کد خبر: 2872612
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۷
آیت‌الله خاتمی تشریح کرد:

تبیین وضعیت دین‌مداران از منظر قرآن/ شهید ربانی جز با تعبد به تمامیت دین، سیر و سلوک نکرد

گروه اجتماعی: عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه قرآن سه وضعیت را برای دین‌مداران برمی‌شمارد، گفت: هزینه کردن در راه دین، استقامت و بصیرت، سه وضعیت دین‌مداران حقیقی از منظر قرآن کریم است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از فارس، آیت‌الله سیداحمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری شب گذشته، 30 بهمن‌ماه در یادواره شهید آیت‌الله عبدالرحیم ربانی شیرازی، نخستین نماینده ولی فقیه در استان فارس و همچنین، نخستین فقیه شورای نگهبان که در حرم مطهر شاهچراغ(ع) برگزار شد، با یادآوری اینکه 33 سال از شهادت شهید مخلص آیت‌الله ربانی شیرازی می‌گذرد، گفت: بعد از گذشت این همه سال، معنای برگزاری نخستین یادواره این شهید بزرگوار آن است که در این مدت آن  قدم بایسته و شایسته برای تجلیل از این بزرگ مرد برداشته نشده است.

راه‌اندازی ستاد بزرگداشت عالمان، اقدام ارزشمندی است

وی با بیان اینکه این قدم بلندی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بسیج آغازگر آن هستند از قدم‌های بسیار ارزشمند فرهنگی است، راه‌اندازی ستاد بزرگداشت عالمان مبارز شیراز که فرمانده سپاه فجر فارس بر آن تأکید کرده است را اقدامی مناسب و ارزشمند دانست و افزود: این افتخار از آن استان فارس است که ستاره‌های درخشان این‌چنینی دارد.

آیت‌الله خاتمی با اشاره به اینکه استان فارس مفتخر به داشتن بهترین شناسنامه است، بیان کرد: معمولاً برای استان‌ها و شهرستان‌ها، شناسنامه مشخص می‌کنند و در گذشته در ورودی شهرها، شناسنامه هر شهر را می‌نوشتند که شناسنامه استان‌ها، شهرستان‌ها و شهرها را دو عنصر رقم می‌زند و عنصر اول را ایثارگران تشکیل می‌دهند یعنی بزرگمردان و بزرگ‌زنانی که برای دین اسلام و میهن اسلامی‌مان از خود گذشتند و فداکاری کردند.

وی 15 هزار شهید استان فارس را مایه افتخار این استان دانست و گفت: آیندگان خواهند آمد و سرشان را بالا خواهند گرفت که در مقطعی که ایران اسلامی نیاز به فداکاری داشت این استان 15 هزار شهید، ‌ایثارگر و چند برابر جمعیت رزمنده و قهرمان و تعداد فراوانی جانباز و آزاده تقدیم انقلاب اسلامی کرده است.

ایثارگران و عالمان؛‌ عوامل شناسنامه شهرها

به گفته وی، دومین عنصری که برای استان‌ها، شهرها و شهرستان‌ها شناسنامه است، عنصر عالمان و فرهیختگان است که در استان فارس می‌توان علاوه بر علمایی که فرمانده سپاه فجر فارس از آن‌ها یاد کرد به علمای دیگری چون مرحوم سیدعبدالهادی شیرازی، مرجع عالیقدر این دیار و همچنین آیت‌الله‌العظمی سیدعبدالله شیرازی، بزرگی که بعد از مرحوم آیت‌الله‌العظمی بروجردی در مقطعی به مرجعیت رسید، اشاره کرد.

آیت‌الله خاتمی با یادآوری اینکه  فقه در بخشی از مقاطع، مدیون شیراز است، گفت: مرحوم صاحب حدائق مدت زیادی از عمر خود را در شیراز بوده است و بخش‌های زیادی از فقعه را در شیراز نوشته است. همچنین، ملاصدرای شیرازی مجدد فلسفه و فیلسوف المتألهین از این دیار است لذا استان فارس مفتخر است که شناسنامه افتخارآمیزی دارد و هم‌اکنون نیز بحمد الهی نماینده ولی فقیه در این دیار آیت‌الله ایمانی، نماینده ولی فقیه و تولیت آستان مقدس احمدی و محمدی(ع) آیت‌الله سیدعلی‌اصغر دستغیب و بزرگان دیگری که هستند مایه مباهات و مایه افتخار هستند.

دو دسته از انسان‌ها از منظر قرآن دم از دین می‌زنند

نماینده مردم تهران در مجلس خبرگان رهبری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دو دسته از انسان‌ها دم از دین می‌زنند، گفت: یکی انسان‌های دین‌شعار هستند که در عرصه شعار از دین هیچ چیزی کم نمی‌آورند که در همین رابطه خداوند در آیه 11 سوره حج می‌فرماید « وَمِنَ النَّاسِ مَن یَعْبُدُ اللَّهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَیْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْیَا وَالْآخِرَةَ ذَلِکَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِینُ؛ و از میان مردم کسى است که خدا را فقط بر یک حال [و بدون عمل] مى‏پرستد پس اگر خیرى به او برسد بدان اطمینان یابد و چون بلایى بدو رسد روى برتابد در دنیا و آخرت زیان دیده است این است همان زیان آشکار».

وی ادامه داد: برخی در حاشیه دین می‌نشیند و می‌خواهند از آن نان بخورند و اگر از رهگذر دین به نان رسیدند، در راه آن می‌مانند اما اگر نرسیدند از دین خداحافظی می‌کنند؛ برخی دیگر نشانی از همراهی دارند اما این نشان از عمق نیست. دین شعاران یا می‌ترسند که اگر شعار دین را سر ندهند جایگاهی در جامعه نخواهند داشت یا می‌بینند نانشان آجر می‌زند لذا دم از دین می‌زنند که متدینان آنان را از خودشان بدانند و امام خمینی(ره) نیز اسم این افراد را مدعیان لاف زن می‌گذارد کسانی که در شعار کم نمی‌آورند و در زمان پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) چنین کسانی بودند و در عصر ما هستند و خواهند بودند.

دین‌مداران در گردنه‌های سخت امتحان، مردانه می‌ایستند

آیت‌الله خاتمی گروه دوم را دین‌مداران و کسانی که در گردنه‌های سخت امتحان مردانه می‌ایستند، دانست و افزود: امام خمینی(ره) شهید آیت‌الله ربانی شیرازی را از این قسم عالمان نامیده است؛  این شهید بزرگوار بدون تردید در طول دوران مبارزه سمت رهبری داشت و رهبری مبارزه با ایشان بود.

امام جمعه موقت تهران در ادامه با اشاره به مجاهدت‌های شهید آیت‌الله ربانی شیرازی اظهار کرد: ایشان را در سال 45 دستگیر کردند. حوزه علمیه قم به پا خاست زیرا طاغوت فهمیده بود که مبارزات علیه رژیم شاهنشاهی نشئت گرفته از این شهید مجاهد است لذا به ایشان پیشنهاد کرد که آزاد هست به شرط اینکه یکسال به قم نرود اما ایشان تمکین نکرد و فرمورد من یک روز هم تعهد نمی‌دهم و اگر می‌خواهید اعدام کنید و این جایگاه کسی است که در مبارزات، جایگاه رهبری دارد.

برگزاری یادواره‌های علما فقط ذکر مناقب بزرگان نیست

وی با بیان اینکه برگزاری یادواره‌های علما فقط ذکر مناقب بزرگان نیست بلکه هدف این است تا الهامی که باید از این بزرگان گرفته، بگیریم، گفت: قرآن کریم، 3 وضعیت را برای دین‌مداران بیان می‌کند؛ نخست کسانی که برای دین هزینه می‌کنند و حاضرند برای آن از رفاه، مال، جان و آبروی خود بگذرند و این مفهوم را در آیه 15 سوره حجرات می‌خوانیم « إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ یَرْتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ فِی سَبِیلِ اللَّهِ أُوْلَئِکَ هُمُ الصَّادِقُونَ؛ در حقیقت مؤمنان کسانى‏اند که به خدا و پیامبر او گرویده و [دیگر] شک نیاورده و با مال و جانشان در راه خدا جهاد کرده‏اند اینانند که راست‌کردارند».

آیت‌الله خاتمی اضافه کرد: از سوی دیگر کسانی هستند که دم از دین می‌زنند اما حاضر نیستند ذره‌ای در راه دین هزینه بپردازند در حالی که کسانی که دین‌مدار هستند در دوره‌های سخت که دین‌مداری زندان و شکنجه دارد در آن دوره می‌آیند تا علم دین سینه می‌زنند.

وی با اشاره به آیه 10 سوره مبارکه حدید « وَمَا لَکُمْ أَلَّا تُنفِقُوا فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَلِلَّهِ مِیرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ لَا یَسْتَوِی مِنکُم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ أُوْلَئِکَ أَعْظَمُ دَرَجَةً مِّنَ الَّذِینَ أَنفَقُوا مِن بَعْدُ وَقَاتَلُوا وَکُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ؛ و شما را چه شده که در راه خدا انفاق نمی‌کنید و [حال آنکه] میراث آسمان‌ها و زمین به خدا تعلق دارد کسانى از شما که پیش از فتح [مکه] انفاق و جهاد کرده‏اند [با دیگران] یکسان نیستند آنان از [حیث] درجه بزرگتر از کسانی‌اند که بعداً به انفاق و جهاد پرداخته‏‌اند و خداوند به هر کدام وعده نیکو داده است و خدا به آنچه می‌کنید آگاه است»، گفت: خداوند در این آیه تکلیف این دسته را مشخص می‌کند.

آیت‌الله ربانی شیرازی از دین‌مداران صادق بود

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه دین‌‌مداران صادقانه از دین و انقلاب دم زدند، گفت: آیت‌الله ربانی شیرازی از این هزینه‌کنندگان بود. هزینه کردن در راه دین یعنی سال 1355 از زندان با شکنجه‌های قرون وسطایی آزاد می‌شود و حدود 9 ماه بعد از آزادی ایشان که مرحوم شهید آیت‌الله سیدمصطفی فرزند امام به دیدار خدا رفت، از این فرصت استفاده کرده و مدیریت مبارزات را در دوران خفقان شاهنشاهی به عهده می‌گیرد.

اشاره به مجاهدت‌های شهید آیت‌الله ربانی شیرازی

وی با یادآوری اینکه شهید آیت‌الله ربانی شیرازی در راه مجاهدت و مبارزه با رژیم ستمشاهی به شهرهای کاشان، سردشت، سقز و جیرفت تبعید شد اما هیچ‌گاه در تبعید نیز دست از قرآن، نهج‌البلاغه و مبارزه برنداشت، گفت: تعبیری که رهبر معظم انقلاب درباره این شهید دارند، کاملاً حق است مبنی بر اینکه شهید آیت‌الله ربانی شیرازی در دوران مبارزات حتی یک روز ساکت نماندند زیرا ایشان  در اوج خفقان، مردانه ایستاد و مقاومت کرد.

آیت‌الله خاتمی با اشاره به اینکه شهید ربانی شیرازی بعد از پیروزی انقلاب نیز هر جا کشور بحرانی می‌شد، مرد میدان بود، گفت: بعد از دوران مبارزات، شکنجه‌ها و سختی‌ها نیز باز هم حتی یک روز بعد از انقلاب، آب خوش از گلوی این شهید مجاهد پایین نرفت و این نشان دهنده دین‌مداری واقعی است.

عضو مجلس خبرگان رهبری، دومین ویژگی دین‌مداران از منظر قرآن را استقامت در دین دانست و افزود: کم نداریم کسانی که در یک مقطعی انقلابی بودند که اکنون نامی از آن‌ها نمی‌برم زیرا برخی از چهره‌ها شاخص هستند. این افراد در مقطعی انقلابی بودند اما یک مرتبه متوقف شدند. برخی از دین‌مداری‌ها، مقطعی و موسمی است در حالیکه دین‌مداران واقعی کسانی هستند که دین را پذیرفته و در راه آن هزینه و استقامت می‌کنند و این راه سعادت است.

خداوند از بندگان متلون بدش می‌آید

وی با تأکید بر اینکه خداوند از بندگان متلون یعنی نان به نرخ روز خوردن، بدش می‌آید، گفت: این افراد وقتی ببینند فضا انقلابی است، انقلابی می‌شوند و زمانی که ببینند که فضا غیرانقلابی است، چهره غیرانقلابی به خود می‌گیرند. اما دین‌مداران واقعی کسانی هستند که پای دین خود به هر قیمتی می‌ایستند.

آیت‌الله خاتمی اظهار کرد: در تاریخ اسلام کسانی به نام معذبین فی‌الله هستند و این افراد در راه اسلام شکنجه‌های زیادی متحمل شدند که یکی از این بزرگواران، شهید آیت‌الله ربانی شیرازی، قهرمان استقامت بود به‌طوریکه بیرون از زندان نام او را به‌عنوان قهرمان استقامت نام می‌بردند.

وی با اشاره به اینکه سومین ویژگی دین‌مداران از منظر قرآن، بصیرت دانست و افزود: دین‌مداران اهل بصیرت هستند و بیراهه نمی‌روند. مرحوم شهید آیت‌الله ربانی شیرازی جداً اهل بصیرت بود و از وقتی که پا در میدان تبلیغ دین گذاشت حتی هرجا می‌دید زاویه از دین است، محکم می‌ایستاد به طوری تنها با شاه مبارزه نمی‌کرد بلکه با فرقه‌های ضاله مانند بهایی‌ها نیز به شدت مبارزه کرد.

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری بیان کرد: در سال 54 که منافقان کمونیسم اعلام ارتداد کردند، بزرگی که در آن فضای خفقان در زندان در مقابل منافقان موضع گرفت، شهید ربانی شیرازی بود و بیانیه داد و به اتفاق حدود 10 نفر از بزرگان اعلام کردند که این‌ها مرتد شدند و نباید با این‌ها هم غذا شد و بعد از انقلاب نیز هر جا که شهید ربانی احساس می‌کرد عدول از خط صراط مستقیم دینی است، محکم می‌ایستاد و این تعبد مرحوم ربانی درس‌آموز است و به تعبیر امام راحل تمام مقصد و مکتب ماست.

نباید ذره‌ای از دین کوتاه آئیم

وی با یادآوری اینکه دلیل انقلاب ما به صحنه آوردن دین بود، افزود: به همین دلیل، ما نیز نباید به هیچ نحوی ذره‌ای از دین خود کوتاه بیاییم و همه چیز دین اعم از واجبات، مستحبات، مکروهات و محرمات برای ما اصل است.

شهید ربانی جز با تعبد به تمامیت دین، سیر و سلوک نکرد

آیت‌الله خاتمی عنوان کرد: امام(ره) فرمودند سیر و سلوک جز با تعبد به تمامیت دین، امکان ندارد و مرحوم شهید آیت‌الله ربانی شیرازی این چنین بود و از اول تا آخر عمر خود یک بار پای کج نگذاشت.

امام جمعه موقت تهران بیان کرد: این شهید بزرگوار شاگرد مرحوم آیت‌الله‌العظمی بروجردی بود و در نزد امام خیلی کم شاگردی کرده بود اما از وقتی که امام(ره) مبارزه را شروع کرد قهرمانانه و با کمال عشق با امام همراهی داشت. در فضای خفقانی طاغوت در سال 1349 قوی‌ترین بیانیه‌ای که در تأیید مرجعیت امام(ره) دارد، نام این شهید بزرگوار می‌درخشد.

راز سلامت شهید ربانی در دوران مبارزات، ولایت‌مداری بود

وی راز سلامت آیت‌الله ربانی شیرازی در طول مدت سخت مبارزه را ولایت‌مداری دانست و گفت: امروز نیز راز و رمز سعادت از این طریق می‌گذرد و هیچ راهی غیر از ولایت‌مداری ما را به سامان نمی‌رساند. گروه‌ها و احزاب برای خود فعالیتشان داشته باشند اما حجت شرعی ما، ولی فقیه و مواضع ولایت است و مواضع ولایت هم به فضل خدا هیچ‌گاه مواضع مبهمی نیست.

آیت‌الله خاتمی اظهار کرد: در عرصه سیاست خارجی 1+5 می‌خواستند سر ملت ایران کلاه بگذارند. همان کلاهی که در قرارداد اسلو بر سر فلسطینی‌ها گذاشتند که در یک مرحله در کلیات توافق کنیم و در یک مرحله دیگر در جزئیات توافق کنیم و این یعنی کلاه گذاشتن بر سر یک ملت آنچنان که در فلسطین گذاشتند.

امام جمعه موقت تهران با بیان اینکه هدف آنها این است که پیوسته ایران را با مشکلات باقی بگذارند و این دو مرحله کردن برای همین است، گفت: خط مقام معظم رهبری این است که همه چیز باید در یک مرحله تمام شود لذا بعد از موضع‌گیری‌های معظم‌له هم اوباما و هم وزیر خارجه آمریکا بسیار با عصبانیت سخن می‌گویند.

اشاره به بیانات رهبری در عرصه داخلی

وی با یادآوری اینکه مذاکره‌کنندگان ما هم بارها اعلام کردند در خط ولایت حرکت می‌کنند، گفت: در عرصه سیاست داخلی مقام معظم رهبری به صراحت و بی پرده صریح و شفاف سه خط را اعلام کردند نخست سیاست ایشان، خط حمایت از دولت است نه حمایت از تنها این دولت بلکه از دول سابق نیز و این خط امام است که از دولت‌ها که بار سنگین اداره جامعه را دارند باید حمایت شود تا بتوانند کار کنند.

آیت‌الله خاتمی افزود: خط دوم مقام معظم رهبری این است که فتنه، خط قرمز است و  این را در دیدار با هیئت دولت فرمودند و از وزرا انتظار می‌رود به قولی که به مردم داده‌اند وفا کنند و تقریباً اکثرشان قول دادند که فتنه‌گران را به کار نگیرند. این فتنه، خط قرمز ما و خط ولایت است. کیست که فتنه گران را نشناسد. داخلی‌ها و خارجی‌ها سران فتنه را می‌شناسند اما چرا برخی خود را فریب می‌دهند؟.

وی اضافه کرد: همان زمانی که در شورای امنیت ملی حصر برخی از سران فتنه تصویب شد، همان موقع نیز ممنوع‌التصویر شدن حامیان فتنه نیز تصویب شد و کسانی که ولایی هستند و می‌خواهند مردم آن‌ها را ولایی بشناسند، بدانند که خط ولایت شفاف است و فتنه خط قرمز است.

وی با بیان اینکه نکته سوم که رهبری متذکر شدند این است که جریان متدین نباید کنار زده شود، گفت: جریانی که روز حادثه آن‌ها وارد می‌شوند و به سرعت به جبهه می‌روند و جان خود را فدا می‌کنند.

حمایت از دولت، خط قرمز فتنه و وحدت؛ خط ولایت

آیت‌الله خاتمی اظهار کرد: در عرصه مسائل داخلی یک نکته دیگر نیز معظم‌له فرمودند و آن مسئله وحدت است و محور وحدت نیز باز، ولایت است. کسی که ولایت را به دیگران بفروشد که فتنه‌گران در سال 88 چنین کردند و لبه تیز فتنه گران شکست ولایت بود، وحدت را حفظ نمی‌کنند و امروز ما به شدت به وحدت نیازمندیم.

وی با تأکید بر اینکه در صدر کسانی که باید مراقب وحدت ملت باشند، مسئولان نظام هستند، افزود: حرفی که یک مسئول می‌زند در چارچوبه یک خانه نمی‌ماند بلکه در جامعه بازتاب دارد لذا باید بسیار مراقب باشند تا در جامعه یک دست به خاطر مسائل هیچ و پوچ اختلاف به وجود نیاید و وحدت یک ضرورت برای جامعه  است و این وحدت با رهرویی مقام معظم رهبری به دست می‌آید.

عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری در پایان با یادآوری اینکه شهید آیت‌الله ربانی شیرازی ولایت‌مدار بود و تا آخر عمر خود گوش به فرمان ولایت بود، گفت: ایشان در یک حادثه کاملاً مشکوک نیز به شهادت می‌رسد و با یک تصادف ساختگی این عالم بزرگ را از دست ما گرفتند و امام و امت مسلمان را به داغ نشاندند و 33 سال از شهادت ایشان گذشته است و این اولین یادواره شهید است که امیدوارم آخرینش نباشد.

captcha