کد خبر: 1425492
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۳ - ۱۳:۵۷

فارس در انتظار برپایی «عروةالوثقی» است/ نبود محلی ثابت، مشکل برگزاری نمایشگاه قرآن

گروه فعالیت‌های قرآنی: «عروةالوثقی» عنوان نمایشگاه قرآنی فارس است که همه سال در ایام رمضان برپا می‌شود اما این نمایشگاه در سال گذشته برپا نشد و امسال نیز مسئولان ارشاد فارس وعده برپایی آن را در دهه سوم رمضان داده‌‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از فارس، ماه رمضان، بهار قرآن است که همه ساله در آن برنامه‌های قرآنی متنوعی با شور و نشاط بیشتر در نقاط مختلف کشور برگزار می‌شود از جمله این برنامه‌ها را می‌توان به برپایی نمایشگاه‌های قرآنی اشاره کرد.
استان فارس نیز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) در ایران اسلامی از نقاطی است نمایشگاه قرآن در ماه مبارک رمضان در آن برپا می‌شود. «عروةالوثقی» عنوان نمایشگاه قرآن فارس است که همه سال به‌همت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و با همکاری برخی از سازمان‌های فرهنگی در شیراز برپا می‌شود اما این نمایشگاه در سال گذشته بنا به دلایلی برپا نشد و تنها یک نمایشگاه قرآنی با موضوع هنرهای قرآنی اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شیراز برپا شد.



این نمایشگاه 6 دوره متوالی برپا شد که در سال‌های 86، 87 و 88 مکان برگزاری آن در پارک آزادی، سال 89 محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی فارس، سال 90 محوطه روبروی آرامگاه حافظیه، سال 91 مجتمع شهید آیت‌الله ربانی بود و در سال 92 برپا نشد و تنها نمایشگاه آثار هنری ـ قرآنی در محل اداره فرهنگ و ارشاد شیراز دایر شد.
در سال جاری نیز مسئولان ارشاد فارس وعده برپایی این نمایشگاه را در دهه سوم ماه مبارک رمضان داده‌اند که امیدواریم این وعده محقق شود زیرا در سال گذشته که چنین وعده‌ای محقق نشد.
در ادامه این گزارش به سراغ مسئولان فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و سازمان‌های مختلف رفته و نظر آنان را پیرامون برپایی نمایشگاه‌های قرآن این استان در ماه مبارک رمضان جویا می‌شویم.

اجرای برنامه‌های متنوع قرآنی در فارس
احمد همتی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در این زمینه به خبرنگار ایکنا گفت: در ماه رمضان سال جاری در نظر داریم که برنامه‌های قرآنی متنوعی را برگزار کنیم که از جمله آن برپایی نمایشگاه قرآن است و در آن پیشرفت‌های مختلفی که در علوم قرآنی در استان فارس صورت گرفته است در معرض دید عموم قرار دهیم.
وی با تأکید بر اینکه برپایی نمایشگاه قرآن در ماه رمضان سال جاری در شیراز قطعی است، گفت: هنوز جلسات تصمیم‌گیری جهت برپایی این نمایشگاه برگزار نشده است و در هفته جاری چنین جلساتی برگزار خواهد شد که جزئیات دقیق آن متعاقباً اعلام خواهد شد.



همتی بر لزوم توجه به برپایی نمایشگاه قرآن در فارس تأکید کرد و گفت: با توجه به اینکه استان فارس یک استان قرآنی است و باید قطب قرآنی کشور باشد و بیشترین مؤسسات قرآنی و بیشترین بقاع متبرکه در کشور متعلق به فارس است و همچنین تأکیداتی که نماینده ولی فقیه این استان به انجام فعالیت‌های قرآنی دارد، انجام چنین اقداماتی و برپایی نمایشگاه‌های قرآن در آن ضروری است.
مدیرکل ارشاد فارس با بیان اینکه یکی از برنامه‌های حاکمیت اجرای برنامه‌های دینی است، گفت: اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس با حمایت سایر دستگا‌ه‌ها و همکاری قرآنیانی چون خبرگزاری ایکنا تلاش فراوانی در زمینه توسعه فرهنگ قرآنی و برپایی نمایشگاه قرآن در ماه رمضان خواهد داشت و به یاری خدا برنامه‌های خوب و ارزشمندی را برای این نمایشگاه تدارک خواهیم دید.

لزوم همکاری دستگاه‌های فرهنگی در برپایی نمایشگاه قرآن
وی بر لزوم همکاری و تعامل دستگاه‌های فرهنگی مختلف در برپایی نمایشگاه قرآن تأکید کرد و گفت: توصیه مقام معظم رهبری این است که دستگا‌ه‌های مختلف رویکرد قرآنی داشته باشند؛ لذا همگان باید با یکدیگر همکاری کنند زیرا ممکن است در اجرای یک برنامه قرآنی یک اداره و نهاد بضاعت اجرای آن را به تنهایی نداشته باشد اما زمانی که همه با هم متحد شوند، اقدامات فاخری صورت خواهد گرفت.



همتی با اشاره به ضرورت برپایی نمایشگاه قرآن در استان فارس اظهار کرد: یکی از اهداف نظام اسلامی تبیین فرهنگ دینی و قرآنی است و یکی از راه‌های معرفت فرهنگ و آداب قرآنی و آشنا با معارف علوم قرآنی نیز برگزاری نمایشگاه‌های قرآنی است که مردم خاصه جوانان با قرآن و دستاوردهای قرآنی آشنا شوند؛ لذا نمایشگاه قرآن یک فرصت استثنایی برای تحقق این امر است.

از الگوبرداری از نمایشگاه بین‌المللی قرآن تهران استقبال می‌کنیم
مدیرکل ارشاد فارس از الگوبرداری نمایشگاه قرآن فارس از نمایشگاه بین‌المللی تهران استقبال کرد و گفت: چه اشکالی دارد که از تجربیات موفق در استان خود استفاده کنیم زیرا ما موظف هستیم که در امور خیر از یکدیگر سبقت بگیریم و اگر کار خوبی در جایی صورت گرفت از آن الگوبرداری کنیم.



به گزارش ایکنا، احمدرضا نداف، معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در این زمینه به خبرنگار ایکنا گفت: شورای توسعه قرآنی استان فارس شکل گرفته است که بر اساس مصوبه این شورا، یک کمیته متشکل از کارشناسان دستگاه‌هایی که در حوزه قرآن فعالیت می‌کنند، قرار است طی این هفته گرد هم آمده و پیرامون برپایی نمایشگاه قرآن استان فارس با عنوان «عروةالوثقی» تصمیماتی بگیرند البته نه تصمیمات مدیریتی زیرا عملاً اجرا کردن کار و داشتن برنامه و پتانسیل مناسب آن چیزی است که مورد نیاز استان است اما تا پایان هفته جاری اطلاعات دقیق‌تری از این نمایشگاه اعلام خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه چرا در سال گذشته نمایشگاه قرآن فارس در ماه رمضان برپا نشد؟ گفت: ما در سال گذشته یک نمایشگاه قرآنی که بیشتر آثار هنر قرآنی را به نمایش گذارده بود در محل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شیراز برپا کردیم اما دلیل برپانشدن نمایشگاه «عروةالوثقی» شرایط آب و هوایی و گرمای هوا بود که امکان برگزاری نمایشگاه در فضای باز وجود نداشت.

مشکلات مالی، جزو مشکلاتی نیست که برای فعالیت‌های قرآنی آن را بیان کنیم
نداف همچنین در جواب اینکه یعنی در برپایی نمایشگاه سال قبل مشکل مالی نداشتید؟ گفت:‌ مشکلات مالی جزو مشکلاتی نیست که برای فعالیت‌های قرآنی آن را بیان کنیم و بگوییم برای قرآن مشکلات مالی داشتیم، درست است به لحاظ بودجه کم آوردیم اما با همکاری دستگاه‌های فرهنگی این مشکلات می‌تواند رفع شود.



نداف ضمن انتقاد از عدم همکاری برخی سازمان‌ها در برپایی نمایشگاه قرآن گفت: گاهی اوقات مشاهده شده است که آرم سازمانی در پایین بنر نمایشگاه قرآن چاپ شده است اما متأسفانه مدیرکل آن حتی یک بار هم از نمایشگاه بازدید نکرده است.
این مقام فرهنگی در ادامه به اثرات برپایی نمایشگاه قرآن در استان فارس اشاره کرد و گفت: استان فارس با توجه به پیشینه‌ای که در فعالیت‌های مذهبی و جایگاه سومین حرم اهل بیت(ع) دارد؛ لذا برپایی نمایشگاه قرآن در راستای تحقق این شعار می‌تواند مثمر ثمرباشد و ما می‌توانیم شهر شیراز و فارس را به عنوان قطب قرآنی کشور معرفی کنیم.

تمام نهادهای قرآنی در برپایی نمایشگاه کمک کنند
وی افزود: این یکی از اثراتی است که در برپایی نمایشگاه قرآن با شیوه‌های کاملاً حرفه‌ای و داشته‌های پربار در حوزه قرآنی داشته باشیم بدان معنا که تنها به چند غرفه و مؤسسه قرآنی بسنده نشود و تمام نهادهای قرآنی و سازمان‌های مردمی در برپایی این نمایشگاه می‌توانند کمک کنند.
معاون فرهنگی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در پایان تأکید کرد: قطعاً تلاش می‌کنیم تا در سال جاری از نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم تهران به خصوص در جنبه‌های هنری الگوبرداری کنیم.
بنا بر این گزارش ملیحه امیرحکیمی، کارشناس قرآن و عترت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس و مسئول برپایی نمایشگاه‌های قرآنی «عروةالوثقی» این استان نیز به خبرنگار ایکنا گفت: امسال هفتمین دوره نمایشگاه قرآن در فارس برپا خواهد شد.
وی اظهار کرد: در سال جاری تلاش خواهیم کرد تا از مؤلفه‌هایی که در نمایشگاه بین‌المللی قرآن تهران وجود دارد در بخش‌های مختلفی چون مؤسسات قرآنی، حجاب و غیره الگوبرداری کنیم.



امیرحکیمی در ادامه در پاسخ به اینکه چرا استقبال از نمایشگاه قرآن فارس نسبت به سایر نمایشگاه‌ها کمتر است، گفت: زیرا این نمایشگاه اغلب در جاهای پرت و دور برپا می‌شود ضمن اینکه هنوز یک مکان معین و ثابت برای آن درنظر گرفته نشده است که هر ساله فقط در یک مکان این نمایشگاه برپا شود؛ لذا نداشتن مکان مشخص یکی از دلایل استقبال کمتر از این نمایشگاه است.
این فعال قرآنی اظهار کرد: تبلیغات این نمایشگاه بد نبود و «عروةالوثقی» تقریباً به یک برند تبدیل شده و مخاطبان خود را پیدا کرده بود اما به دلیل مشخص نبودن فضای معین استقبال کمتری صورت می‌گرفت.
وی به راهکارهای حل این مشکل اشاره کرد و گفت: جهت رفع این مشکل باید مسئولان ارشد استان وارد عمل شوند همان‌طور که در مسابقات سراسری قرآن این مسئولان وارد عرصه شدند و توانستیم بهترین کار را رقم بزنیم در بحث برپایی نمایشگاه‌های قرآن نیز می‌توانیم اینگونه عمل کنیم و یک فضای دائمی و همیشگی برای این نمایشگاه داشته باشیم و ادارات هم موظف به همکاری شوند تا این نمایشگاه از پربارترین مایشگاه‌های استانی در کشور شود زیرا تمام ناشران قرآنی وقتی از استقبال قابل توجهی می‌کنند و به استان ما می‌آیند زیرا می‌دانند مردم استقبال می کنند؛ لذا ما می‌توانیم یکی از بهترین نمایشگاه‌های قرآن را در کشور داشته باشیم.

برپایی‌ نمایشگاه دائمی قرآن؛ لازمه قطب قرآنی‌شدن فارس
وی برپایی نمایشگاه دائمی قرآن در فارس یکی از شاخصه‌های قطب قرآنی شدن فارس عنوان کرد و به تبیین دلایل برگزار نشدن این نمایشگاه در سال گذشته پرداخت و گفت: در سال گذشته به دلیل کمبود مالی و تغییرات مدیریت ارشد استان و یکسری مشکلاتی که در دستگاه‌های مختلف وجود داشت موفق به برگزاری نمایشگاه «عروةالوثقی» نشدیم و امسال قطعاً تلاش می‌کنیم تا نمایشگاهی در خور و شأن قرآن برگزار کنیم.



در ادامه این گزارش به سراغ مسئولان سازمان اوقاف و مؤسسات قرآنی بزرگ استان فارس می‌رویم و نظر آنان در این زمینه جویا می‌شویم.

همکاری بقاع متبرکه در برپایی نمایشگاه قرآن
حجت‌الاسلام رحیم صفری‌گرایی، رئیس اداره اوقاف ناحیه 3 شیراز به ایکنا گفت: برپایی نمایشگاه قرآن همه ساله به عهده اداره ارشاد است اما اگر فضایی بخواهند در اختیار آنان قرار خواهیم داد و از پتانسیل‌هایی که در بقاع متبرکه وجود دارد، جهت برپایی هرچه باشکوهتر نمایشگاه قرآن استفاده می‌کنیم.
وی ابراز کرد: اداره اوقاف در ماه رمضان تلاش می‌کند تا محافل انس با قرآن مختلف و متعدد با حضور قاریان بین‌المللی، مصری و کشوری برگزار کند اما برنامه‌ای جهت برپایی نمایشگاه قرآن به صورت جداگانه نداریم.



حجت‌الاسلام صفری‌گرایی اظهار کرد: ما می‌توانیم در بحث نرم‌افزارهای قرآنی و سخنرانی‌های مذهبی که در حرم‌های مطهر رخ می‌دهد را به نمایشگاه قرآن وارد کنیم و به نوعی غرفه‌های این نمایشگاه را پر کنیم.

فضای ثابت و اطلاع‌رسانی نامناسب؛ دلایل عدم استقبال گسترده از نمایشگاه
رئیس اداره اوقاف ناحیه 3 شیراز خاطرنشان کرد: ما همین‌جا اعلام آمادگی می‌کنیم که اداره ارشاد هر کدام از بقاع متبرکه را که بخواهند تمام امکانات را در اختیار آنان قرار خواهیم داد و ناشران قرآنی را به فارس دعوت خواهیم کرد.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به عدم استقبال گسترده و در خور شأن از نمایشگاه قرآن در فارس عنوان کرد: مکان نمایشگاه با توجه به شرایط زمانی و همچنین اطلاع‌رسانی مناسب از طریق دستگاه‌های ذیربط از جمله عواملی است که می‌تواند در استقبال از نمایشگاه تأثیرگذار باشد.

کیفیت نمایشگاه فارس بسیار پایین‌تر از نمایشگاه بین‌المللی است
این گزارش می‌افزاید، حجت‌الاسلام سیدمیثم حسینی، معاون فرهنگی ـ اجتماعی اوقاف فارس مخاطب دیگرمان در این گزارش بود که به تبیین دلایل عدم استقبال گسترده از نمایشگاه قرآن در این استان پرداخت و گفت: کیفیت نمایشگاه قرآن استان فارس نسبت به تهران خیلی پایین‌تر است و این دو دلیل دارد یکی اینکه تمام ارگان‌ها و نهادها در برپایی آن با هم همکاری نمی‌کنند و نهاد همکاری برای این نمایشگاه وجود ندارد و دوم اینکه کسانی که دارای کارهای بهتری در زمینه فعالیت‌های قرآنی هستند، کارهای خود را به نمایشگاه تهران می‌برند؛ لذا تداخل نمایشگاه استان فارس با تهران موجب می‌شود که نمایشگاه استانی تحت‌الشعاع نمایشگاه تهران قرار گیرد.



وی در ادامه با تأکید بر اینکه هر همکاری که اداره ارشاد در زمینه برپایی با نمایشگاه قرآن از ما بخواهد، دریغ نمی‌کنیم، گفت: تخصص اوقاف تخصص‌های متفاوتی است اما چیزی که ارگان‌های دیگر از اوقاف انتظار دارند فقط بحث پذیرایی است و بسیاری از نهادها، اوقاف را به این عنوان می‌شناسند که اگر برنامه‌ای برگزار می‌شود صرف این به همکاری اوقاف نگاه می‌کنند که اوقاف غذای مجموعه را تأمین کنند در حالی که این حیطه کار ما نیست درست است اوقاف اطعام و روضه‌خوانی دارد اما واقف قید زمان و مکان را نیز برای آن گذاشته است و چنین انتظاری نیز از همکاری اوقاف در برپایی نمایشگاه قرآن می‌رود.
حجت‌الاسلام علیرضا شاهسونی، مدیر مؤسسه قرآنی بیت‌الاحزان حضرت زهرا(س) نیز در گفت‌وگو با ایکنا از حضور این مؤسسه در هر دو نمایشگاه تهران و فارس خبر داد و گفت: علی‌رغم همزمانی این دو نمایشگاه، مؤسسه بیت‌الاحزان در هر دو نمایشگاه حضور خواهد داشت و محصولات خود را به‌صورت تمام و کمال در اختیار هر دو نمایشگاه قرار می‌دهد.
حجت‌الاسلام شاهسونی به اهداف حضور در نمایشگاه قرآن اشاره کرد و گفت: بیشتر هدف ما از حضور در نمایشگاه‌های قرآنی معرفی مؤسسات به مردم و مسئولان است بنابراین در هر دو نمایشگاه در فارس و تهران تلاشمان بر معرفی داشته‌ها و تجربیات مؤسسه است.



وی اصل برپایی نمایشگاه قرآن به عنوان یک برنامه‌ قرآنی در فارس و شیراز را ارزشمند دانست و گفت: این امر موجب ترویج آموزه‌های قرآنی در استان فارس می‌شود.
حجت‌الاسلام شاهسونی عنوان کرد: در نمایشگاه قرآنی داشته‌های قرآنی استان فارس معرفی می‌شود بنابراین می‌طلبد که در برپایی آن بسیار دقت کنیم که توانمندی‌های استان به مردم شیراز و فارس به طور کامل معرفی شود.

نمایشگاه قرآن؛ عامل تبادل تجربیات فعالان قرآنی
عضو بنیاد بین‌المللی حفظ قرآن، برپایی نمایشگاه قرآن را عامل تبادل تجربیات فعالان قرآنی با یکدیگر برشمرد و گفت: افراد زیادی هستند که می‌خواهند فعالیت قرآنی انجام دهند اما نمی‌دانند از کجا و چگونه شروع کنند که نمایشگاه قرآن جایی برای انتقال این تجربیات است و با استفاده از نشست‌هایی که در حاشیه نمایشگاه برپا می‌شود می‌توانیم این مهم را انجام دهیم.
وی تأکید کرد: استان فارس دارای پتانسیل عالی در فعالیت‌های قرآنی است چنانچه در برپایی مسابقات سراسری قرآن مشاهده کردیم که نمایشگاه قرآن که در حاشیه آن شکل گرفت زبانزد خاص و عام شد.
حجت‌الاسلام شاهسونی در ادامه در پاسخ به اینکه چرا استقبال نمایشگاه قرآن در فارس کمتر از سایر نمایشگاه‌هاست، گفت: این مسئله دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد و اولین آن این است که جایگاه و محل استقرار نمایشگاه کجاست؟ دوم امکاناتی که برای نمایشگاه دیده می‌شود باید در خور شأن نمایشگاه باشد؛ لذا امکانات جانبی بسیار حائز اهمیت است؛ سوم اینکه این نمایشگاه واقعاً حرفی برای گفتن داشته باشد و اینطور نباشد که هر سال آیتم‌های ثابت و خاص داشته باشیم و سال بعد نیز همان‌ها را به نمایشگاه ببریم بنابراین نوآوری در نمایشگاه باید بسیار جدی دنبال شود.



حجت‌الاسلام منصور برزگر، دبیر منطقه جنوب اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت کشور نیز در این خصوص به ایکنا گفت: این مؤسسه همه ساله در نمایشگاه تهران و فارس حضور دارد و امسال نیز به یاری خدا در هر دو حضور خواهیم داشت.
وی اظهار کرد: در نمایشگاه تهران علاوه بر معرفی مؤسسه با همکاری ناشران قرآنی، محصولات و نرم‌افزارهای مختلف قرآنی را در معرض دید عموم قرار می‌دهیم و در نمایشگاه فارس بیشتر معرفی مؤسسه و محصولات آن را انجام می‌دهیم.

نمایشگاه قرآن نباید تنها مختص به ارشاد باشد
حجت‌الاسلام برزگر در ادامه به ضرورت برپایی نمایشگاه قرآن در فارس اشاره کرد و گفت: طبق طرحی که به وزیر ارشاد پیشنهاد کردیم تأکید شد که نمایشگاه قرآن نباید تنها مختص به ارشاد باشد بلکه این مقوله یک بحث جمعی است و باید تمام ادارت وارد کار شوند.
وی ادامه داد: ماه رمضان بهار قرآن است؛ لذا تمام ادارات اوقاف، ارشاد، تبلیغات اسلامی و از همه مهم‌تر شهرداری باید وارد این عرصه شوند تا مردم گمان نکنند این بحث فقط متعلق به ارشاد است و هزینه‌های نمایشگاه هم سرشکن شود و بار مالی آن برای ارشاد کمتر شود.
دبیر منطقه جنوب اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت کشور به دلایل عدم استقبال گسترده از نمایشگاه قرآن در فارس اشاره کرد و گفت: یک دلیل آن همین است که تنها ارشاد متولی برگزاری آن است و بقیه ادارات مشغول کار خود هستند در حالیکه باید در ماه رمضان تمام ادارات درگیر فعالیت قرآنی شوند و اینکه می‌گوییم رمضان بهار قرآن است یعنی همین که همه مشغول به انجام امور قرآنی شوند.
وی اظهار کرد: مردم از محصولات قرآنی به خوبی استفاده می‌کنند ضمن اینکه بسیاری از خانواده‌ها نرم‌افزارهای قرآنی و انیمیشن‌های اسلامی می‌خواهند که در این نمایشگاه‌ها به خوبی می‌تواند عرضه شود البته اگر اطلاع‌رسانی مناسبی صورت گیرد.
حجت‌الاسلام برزگر افزود: در بحث اطلاع‌رسانی نمایشگاه نیز باید مانند برگزاری مسابقات سراسری قرآن که تمام ادارات با هم بسیج شدند و از توان شهرستان‌ها نیز استفاده شود، چنین امری رخ دهد و از شهرستان‌ها هم بازدید کننده داشته باشیم.

captcha