به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست موضوعات ویژه جوانان به عنوان سومین نشست کنگره پیشگامان پیشرفت عصر امروز، 28 آبانماه با حضور احمد بهپژوه، استاد دانشگاه تهران، شهریار نیازی، استاد دانشگاه تهران، حجتالاسلام والمسلمین سیدعباس نبوی، استاد حوزه و دانشگاه در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد.
در ابتدای این نشست دانشجویان به ارائه مقالات خود پرداختند. مقالات نقش جوانان در پیشرفت توسعه کشور، واکاوی ریشههای مهاجرت نخبگان روستایی و پیامدهای اقتصادی آن، بررسی رابطه بین ابعاد، هویت خودکارآمدی و بررسی نقش ورزش در سلامت اجتماع و توسعه نامتوازن تحصیلات تکمیلی و بحران بیکاری فارغالتحصیلان در این نشست ارائه شد.
احمد بهپژوه، استاد دانشگاه تهران با اشاره به روانشناسی شخصیت پیشگامان، گفت: بدون شک پیشرفت هیچگاه تصادفی نیست و ناگهانی رخ نمیدهد، نگاه امروزم به این است که به دنبال راههای رشد توانمندیهای فردی باشیم. در قرآن چهار، پنج آیه با این مضمون از زبان پیامبر(ص) «انا بشر مثلکم»، پس این ظرفیت در انسان است که به آن درجه عالی برسد که بتواند مظهر خلاقیت و نوآوری باشد.
وی با طرح این سؤال که چه کسی با چه نوع شخصیتی کدام رشته تحصیلی را انتخاب میکند؟ گفت: خلأ ما نبود نظام راهنمایی تحصیلی است، داوطلبان بدون شناخت خود و رشته، رشته انتخاب میکنند، یکی از نشانههای این کجروی این است که بچههای ما که به ارشد میرسند رشتهشان را عوض میکنند.
بهپژوه اظهار کرد: شغل من با وجود من عجین است، معلم هستم و هیچگاه از کارم خسته نشدهام، ما در این زمینه مشکل داریم و هر کاری را بدون راهنمایی انتخاب میکنیم. افراد موفق برای این سؤالات که چه کسی هستم و به کجا میروم پاسخ دارند، اگر تواناییهای خودمان را شناختیم، موجب میشود، درست زندگی کنیم و از آن لذت ببریم، خویشتنشناسی نردبان معرفت است، کسی که پیش خودش بیمقدار شمرده میشود آمادگی برای هرگونه کجروی را دارد.
عوامل کنترلپذیر و کنترلناپذیر
استاد دانشگاه تهران عنوان کرد: ما در طیفی بین عوامل کنترلپذیر و کنترلناپذیر هستیم، چقدر اینها را با شناخت انتخاب میکنیم، هرکس خود را شناخت خدای خود را هم شناخت. راهکارهای رشد و تقویت توانمندیهای فردی شناخت و دانایی، خودشناسی، خداشناسی، دیگرشناسی، مخاطبشناسی و ... است.
وی افزود: انسان است که سرنوشت انسان را رقم میزند، خودتان را ارزان نفروشید و ارزان از دست ندهید، در همه ادیانی که اعتقاد به یک قدرت مافوق طبیعه دارند همه افراد موفق، خداباور و خداشناس هستند. همه افراد موفق هم خودشان و هم دیگری را میشناسند، هر کجا که انسان حضور دارد روانشناسی او هم مطرح است.
بهپژوه عنوان کرد: راز و رمز شیعه این است که یک رمزی در آن است به نام اجتهاد و اجتهاد یعنی توجه به مقتضیات زمان و مکان، ایران اسلامی را در سال 1420 میخواهیم به کجا برسانیم. بعد از فرآیند کار مطرح میشود که اصل واقعیتشناسی و واقعبینی است، نمیتوان بدون شناخت واقعیتها ادعایی کنیم.
وی با اشاره به راهکارهای رشد و تقویت توانمندیهای فردی یا اصول موفقیت، اظهار کرد: عامل بودن و عملگرایی، نظم و انضباط، اراده ورزیدن، آزادی، اختیار و آگاهی از این اصول هستند. خداوند صاحب اراده مطلق است، من هم که خلیفه او هستم اگر ارادهام را به کار بگیرم حتماً به چنین چیزی خواهم رسید. تسلیمناپذیری دستور قرآن است، آنها که ایمان آوردند باید استقامت کنند.
در ادامه این نشست حجتالاسلام سیدعباس نبوی، استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه در مورد اصلیترین مسائل جوانان تحقیقات میدانی و پیمایشی فراوانی انجام شده است، گفت: اولین مشکل، مشکل هویت است، یک بحث، بحث اسلامی و شیعی ماست، یک بحث هم گرایش به غرب است. این هویت را باید به جایی برسانیم و تکلیفمان را مشخص کنیم، باید دنبال راهحلی بگردیم.
نبوی عنوان کرد: مطلب بعدی مسئله حیثیت اجتماعی است، اختلالی است که از دوران مدرن اتفاق افتاده است، باید بدانیم که چه مسیری را میخواهیم دنبال کنیم. بنده مخالف 100 درصد تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی بودم و هستم، به جای اینکه اختلال حیثیت برای جامعه درست کنید که چنین چیزی هم اتفاق افتاد، وقتی دانشگاه آزاد را در بیابانها درست میکنید، دانشجو و استاد را آنجا میبرید به جای آن چند ساختمان به همین دانشگاه تهران اضافه کنید.
وی با بیان اینکه باید تعریف کنیم که حیثیت و مکانمان در اجتماع کجاست؟ گفت: بدان که خروجی نهایی آنچه که هستی چیست؟ وقتی نتوان به این سؤال جواب داد منزلت فرو میریزد. بدانیم کجای این جامعه جا داریم و چه نقشی را میخواهیم ایفا کنیم، مصداق موردی آن خودم هستم، من در دانشکده فنی دانشگاه تهران تحصیل کردهام، 30 سال است که از راه طراحی امرار معاش میکنم، خودم را تعریف کردهام. ما در این قسمت واقعاً مشکل داریم.
بنا بر گزارش ایکنا، شهریار نیازی، استاد دانشگاه تهران در ادامه نشست اظهار کرد: در مرکز الگو در یک مرحلهای از تدوین تدابیر هستیم، الگوی اولیهای که قرار است در اختیار اندیشمندان قرار بگیرد در حال آماده شدن است، ما همچنان از کارهایی که دوستان جوان ما انجام میدهند ناراضی هستیم، هنوز آن انرژی لازم فعال نشده است، متأسفانه مشکل ما این است که این جنس کارها، کارهای راهبردی است یعنی در دانشگاهها چنین چیزهایی تدریس نمیشود، مقدار زیادی از کارهایی که به دست ما میرسند کارهای تعلیمی هستند.
وی گفت: این الگو باید برآمده و برخواسته از اندیشههای داخلی کشور و درونزا باشد، تحول ما باید برای این پیشرفت کمک کند، یکسری از خلقیات و منش منفی ایرانی وجود دارد که مانع مثبتاندیشی و اینطور مسائل میشود، راه چاره این است که از تشکلهای کوچک شروع کنیم، بیش از هر چیز به اجماع دانش شما نیاز داریم.