کد خبر: 3574895
تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۹
وحید احمدی عنوان کرد:

ماموریت‌گرایی جهاد دانشگاهی در پیوند دانش و صنعت

گروه دانشگاه: معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اظهار کرد: مجموعه دانش، تحقیق و صنعت باید به صورت پایلوت در دانشگاه پیوند داشته باشند و جهاد می‌تواند این ماموریت را بر عهده گیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، وحید احمدی، معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در چهل و هفتمین گردهمایی معاونین پژوهشی سازمان‌ها، پژوهشگاه‌ها، پژوهشکده‌ها، واحدها و مراکز جهاد دانشگاهی سراسر کشور با تاکید بر تحول فکری و اثرگذاری جهاد دانشگاهی در نظام توسعه کشور اظهار کرد: جهاد دانشگاهی از ابتدا با این تفکر که منشا تحول فکری و اثرگذاری در نظام توسعه کشور باشد، شکل گرفت، تاریخ تشکیل و تحول جهاد همراه با انقلاب بوده و مبنای این تفکر حاصل پیوندی میان دو فرهنگ جهادی و انقلابی و فرهنگی که مبتنی بر نظام فکری علمی و نوین است، می‌باشد. جهاد دانشگاهی در پیوند ارزش‌های انقلاب با نظام علمی حاکم بر دنیا، موفق عمل کرده و اکنون شاهد موفقیت‌های بسیاری در جهاد هستیم.
وی در خصوص پیوند و نقش‌آفرینی جهاد در نظام توسعه علمی کشور گفت: با عقبه‌ای که از جهاد دانشگاهی شاهد هستیم، باید مرور کنیم این حرکت مبانی در شروع چه پیوندی با نظام توسعه علمی کشور داشته و هم‌افزایی آن بیشتر گردد، اکنون مرزهای علمی، همچون مرزهای سیاسی برداشته شده؛ به‌طور مثال خیلی نمی‌توان مرزی میان علوم پایه و علوم کاربردی قائل شد، همچنین بروز و ظهور حوزه‌های میان رشته‌ای، به این قضیه دامن می‌زند، جهاد این توانایی را دارد که از این موقعیت نیز در جهت مطلوب استفاده کند.
احمدی یادآور شد: خاستگاه جهاد در شروع فعالیتش، دانشگاه بوده و اکنون خیلی از مراکز آن در شعبه‌های دانشگاهی است، با توجه به صحبت‌های دکتر طیبی پیرامون ماموریت‌گرایی و هدفمند کردن برنامه‌ها در این نهاد، باید دید در حوزه پژوهش، چه شاخص‌هایی برای فعالیت پژوهشی در جهاد توقع داریم، در این راستا ضروری است پیوندی ارگانیک میان جهاد و دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی کشور برقرار شود، وظیفه وزارت علوم نیز یاری رساندن به جهاد در اجرای ماموریت‌هاست.
وی گفت: از منظر وزارت علوم و شورای عالی عطف، اگر در نظام دانشگاهی بتوان پروژه‌های دانشگاهی را تعریف کرد و احساس نیاز تبدیل پژوهش به دستاورد در عرصه صنعت و تجارت مشاهده شود، می‌توان پیوندی میان دانشگاه و صنعت برقرار کرد، در حقیقت استاد و دانشجو وقتی وارد دانشگاه می‌شود، بداند اگر درسی می‌خواند و یا پژوهشی انجام می‌دهد، می‌تواند آن را به صورت پایلوت در صنعت پیاده کند، پیوند مجموعه دانش، تحقیق و صنعت باید به صورت پایلوت در دانشگاه ایجاد شود، در این زمینه جهاد می‌تواند ماموریت این حوزه را بر عهده گیرد.
معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به ایجاد مراکز صنعتی R&D در دانشگاه و حضور فعال جهاد در کمیسیون‌های شورای عالی عطف خاطرنشان کرد: ضرورت حضور فعال جهاد در کمیسیون‌های شورای عالی عطف احساس می‌شود، همچنین جهاد می‌تواند در انتقال فناوری و تکنولوژی به داخل کشور نقش مهمی ایفا کند، هرچند شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند در این حوزه ورود پیدا کنند، اما خیلی حرفه‌ای نخواهد بود، جهاد می‌تواند مسئولیت این کار را برعهده گیرد، جهاد بایستی علاوه بر حضور فیزیکی در دانشگاه‌ها، در صحنه بین‌الملل نیز حضور فعال داشته باشد و حضور در پروژه‌های بین‌المللی یک الزام جدی است.
وی گفت: جهاد دانشگاهی باید در نظام توسعه علم و فناوری، شاخص‌هایی از ما بخواهد و اگر تمرکز جهاد بر چند شاخص علمی باشد و همه بپذیرند در این عرصه‌ها، جهاد حرف اول را می‌زند، شاهد موفقیت‌های بیشتری در این حوزه خواهیم بود.
وی ادامه داد: آمایش علم و فناوری و آمایش آموزش عالی در وزارت علوم و شورای عطف بررسی شده، جهاد نیز می‌تواند در این حوزه ورود پیدا کند.
احمدی گفت: بحث دیگر مشکل در نظام علمی است، در شورای علمی نمی‌دانیم که چه حوزه‌هایی اولویت جدی دارند و چه ظرفیت‌های قطعی وجود دارد، کجا ظرفیت‌سازی کنیم و نیز از موازی‌کاری جلوگیری شود.
وس افزود: مشکل دیگر عدم ماموریت‌گرایی است و بایستی به اولویت‌ها، آمایش منطقه‌ای و آمایش علم و فناوری توجه شود، درصد پژوهش‌های ما در GDP، رقم قابل قبولی نیست. جهاد می‌تواند در این زمینه نقش پررنگی داشته باشد و در تجاری‌سازی و توسعه چرخه علم و فناوری کمک شایانی کند، همچنین در حوزه پژوهشی بایستی به سمت هم‌افزایی برود.
در پایان سخنان معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، رئیس جهاد دانشگاهی با اهدای لوح یادبود از وحید احمدی، به خاطر مساعدت‌های وی به جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش و فناوری، تقدیر کرد.
captcha