساعدتی نکند، این امر بسیار آسیبزا خواهد بود، البته پیشنهادها و فعالیتهایی برای حمایت از مؤسسات قرآنی صورت پذیرفته است که از جمله آنها میتوان به حذف دریافت هزینه آب، برق و گاز از مؤسسات قرآنی اشاره کرد.
حجتالاسلام اژهای افزود: نباید مراکز قرآنی به نهادی تبدیل شوند که توسط مردم به جود آیند و سپس تشکیلات پرخرجی به تشکیلات دولت اضافه شود، اما دولت میتواند کمکهایی در زمینه مکان و تأمین هزینه آب، برق و بیمه ارائه دهد، در عین حال اگر هزینههای اصلی بر عهده مؤسسات قرآنی باشد، بسیار کارساز خواهد بود.
وی با بیان این که استقلال مؤسسات قرآنی به معنای قطع حمایت نهادهای دولتی، موجب تعطیلی این مراکز میشود، تصریح کرد: استقلال مالی مؤسسات قرآنی به این معنا که نهادها، دولتی و دولتساخته نباشند و به تشکیلات دولتی اضافه نشوند، صحیح خواهد بود، اما اگر استقلال به این معنا باشد که دولت هیچ کمکی به مؤسسات نکند، به معنای تعطیلی مؤسسات قرآنی خواهد بود.
مدیرعامل داارلقرآن اصفهان بیان کرد: تعدادی از مؤسسات قرآنی وجود دارند که اعضا و کادر اجرایی آنها بدون دریافت حقوق در آن مراکز به فعالیت میپردازند، اما برای راهاندازی مکان قرآنی باید هزینه شود، زیرا برگزاری دورههای آموزشی خواهناخواه هزینهبر است و لازم است که دولت مساعدت کند تا بخشی از این هزینهها را تأمین کند.
وی با بیان این که سه قسمت باید با هم همکاری کنند تا مؤسسات بتوانند به فعالیت خود ادامه دهند، افزود: یکی از آنها نیروهای دواطلب هستند که پولی بابت فعالیتهایشان نمیگیرند، قسمت کمکهای مردمی در حد تجهیز ساختمان و ارائه امکانات آموزشی مؤسسه اثرگذار است و قسمت دیگر که در حال حاضر با مشکل مواجه شده است، بخش دولتی است که اگر این سه قسمت با یکدیگر همکاری کنند، منابع مالی مؤسسات قرآنی تأمین خواهد شد.
همکاری مؤسسات با مدارس در راستای تأمین بخشی از هزینه مراکز قرآنی
حجتالاسلام اژهای اظهار کرد: همانطور که میدانیم دارالقرآن اصفهان قسمتی از کار خود را در مدارس دنبال میکند و از این مکانها در غیر از ساعت مربوط به آموزش و پرورش برای آموزش قرآن استفاده میکند، همچنین برخی مراکز قرآنی اقدام به برگزاری کلاسهای پیشدبستانی کردهاند که از این طریق میتوانند هزینههای خود را تأمین کنند.
وی در رابطه با چگونگی تأمین منابع مالی مؤسسات قرآنی غیر از برگزاری دورههای آموزشی، تصریح کرد: برخی مؤسسات قرآنی در راستای بر طرف کردن مشکلات مادی خود در کنار برگزاری دورههای آموزش قرآن اقدام به برگزاری کلاسهای جانبی کردهاند.
تأمین هزینه مؤسسات با فعال کردن بخش انتشارات این مراکز
مدیرعامل دارالقرآن اصفهان عنوان کرد: دریافت شهریه کلاسهای آموزشی محل درآمد برای مراکز قرآنی خواهد بود، همچنین فعالیت در زمینه انتشارات کتب دینی و قرآنی بخشی از مشکلات مادی این مراکز را برطرف خواهد کرد، البته مؤسسات قرآنی اگر وارد فعالیت اقتصادی شوند، هدف قرآنی آنها تحتالشعاع قرار میگیرد.
وی درمورد این که تقویت سیستم نظارت چه نقشی در تخصیص بودجه به مراکز قرآنی دارد، خاطرنشان کرد: بهترین سیستم نظارت، سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند که مؤسسات نیز زیر نظر این مراکز ثبت میشوند و مؤسسات میتوانند با توجه به مجوزی که از نهادها دریافت میکنند، انتظار خدمات جنبی را داشته باشند.
اخبار مرتبط
..............................................
توجه به نیاز جامعه؛ راهکار حفظ استقلال مالی مؤسسات قرآنی
اختصاص اعتبار ویژه برای اجرای برنامههای آموزشی ـ قرآنی در کشور
حفظ استقلال مالی مؤسسات با تقویت بخش مدیریت مراکز قرآنی
نظارت دقیق و تشکیل هیئت امنا؛ زیرساخت استقلال مالی مؤسسات قرآنی
استقلال مالی مؤسسات قرآنی منوط به تغییر زیرساخت تفکر مسئولان نهادهای قرآنی است
تحقق استقلال مالی مؤسسات قرآنی با فراگیری طرحهای آموزشی در سایر نهادها
تعامل مؤسسات و مدیران قرآنی؛ از ملزومات استقلال مالی مراکز قرآنی کشور