به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، خط تولید گیاهان دارویی در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، صبح امروز، ۹ بهمن، با حضور سیدحسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سیدحمیدرضا طیبی، رئیس جهاددانشگاهی و با رونمایی از گیاه دارویی ملیتروپیک (داروی درمان آلزایمر و کاهش علائم تحریکپذیری)، افتتاح شد.
رئیس جهاد دانشگاهی در صبحانه کاری مراسم رونمایی از گیاه دارویی ملیتروپیک (ضدآلزایمر) که با حضور وزیر بهداشت و جمعی از معاونین جهاد دانشگاهی و مسئولین پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی برگزار شد، با ارائه گزارشی از فعالیتهای پژوهشگاههای جهاد دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی دارای 30 واحد استانی و 12 واحد مستقر در تهران است که هرکدام دارای گروههای پژوهشی و مراکز تخصصی هستند و تعدادی پژوهشکده مستقل از جمله رویان و ابنسینا در این مجموعه قرار دارد. 132 گروه پژوهشی و 120 مرکز تخصصی در جهاد قرار دارد که پارک علم و فناوری البرز یکی از این مراکز است.
وی ادامه داد: در حوزه آموزش جهاد دانشگاهی دارای مراکز آموزشی متعدد، از جمله مرکز علم و فرهنگ تهران، مرکز علم و هنر یزد و 130 مرکز آموزشی در حوزه تخصصی است که بناست اینها به سمت آموزشهای علمی و کوتاهمدت تخصصی بروند.
طیبی با تاکید بر لزوم مشارکت بیشتر در ایجاد زمینههای اشتغال اظهار کرد: طی ابلاغیه دفتر مقام معظم رهبری از سوی رهبر معظم انقلاب و محول شدن ماموریت ایجاد زیستبانک به جهاد دانشگاهی، مرکز ذخایر ژنتیکی و زیستی را دایر کردیم.
وی گفت: اقتصاد ما باید دانشبنیان و متکی به توان ملی باشد. فناوری را یا باید تولید کرد و یا از خارج وارد نمود و در مقابل انتقال تکنولوژی، بتوانیم صاحب تکنولوژی شویم. اولویت جهاد در این حوزه تولید فناری است.
سیدعلی آذین، مسئول گروه پزشکی معاونت پژوهشی جهاد دانشگاهی با ارائه نمای کلی از حوزه سلامت در جهاد دانشگاهی گفت: به لحاظ ساختاری، در مجموعه جهاد پژوهشگاههای رویان، ابنسینا، پژوهشگاه سرطان پستان که به واسطه گرامیداشت دکتر معتمدی به پژوهشگاه معتمد تغییر نام یافت، وجود دارند؛ همچنین پژوهشکده گیاهان دارویی در البرز، دانشگاههای شهید بهشتی و علوم پزشکی تهران و چند واحد استانی در حوزه پزشکی، از جمله قزوین، قم، کرمان، همدان، خراسانرضوی، آذربایجان شرقی، اردبیل و خوزستان، فعالیت میکنند.
وی ادامه داد: پژوهشکده گیاهان دارویی در حوزه کشت و توسعه گیاهان دارویی، ارزیابی کیفی محصولات، تولید فرآوردههای دارویی فعالیت میکند. در حوزه سلامت باروری و کمک به زوجهای نابارور، تمامی درمانهایی که امروزه از آن بهره گرفته میشود، در پژوهشکدههای باروری جهاد نیز وجود دارد. حفظ کیفیت خدمات در حوزه ناباروری بسیار بااهمیت است و لذا هنوز نتوانستهایم این کار را در واحدهای مختلف در سراسر کشور گسترش دهیم. اکنون این خدمات در اردبیل، قم، اراک و خوزستان ارائه میشود. در این حوزه همچنین دو مجله به زبان انگلیسی وجود دارد که به همت پژوهشگاههای رویان و ابنسینا منتشر میشوند.
در ادامه شمسعلی رضازاده، رئیس پژوهشکده گیاهان دارویی با اشاره به هدف راهاندازی این مجموعه گفت: این مجموعه با هدف تولید مواد مؤثر در حوزه سلامت و نیز تولید عصاره گیاهان دارویی است. در سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، پیشبینی شده در حدود 20 درصد فراوردههای دارویی، گیاهان دارویی باشد. مشکل بزرگ در بازار عرضه این محصولات، عدمکارایی و مشابهسازی توسط شرکتهای دیگر است که باعث شده اکنون حدود 1.7 بازار، فروش محصول گیاهان دارویی است. برونسازی و تجاریسازی در بخش شرکتهای دانشبنیان از دیگر اهداف این پژوهشکده است و اینکه بتوانیم حرف اول را در تولید گیاهان دارویی بزنیم.
مقام معظم رهبری بیشترین حمایت را در این زمینه داشته استحسن قاضیزاده هاشمی ضمن بازدید از بخشهای مختلف این پژوهشکده و افتتاح خط تولید گیاهان دارویی، به سخنرانی در جمع اعضای پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد پرداخت و گفت: جهاد دانشگاهی از افتخارات انقلاب اسلامی و طبق فرمایشان رهبر معظم انقلاب، مولود انقلاب اسلامی است. انقلاب اسلامی متعلق به همه اقشار بود و در آن دوران که جمعی به دنبال تدریس در دانشگاهها رفتند، جهاد دانشگاهی را در آن دوران تاسیس کردند. خوشبختانه جهاد دانشگاهی توانسته خود را از گزند بسیاری حوادث حفظ نماید و در این زمینه تنها کسی که بیشترین حمایت را از جهاد داشته، مقام معظم رهبری است. امیدواریم جهاد دانشگاهی بتواند در آبادانی، ایجاد آسایش و رفاه مردم کشور سربلندتر ظاهر شود.
وی افزود: حضرت امام(ره) میفرمودند: «مبدأ همه تحولات دانشگاه است»، لذا تاکید ما هم نقش بنیادین دانشگاه بر فرهنگ مردم است. دانشگاه باید کانون تولید فناوری و خلق ثروت باشد. اگر در این حوزه از جهاد دانشگاهی حمایت بشود، میتواند نقش موثرتر و بزرگتری در جهت فناور کردن آموزشها و تولید ثروت ایفا نماید.
وزیر بهداشت با تاکید بر اولویت توجه به علم در دانشگاه و الگوی موفق جهاد در این حوزه، اظهار کرد: مجموعه جهاد علیرغم همه ناملایماتی که در مسیر راه داشته است، توانسته با تکیه بر نیروی داخلی و اقتصاد مقاومتی خدمات خوبی ارائه کند. محیط دانشگاه یا دچار رخوت است و یا بیش از اندازه سیاسی است، اگر دانشگاهی میخواهد به ارزشهای انقلابی پایبند باشد و عمل کند، اولویت اول آن باد علم، فناوری و تولید ثروت باشد، در این زمینه جهاد دانشگاهی الگوی موفقی است.
هاشمی گفت: جهاد دانشگاهی ظرفیت بسیار خوبی در تولید گیاهان دارویی در کشور دارد. با توجه به گستره واحدهای جهاد دانشگاهی در سراسر کشور، امید است در این حوزه جهاد دانشگاهی فعالیت خود را توسعه بخشد. جهاد دانشگاهی این ظرفیت را دارد که پژوهشکدهها و مراکز طب سنتی را در واحدهای خود توسعه دهد.
ملیتروپیک حاصل ۱۵ سال تحقیقات پژوهشگران استطیبی نیز در حاشیه مراسم رونمایی از داروی گیاهی ملیتروپیک در پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی با بیان اینکه این دارو حاصل ۱۵ سال تحقیقات پژوهشگران است، اظهار کرد: داروی گیاهی میلتروپیک که برای درمان آلزایمر و کاهش علائم تحریکپذیری است، تمام مراحل تستهای بالینی مختلف را طی کرده است. با توجه به سوابق خوب در داخل، خوشبین هستیم که این دارو در بازار با استقبال مواجه شود.
وی به مطالبات جهاد دانشگاهی اشاره کرد و با بیان اینکه خود دارو باید ایجاد بازار کند، گفت: اما برای تولید انبوه نیاز به خط تولید توسعه یافته هست که در این راستا وزارت بهداشت از طریق بانکها میتواند کمک کند که تامین نیاز داخلی و بینالمللی با سهولت انجام شود.
طیبی با تاکید بر اینکه این دارو بر اساس استانداردهای وزارت بهداشت تولید شده است، با اشاره به برنامههای جهاد دانشگاهی برای توسعه واحدهای جهاد در سراسر کشور، اظهار کرد: در تمام استانهای کشور توان تولید گیاهان دارویی داریم، اما باید طبقهبندی کنیم و سپس بر تکثیر علمی متمرکز شویم، زیرا این موضوع نیاز به زمان و نیروی انسانی دارد.
رئیس جهاد دانشگاهی افزود: ۶ استان در برنامه ششم توسعه جهاد دانشگاهی جهت بومیسازی، اصلاح نژادی، تکثیر علمی و سپس تولید مدنظر قرار گرفتهاند.
وی در خصوص تأسیس دانشکده طب سنتی جهاد دانشگاهی نیز گفت: با توجه به توانمندیهای جهاد در حوزه پزشکی و علوم پایه وزیر بهداشت پیشنهاد تاسیس این دانشکده را ارائه داد ما نیز استقبال میکنیم.
پیوند دانشگاه با صنعت؛ لازمه ورود به عرصه تولیددر ادامه شاهین آخوندزاده، قائممقام معاونت فناوری وزارت بهداشت در خصوص داروی گیاهی ملیتروپیک گفت: 3.5 درصد افراد بالای 65 سال، مبتلا به بیماری آلزایمر میشوند. این داروی گیاهی اولین داروی گیاهی در درمان آلزایمر نیست، اما اولین دارویی است که مطالعات آن با استفاده از دانش بومی در ایران انجام شده است. در این مطالعه که بر روی 42 بیمار مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط در سنین بین 80-65 سال انجام شد، به این افراد عصاره گیاه بادرنجبویه تجویز و به دستهای دیگر دارونما داده شد.
وی افزود: پس از پایان مطالعه شاخصهای فراموشی، فعالیتهای شناختی و عوارض جانبی مورد پایش قرار گرفتند و پس از 4 ماه انجام مطالعه نتیجه به شکل قابل توجه و معناداری بیان میکرد در افرادی که از عصاره بادرنجبویه استفاده کردهاند، نسبت به افرادی که دارونما مصرف کردهاند میزان آلزایمر خفیف تا متوسط بهخوبی کنترل شده است و همچنین عارضه اضطراب و تحریکپذیری به شکل محسوسی نسبت به دسته دوم که دارونما مصرف کردهاند، کاهش داشته است. این محصول دارای قابلیت معرفی در سطوح بینالمللی و فروش و عرضه به بازارهای جهانی است که پس از رونمایی و معرفی، تمهیداتی برای معرفی این محصول در سطح بینالملل اندیشیده شده است.
وی افزود: اگر به دنبال این هستیم که دانشگاهها و مراکز پژوهشی صرفا به دنبال مقاله دادن نباشند، بایستی صنعت به دانشگاه وصل باشد تا مطالعات و پژوهشهایی که در حوزههای مختلف از جمله پزشکی انجام میشود، بتواند به عرصه تولید برسد و وارد بازار شود.
اعطای 15 مجوز تولید گیاهان دارویی به جهاد دانشگاهیرسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو نیز در حاشیه این مراسم در پاسخ به سوال ایکنا مبنی بر حمایتهای این سازمان از فعالیتهای جهاد دانشگاهی در حوزه تولید گیاهان دارویی گفت: حمایتهای سازمان غذا و دارو در این حوزه عملا صدور مجوز برای فعالیتهای جهاد در حوزه سلامت است. تاکنون 15 مجوز از سوی سازمان غذا و دارو مبنی بر تولید گیاهان دارویی به جهاد داده شده که تاکنون 2 مجوز از این میان به تولید رسیده و وارد بازار کار شده که یکی از آنها همین داروی ضد آلزایمر ملیتروپیک است. مابقی مجوزها در سال 96 به عرصه تولید راه پیدا میکنند.
یادآور میشود، در انتها این مراسم، از افرادی که در حوزه تولید گیاهان دارویی و گسترش و توسعه طب سنتی در کشور خدماتی ارائه دادند با اهدای لوح یادبود تقدیر شد.