حجتالاسلام و المسلمین محمد غفوری، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: بحث مهدویت از مباحث بنیادی است که از مناظر مختلف قابل بحث است. وی افزود: در نگاه اول، مهدویت، از حکمتهای الهی است زیرا خداوند، حکیم است و مهدویت را برای بشر تدبیر کرده است تا حجتی در آخرالزمان و بعد از اوصیاء الهی برای حفظ شریعت و اتمام حجت بر بشر باشد.
غفوری با بیان اینکه مهمترین فلسفه وجودی امام زمان(عج) و غیبت، آزمون برای بشر است تصریح کرد: خداوند اگر بخواهد و اراده کند میتواند دین الهی را در میان مردم حاکم کند و یا به تعبیر قرآن اگر خدا میخواست همه مردم دیندار و متدین میشدند ولی خداوند خواسته تا این مسئله به دست خود آنان تحقق پیدا کند و زمینهسازی بر دوش آنان باشد.
این محقق و پژوهشگر حوزه علمیه با تاکید بر اینکه خداوند تغییر سرنوشت بشر را برعهده خود او گذاشته است عنوان کرد: سنت الهی این است که این تغییر، سرنوشت با اجبار نباشد از این رو غیبت ایجاد شده و طولانی هم هست تا افراد در باور به حجت الهی، مورد آزمایش قرار گیرند و انسانهای خالص از انسانهای دارای غل و غش تفکیک شوند.
وی افزود: خداوند بهترین کلام و بهترین افراد را برای هدایت بشر فرستاده است ولی اکثر انسانها همیشه از حق گریزان و رویگردان بوده و به دنبال آسایش و آزادی بدون تقید شرعی هستند به همین دلیل در طول تاریخ همواره افراد ملا و مترف با دین خدا در مبارزه بودند از این رو بر اساس حکمت و مصلحت الهی، دوره غیبت رخ داد تا مردم به ضرورت وجود انسانی الهی با همه وجود پی ببرند و برای ظهور، زمنیهسازی کنند.
غفوری با بیان اینکه خداوند، انسانی الهی را حفظ کرده است تا بشر به نقطهای برسد که پذیرای این انسان متصل به فیض الهی باشد گفت: بشر و عقول بشری قادر به ایجاد سعادت نیست و باید این کار با واسطه فیض صورت گیرد و تا زمانی هم که بشر به این باور نرسد شاهد این هستیم که مکاتب و ایدههای مختلفی در دنیا برای سعادتمند کردن بشر ظهور و بروز میکند ولی در نهایت کمکی به این مسئله نکرده و نمیکند و بشر روز به روز با مشکلات بیشتری دست به گریبان است.
وی با بیان اینکه نگاه سلیقهای و همراه با افراط و تفریط همواره به مهدویت ضربه زده است اظهار کرد: ظهور زمانی محقق خواهد شد که زمین را ظلم و جور فراگرفته باشد ولی این به معنای آن نیست که ما بادست خودمان سبب گسترش ظلم و فساد شویم بنابراین از یکطرف باید با ظلم و فساد برای زمینهسازی ظهور مبارزه کرد و از طرف دیگر نیز باید به این باور برسیم که تنها راه نجات، درخواست تضرعانه از خدا برای تعجیل در ظهور است.
غفوری با بیان اینکه امر به معروف و نهی از منکر، واجب موکد است اظهار کرد: احیای این مسئله در جامعه، زمینهسازی برای ظهور است از این رو باید به ویژه در سطوح مدیریتی کشور، این مسئله جدی گرفته شود تا به گسترش دین کمک کنیم.
وی با بیان اینکه بقیتالله برای همه مردم جهان و همه مذاهب و ادیان است تصریح کرد: همانطور که قرآن و اسلام دینی جهانی است و مخصوص یک گروه و قشر نیست مهدویت نیز، جهانی است و امام زمان(عج) برای نجات همه بشریت پا در عرصه خواهند گذاشت و ایشان نیز به نام خدا و اسلام و قرآن بر زمین حکومت خواهند کرد.
این محقق و عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان کرد: براین اساس رسالت حوزه در زمینهسازی برای ظهور و بحث مهدویت، داشتن رسالتی جهانی و فراملی و منطقهای است لذا مکتب اهلبیت(ع) باید با زبان دنیا و منطبق بر ادبیات روز بشر تولید و گسترش یابد.
وی تاکید کرد: برخورد انحصاری و ضعف در تبلیغ یکی از مشکلات ما در این زمینه است که گاهی به جای جاذبه، دافعه داریم در حالی که توصیه خود اهلبیت(ع) این است که سخنان ما را به مردم برسانید زیر اگر آنان محاسن کلام اهلبیت(ع) را درک کنند با عمق جان و باور به محاسن کلام ما پی میبرند و از ما تبعیت خواهند کرد زیرا این سخنان منطبق بر فطرت بشر است.
غفوری با تاکید بر اصلاح ادبیات تبلیغ در برخی عرصهها عنوان کرد: مسایل تبلیغی و فرهنگی و اثرگذاری آن نیاز جدی به مخاطبشناسی دارد و باید فراگیر و جهانی تعریف شود.
وی افزود: تبلیغ مهدویت با ادبیات جهانی و بدون تعصب بی مورد میتواند منجر به بیان واقعیات شود و ظرفیت جهانی مکتب اهلبیت(ع) را شکوفا کند و یا این روند است که حتی مخالفان هم میتوانند جذب شوند.