وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با معضل فروش پایاننامه اظهار کرد: آییننامهای در این رابطه تنظیم شده است. این آییننامه برای تخلفات داخل دانشگاهها یعنی استاد و دانشجو تنظیم شده است.
وی افزود: یک قسمت هم برای شرکتها و مؤسساتی است که این تخلف را بیرون از دانشگاهها انجام میدهند که این لایحه هم در دولت در حال بررسی است. خوشبختانه به نظر میرسد که هماهنگیهای صورت گرفته در مجموعه خود بدنه مجلس خیلی خوب است.
احمدی در پاسخ به پرسشی درباره برخورد قهری از طریق نیروی انتظامی، گفت: بحث نیروی انتظامی نیست. بحث این است که قانون با آنها برخورد کند. طبیعی است که باید با هر شرکت یا مؤسسهای که در این زمینه تخلف میکند، مراجع قضایی برخورد و متخلف را مجازات کنند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم در پاسخ به این سؤال که فروش پایاننامه نشانه بیماری آموزش عالی است، این بیماری از کجا بهوجود آمده است، اظهار کرد: قطعاً نشانه بیماری است. بحث خیلی مفصل و ابعاد مختلفی دارد. قسمتهایی که وظیفه قانونی وزارتخانه است، کنترل ظرفیت دانشجو و کیفیت دانشگاههاست. وزارتخانه آییننامه ارتقای کیفیت پژوهشی و نظام آییننامه ارتقا و ... را تنظیم میکند؛ بنا براین مجموعهای از فعالیتها در این رابطه دخیل است که یکی از آنها همین بحث لایحه است.
بودجه یک درصد پژوهشی قانون دائم شد
وی با بیان اینکه بحث بودجه یک درصد پژوهشی قانون دائم شده است، در این خصوص اظهار کرد: در سطح کلان وزارتخانه تصویب شده که 50 درصد بودجه پژوهشی به بخش دانشگاهی وارد شود. آییننامه اجرایی آن را شورای عالی عتف تنظیم کرده که امیدواریم اجرایی شود. سال گذشته خود وزارت علوم 20 میلیارد اعتبار را در صندوق رفاه دانشجویی در نظر گرفت، و حدود 10 میلیارد هم معاونت علمی و فناوری اختصاص داد که در مجموع حدود 30 میلیارد تومان بود که البته همه آن محقق نشد؛ چون تخصیصی که داده شد 100 درصد نبود، ولی هر چقدر که به ما تخصیص داده شد بر اساس لیستی که از طریق معاونتهای دانشجویی دانشگاهها به صندوق رفاه آمده بود اینها دستهبندی شد و تخصیص داده شده است.
احمدی همچنین با اشاره به آییننامه تقلب، گفت: آییننامه تقلب دو جنبه دارد؛ یک آییننامه تقلب برای داخل دانشگاه یعنی اساتید و دانشجویان که تنظیم شده یک مرحله ابلاغ شده که البته در حال حاضر اصلاحات کوچکی روی آن انجام و جمعبندی میشود و اصلاحشده و دوباره ابلاغ میشود. یک قسمت را هم ما بهصورت لایحه در دولت بردهایم. البته قرار است طرح دو فوریتی آن به صحن مجلس برود. امیدواریم هم از مجلس هم از دولت همکاری شود. در کمیسیون فرهنگی دولت نیز قرار شد که این امر نهایی شود و امیدوارم برای مجلس و تصمیمگیری برود.
وی با اشاره به تأثیر بورسیهها در نظام علمی کشور، اظهار کرد: هر چقدر ما معیارها و استانداردها را رعایت کنیم و همه (وزارتخانه و مجلس) خودمان را ملزم بدانیم که استانداردها را رعایت کنیم و مقررات طوری باشد که مردم این اطمینان را داشته باشند که اگر آییننامهای هست شفاف است، اگر قانونی هست شفاف هست و برای همه هست و افراد خاصی از راههای غیر طبیعی و راههای غیر قانونی نمیتوانند وارد شوند، طبیعی است که سطح علمی ما بهتر میشود.