به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، اولین کنفرانس بینالمللی گردشگری و معنویت امروز چهارشنبه هفتم بهمن ماه با حضور حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، آیتالله سید مصطفی محقق داماد، استاد حوزه و دانشگاه، رحمانیموحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، رؤسا و مسئولان دانشگاه علم و فرهنگ، 10 نفر از اندیشمندان حوزه گردشگری و معنویت خارجی و علاقهمندان این حوزه در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، محمد حسین ایمانی خوشخو، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ با ابراز امیدواری از اینکه این کنفرانس بتواند دریچهای به دریای بیکران معنویت و پلی بین معنویت و گردشگری باشد، گفت: دانشگاه علم و فرهنگ مفتخر است که اولین دانشکده علوم گردشگری را در شش رشته و سه مقطع برای اولین بار در ایران راهاندازی کرده است.
حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی نیز طی سخنانی با بیان اینکه جهاد دانشگاهی به عنوان سازمانی دانش بنیان و برخواسته از متن انقلاب اسلامی ایران توسعه فرهنگی و توسعه علمی و فناورانه را از عوامل اصلی پیشرفت عدالت محور و اخلاق بنیان جوامع میداند، تصریح کرد: جهاد دانشگاهی گردشگری را ضرورتی اساسی برای زندگی مادی و معنوی انسانها دانسته و معتقد است شناخت بسترهای ناشناخته و پنهان بعد معنوی گردشگری، خدمتی به بشریت برای دستیابی به سطح بالایی از نیازهای انسانی، تضمین صلح جهانی و تلطیف تعاملات انسانی به حساب میآید و متعاقبا زمینه ساز شکلگیری تقاضای پایدار در بازارهای بالقوه گردشگری میشود.
وی با تأکید بر اینکه ایران عزیز کشوری دارای مکانهای قدسی و نورانی مذهبی، آثار باستانی و تاریخی و میراث گرانقدر فرهنگی از سدههای دیرین، طبیعتی زیبا از کوه، جنگل، دریا و کویر، آثار علمی و صنایع بیبدیل و مبتکرانه در همه عرصهها و آثار ادبی و هنری فاخر و بینظیر است گفت: شرایط ایجاد شده در دوران پساتحریم میتواند ایران را به یکی از قطبهای گردشگری جهان با توجه به اثرات معنوی آن تبدیل کند.
مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز که ریاست شورای سیاستگذاری این کنفرانس را بر عهده داشت اما به دلیل همراهی رئیسجمهور در سفر به ایتالیا نتوانست در این کنفرانس شرکت کند، پیامی به این کنفرانس ارسال کرده بود.
در بخشی از پیام سلطانیفر آمده است: گردشگری معنوی به نوعی بازگشت به خویشتن است. در عین حال آرامش روحی است بسیاری از گردشگران کنونی در دنیای امروز هدف از سفر خود را اعتلای روحی عنوان میکنند. که تنها با قدم نهادن در مسیر و مقصد معنوی مسیر است. مسیر و مقصدی که نیازهای روحی آنان را پاسخگو بوده و پالایش عمیق را در ابعاد مختلف روحی و روانی آنان ایجاد مینماید که حاصل آن یک خاطره خوش ذهنی و روحی آرام و توام با معنویت است. مقاصد گردشگری معنوی جزو قدیمیترین مقاصد گردشگری هستند که تاریخ مصرف ندارند و با گذشت زمان نیز ارتباط عمیقتری با گردشگر ایجاد میکنند وحدتی که در تجمعات اعتقادی و معنوی شکل میگیرد بسیار جذاب و تماشایی است.
آیتالله محقق داماد سخنران بعدی این مراسم بود. وی به جایگاه مهم گردشگری در اسلام و ادبیات دینی ما اشاره کرد و گفت: تا کسی از محیط بسته منزل خودش بیرون نیاید و مسافرت نکند و جهان را نبیند، جهانبینی پیدا نمیکند. قرآن نتیجه سفر را بالاتر از سطح تعقل و بصیرت محاسبه کرده است.
این استاد حوزه و دانشگاه با انتقاد از اینکه طلاب در حوزه علمیه میمانند و گمان میکنند همه دنیا مانند همین جاست، گفت: آیتالله العظمی حکیم، صاحب کتاب «مستمسک العروة الوثقی» وقتی برای معالجه به دیار غرب رفت و بازگشت چندین فتوای خود را عوض کرد. یکی از فتواهای وی تطهارت اهل کتاب بود. وقتی دنیا را کسی ببیند در فتوای خود هم تغییر ایجاد میکند و من ابایی از این ادعا ندارم.
پروفسور جعفر جعفری، از دانشگاه وینسکانسین آمریکا سخنران بعدی این مراسم بود که در خصوص اهمیت و جایگاه سفر و توسعه ابعاد و شاخههای گردشگری طی سالهای اخیر به سخنرانی پرداخت.
رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نیز طی سخنانی با تأکید بر اینکه مسئله گردشگری و معنویت باید خیلی زودتر در کشور مطرح و مورد بررسی قرار میگرفت، گفت: سفر به ارتقای جایگاه بشر کمک میکند. در روایتها نیز آمده است که سفر کنید تا به جایگاه رفیع دست یابید و سفر موجب برطرف شدن اندوه، بهدستآوردن روزی، کسب دانش، کسب آداب زندگی و همنشینی با بزرگان و بزرگواران است.
وی تصریح کرد: گردشگری در ذات خود امری پاک است و میتواند مولد حرکات متکامل و حرکتهای فرهنگی و توسعه مبانی ارزشی در سطح جامعه باشد.
به گزارش ایکنا در ادامه مراسم، جایزه جهانی گردشگری و معنویت برای اولین سال برگزاری این کنفرانس به پروفسور ریچارد شارپلی از انگلستان اهدا شد که دو دهه در این حوزه فعالیت کرده و صاحب بیش از 20 عنوان کتاب و دهها مقاله است. کتاب وی به عنوان «مطالعات گردشگری» نیز در ایران به چاپ رسیده و مرجع درسی دانشجویان و اساتید این حوزه محسوب میشود.
ارائه مقالههای «تبیین مفهوم معنویت در گردشگری»، «بررسی تأثیرگذاری دوگانه توسعه گردشگری مذهبی بر کارآفرینی و کاهش آسیبهای اجتماعی (با تأکید بر مناطق کمتر توسعه یافته روستایی)»، «انسانشناسی اسلامی و مفهومسازی گردشگری معنوی»، «دیدهدل و گردشگری معنوی در عرفان اسلامی و فلسفه شرق»، «کارآفرینی ابزاری برای ارائه تجربیات اصیل از طریق توسعه گردشگری معنوی» و «معنویت و مبانی فرهنگ حلال در سیاستگذاری گردشگری»، «سفرهای آفاقی و انفسی در ادبیات عرفانی ایران» از دیگر بخشهای این کنفرانس بینالمللی بود.
لازم به ذکر است، اولین کنفرانس بینالمللی گردشگری و معنویت فردا نیز در دانشگاه علم و فرهنگ ادامه خواهد داشت و به صورت دوسالانه برگزار خواهد شد.