کد خبر: 2554941
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۳

هدف رساله حقوق امام سجاد(ع) نهادينه كردن همزيستی فعالانه در جامعه است

گروه حوزه‎های علميه: كارشناس امور خانواده حوزه، رساله حقوق امام سجاد(ع) را يكی از مهمترين منابع برای شكل‎دهی به سبك زندگی و نهادينه كردن همزيستی والا و فعالانه در نظام اجتماعی دانست.

حجت‎الاسلام والمسلمين عليرضا تقوی، كارشناس امور خانواده حوزه علميه در گفت‌وگو با خبرگزاری بين‎المللی قرآن(ايكنا) با ذكر اين مطلب كه مسئله سبك زندگی، به طور مستقيم به زندگی فردی و اجتماعی انسان مرتبط است، اظهار كرد: به طور كلی انسان يك موجود اجتماعی است و زندگی در اجتماع و روابط اجتماعی منجر به تزاحم منافع و اراده‎های افراد می‎شود از اين رو اسلام به عنوان مجموعه دستورات، آداب و احكام و حقوق و... جامع و ابدی در باب مسئله حقوق و تكاليف اجتماعی، نظری خاص دارد.
اين كارشناس امورخانواده، يادآور شد: رساله حقوق امام سجاد(ع) يكی از شيواترين و جامع‎ترين متون روايی شيعه است كه از امام سجاد(ع) نقل شده است و ايشان در اين نظام‎نامه به نوعی به بررسی همين حقوق و رابطه آن در ساخت سبك و شيوه زندگی مدنظر اسلام پرداخته‎اند.
وی گفت: يكی از موضوعات بسيار مهمی كه در رساله حقوق امام سجاد(ع) به آن پرداخته شده است، اصل همزيستی والا با اهل و عيال و همسايگان و دوستان است؛ يكی از تعاريفی كه امروزه در حوزه اجتماعی و روان‌شناسی اجتماع در خصوص زندگی اجتماعی مطرح است، اصل همزيستی مسالمت‌آميز است؛ يعنی انسان‎ها در كنار يكديگر بدون اينكه مشكلی برای هم بوجود بياورند زندگی كنند و به همين جهت يكسری اصول و قوانين را در زندگی با هم رعايت می‌كنند ولی اين اصل در اسلام و به ويژه رساله امام سجاد(ع) به شكل ديگری تدوين شده است.
اين كارشناس امور خانواده تصريح كرد: امام سجاد(ع) در اين رساله مصاديقی از نوع رفتار انسان با پدر، مادر، برادر و خواهر و همسر و فرزندان و معلم و همسايه و.... ارايه می‌كنند كه از بحث همزيستی مسالمت‎آميز بسيار مترقی‎تر، كامل‌تر و والاتر و فعالانه است؛ اين اصل به ما می‎آموزد كه همه بايد در ارتقای يكديگر در يك نظام اجتماعی نقش‎آفرين باشند.
اين محقق حوزوی بيان كرد: به عنوان مثال در مورد حق همسايه در نظام فرهنگی و اجتماعی غربی، آنچه مهم است، اين است كه آسيبی به او وارد نكنيم و او نيز نبايد به ما آسيبی وارد كند؛ در بهترين حالت اگر اتفاقی برای خانه ما افتاد، وی می‎تواند با اورژانس و يا آتش‌نشانی يا پليس تماس گرفته و آنها را از اين مشكل مطلع كند؛ اگر هم اين كار را انجام نداد، كسی او را مسؤل نمی‎داند ولی اين مسئله در اسلام كاملا متفاوت است.
تقوی يادآور شد: امام در اين منشور منور راه‌های رفتار و سلوك انسانی و بنيان نهادن فرهنگ و تمدن بشری را بر اصولی استوار نموده‎اند كه تمامی عوامل آرامش روحی و مصونيت آن از هر گونه آشوب و آشفتگی، به وفور در آن مشاهده می‎شود.
وی افزود: امامی كه بصيرتی عميق و گسترده نسبت به حالات انسان‎‌ها، زندگی و روابط آنان دارد، حقوقی را بر ايشان مقرر كرده و همه را مسؤل رعايت و پاسداری از آن قرار داده‎‏اند تا بدان وسيله بنياد «جامعه اسلامی» به تمام و كمال ايجاد شود؛ سی و يكمين حق از اين حقوق، «حق همسايه» است كه امام اين گونه مطرح فرموده است كه «اما حق همسايه اين است كه وقتی غايب است، حرمت و حقوق او را در نبودنش از هر جهت حفظ كنی و چون حاضر است، تكريمش نمايی و او را احترام كنی و در هر حالی به او كمك نمايی، برای پی‎‏بردن به عيب‎ها و لغزش‎های او تفحص و جستجو ننمايی و اگر هم ناخودآگاه از عيب او مطلع شدی، در خصوص دانسته‎های خويش نسبت به معايب او بسيار پرده‎پوش باش كه اگر بخواهند با نيزه‎هايی دلت را بشكافند و به اندرونت دست يابند، موفق نشوند، به سخنان ناآگاهانه وی وقعی مگذار و اعتنا نكن، در سختی‌ها رهايش مكن و اگر امكاناتی دارد، بر او رشك مورز، از لغزش او درگذر و خلافش را اغماض نما و اگر ندانسته به تو بدی كرد، متانت به خرج بده و بردبار باش، مبادا بدرفتاری كنی؛ اگر كسی خواست درباره او زبان به بدگويی بگشايد، جلوگيری كن و اگر فردی خواست مكری درباره اش به اجرا بگذارد، با دلسوزی اين نقشه را خنثی كن و با كرامت و بزرگواری با وی معاشرت نما، هيچ نيرو و توانی به جز خدا نيست (پس از آن كمك بگير).»
اين كارشناس حوزوی سبك زندگی عنوان كرد: هدف از اين تاكيدها و توصيه‌‎ها و اهتمام و عنايت به امور و شؤن همسايگان ايجاد همبستگی اجتماعی و احيای اخوت دينی در ميان «جوامع اسلامی» است تا در پرتو اين انسجام، محبت و مودت شكل متقابل و فراگيری به خود گيرد و هرگونه اختلاف، بدبينی، بددلی و سوء تفاهم از دل‎ها رخت بربندد و مردم برای رشد فضايل و مكارم گام بردارند.
وی گفت: بدون شك اين نوع ترتيبات حقوقی و اخلاقی در رابطه انسان با نزديكان و همسايگان در هيچ منشور حقوقی در سراسر جهان وجود ندارد؛ زيرا اسلام به دنبال چينش اصولی نيست كه در آن صرفا انسان‎ها از اين جهت كه بايد به زندگی خصوصی خود برسند، ديگران را عامل مزاحم خويش احساس نكنند بلكه در اسلام انسان‎ها بايد به هم كمك كرده و در يك نظام اجتماعی در هم تنيده همديگر را شكوفا كنند.
تقوی اظهار كرد: يكی از رازهای نماز جماعت در اسلام نيز همين مسئله است؛ در روايات آمده است كه اگر تعداد نمازگزاران از 10 نفر بيشتر شد ملائكه توان ثبت ثواب اين نماز را ندارند ولی اگر يك نفر از اين جمع كم شد، آن يك نفر هم به خود جفا كرده و هم به ديگران؛ يعنی اسلام به بندگان می‌آموزد كه حضورشان در سعادت و شقاوت جامعه تا چه اندازه تاثيرگذار است و همه بايد در يك قالب شكل يافته اجتماعی برای رسيدن به جامعه كمال يافته تلاش كنند.
وی گفت: به همين شكل است كه در طبقه‌بندی سبك‎های زندگی موجود در دنيا، سبك زندگی غربی و دينی كه به سبك زندگی مادی و غير مادی نيز معروف است تفاوت فاحش در جهان‌بينی را شاهد هستيم؛ اين جهان‌بينی اسلامی است كه در آن، همه انسان‎ها برای رسيدن به قرب الهی در يك نظام جمعی تلاش می‎كنند تا يك جامعه سالم و سعادتمند داشته باشند.
وی اضافه كرد: به همين جهت، اسلام با نگاه غربی كه صرفا به رفع نيازهای مادی او كمك كند، كاملا تلاقی دارد؛ اين تلاقی از اين جهت است كه اسلام می‎خواهد انسانی تربيت كند كه دنيا را مزرعه آخرت و دارفانی بداند و به همين جهت الگوی زندگی پيامبران(ع) و ائمه اطهار(ع) را آئينه تمام‌نمای او معرفی می‎كند تا در پناه آن، بار خود را برای دنيای باقی ببندد.
captcha