به گزارش ایکنا؛ در نشست «صلح و دموکراسی» که شب گذشته دوشنبه ۹ مهرماه، به همت گروه علمی تخصصی صلح انجمن جامعه شناسی ایران و با مشارکت دفتر مطالعات معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در مجموعه ایوان شمس برگزار شد، آیتالله محقق داماد، ولی الله شجاع پوریان، امیر محبیان، صادق زیباکلام و عباس عبدی به سخنرانی و بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
در ابتدای مراسم سیدحسین سراجزاده، رئیس انجمن جامعهشناسی ایران، ضمن خوشامدگویی به حاضران بیان کرد: این انجمن رسما فعالیت خود را ۱۳۷۱ آغاز کرده و از آن زمان تا به امروز به تدریج به عنوان یکی از انجمنهای فراگیر، فعال و مؤثر در علوم اجتماعی عمل میکند و مسئولیت اجتماعی خودش در اشاعه بینش جامعه شناسی و رویکرد علمی به مسائل جامعه را دنبال کرده است.
وی در ادامه با اشاره به اساتید فقید انجمن جامعهشناسی ایران به ویژه استاد محمدامین قانعیراد افزود: گروه صلح یک سال از فعالیتش میگذرد و با همت استاد فقید قانعیراد کارش را شروع کرد و ایشان اهتمام ویژه داشتند و به همین دلیل این گروه را ایجاد کردند.
رئیس انجمن جامعهشناسی ایران با بیان اینکه صلح امروز یک موضع بسیار حیاتی برای جامعه جهانی است، اظهار کرد: کشور ما و منطقه ما بیش از هر زمانی نیازمند صلح است؛ گرایشهایی مروج خشونت در خاورمیانه هستند و کیان ایران را تهدید میکنند و امروز با تحکم یکجانبهگرایی شخصی ترامپ معاهدهای که میتوانست عامل دفع تنش و جنگ در ایران و منطقه باشد، لغو شده است.
وی با تاکید بر اینکه اکنون بیش از هر زمان دیگری نیازمند این هستیم تا درباره مبانی اجتماعی و اقتصادی صلح فکر کنیم، عنوان کرد: آنچه بیش از همه اهمیت دارد، تفکر، هنر و فن حل تضادها و تعارضهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به شکل راحت و بیتنش است. این تعارضها در سطح روابط فردی در سطح جامعه باشد و یا در قالب جریانهای مختلف اجتماعی و سیاسی مطرح میشود؛ تعارضهای سادهای که بدون حل صحیح مشکلآفرین هستند.
سراجزاده اظهار کرد: انجمن جامعهشناسی از همین حیث رسالت علمی و اجتماعی خود پیگیر این مسئله است؛ حیثیت علمی تبیین دقیق مبانی و گفتوگوی آکادمیک در این زمینه و رویکرد اجتماعی نیز از طریق برگزاری نشستهای علمی و تخصصی در سطح جامعه و ترویج و تبیین آنها در ذهن و ضمیر مردم ایران در جامعه است.
در ادامه این مراسم کلیپی در معرفی فعالیتهای انجمن جامعه شناسی ایران و نشستهای تخصصی گروه علمی تخصصی صلح این مرکز پخش شد.
ولیالله شجاع پوریان، معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران سخنران بعدی این مراسم بود که به تشریح سیاستهای جدید معاونت اجتماعی و فرهنگی در زمینه بهرهگیری از نظرات نخبگان پرداخت و بیان کرد: اولویت نخست ما مشارکت جدی صاحبنظران و تصمیمگیران در تمام بحثهای شهری و مراحل تصمیمگیری است. در تمام بخشها اتاقهای فکر و راهبردنگاری شکل گرفته و یک همافزایی علمی بحمدلله برای معاونت فراهم شده است.
وی افزود: یکی دیگر از اولویتهای ما تقویت انجمنها، سمنها و NGO هاست که به عنوان یک رسالت برای ما مطرح است، بهویژه آنچه موجب گفتمان تحولخواهی و دموکراسیخواهی در ایران میشود.
شجاع پوریان با اشاره به تغییر رویکرد این معاونت از متولیگری به تسهیلگری تصریح کرد: مورد بعدی مشارکت عمل شهروندان و واگذاری بخش زیادی از فعالیتهایی بود که شهرداری تهران متولی آن بود؛ یعنی گذار از مرحله متولیگری به تسهیلگری، بدین شکل که زیرساختهایی فراهم شود مردم بتوانند این فعالیتها را انجام دهند.
وی با اشاره به بحث دیپلماسی شهری تصریح کرد: شهرداری تهران با بیش از 20 شهر دنیا عنوان خواهرخواندگی دارد که ظرفیت بالقوهای در بحث دیپلماسی شهری مهیا کرده است. همان طور که میدانید دیپلماسی شهری مشکلات دیپلماسی سیاسی و کشوری را ندارد. از صاحبنظران در این زمینه میخواهیم که کمک کنند تا از ظرفیت دیپلماسی شهری برای ترویج گفتوگو و صلح که نایز جامعه ماست بهرهگیری بیشتری کنیم.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران در پایان با اشاره به نگاه مساعد این معاونت به برگزاری نشستهای علمی در سطح جامعه تصریح کرد: معاونت فرهنگی و اجتماعی برگزاری این نشستها و جلسات علمی را یک فرصت میداند و سعی میکنیم محتویات این جلسات را در ضبط و نشر دهد.
در ادامه مراسم متن انگلیسی شعری از والت ویتمن (Walt Whitman)، شاعر مدرن و روزنامهنگار آمریکایی است که او را پدیدآورنده شعر آزاد آمریکا میدانند و به پیامبر صلح معروف است، قرائت شد و بخشهایی از آن نیز ترجمه شد.
حسن امیدوار، دبیر گروه صلح انجمن جامعهشناسی ایران در ادامه با بیان اینکه جامعه شناسی صلح جزو قلمرو جامعهشناسی فرهنگی است، اظهار کرد: پرسش اصلی این است که دستیابی به صلح چه سازوکاری دارد و چگونه میتوان مقدمات آن را در جامعه فراهم کرد و آن را به مردم معرفی نمود؟ این بحث بر ضرورت اصلاح اجتماعی بر اساس هدایت علمی تاکید دارد و تلاش میکند تا بینش درست نسبت به صلح در جامعه ایجاد کند.
وی در ادامه به ارتباط دو مسئله صلح و دموکراسی و مسئله رواج الگوهای خشن رفتاری در جوامع غیردموکراتیک پرداخت و به نظریه «شوکدرمانی اقتصادی» که در اثر «دکترین شوک؛ ظهور سرمایهداری فاجعه» توسط «نائومی کلاین» (Naomi Klein) ژورنالیست و فعال سیاسی ضدجهانیسازی کانادایی در سال ۲۰۰۷ نوشته شده است، اشاره کرد.
امیدوار با اشاره به سه مرحله شوک درمانی بر مبنای دیدگاه نائومی کلاین تصریح کرد: مرحله نخست ایجاد یک شوک در کشور، مانند کودتا است. مرحله دوم بنگاهها و نهادهای وابسته به سیاست، طرحها و کارهایی انجام میدهند تا ترس و بهت را در مردم بکارند و موج دوم شوک را در مردم ایجاد کنند. مثلا در شرایط کشور ما مسئله سوریهانگاری، ونزوئلاانگاری و... مطرح است.
وی با اشاره به مرحله سوم شوک گفت: این مرحله بسیار مخرب است؛ در این مرحله یک عده از محرومان جامعه که به موج دوم شوک معترض هستند اعتراض میکنند و پلیس و عوامل امنیتی برخوردهای خشن و فیزیکی با آن انجام میدهند. البته دکترین شوک دستاورد تحقیقات و سفرهای سه ساله نویسنده به کشورهای مختلفی است که همگی قربانی شوکدرمانی سرمایهداری شدهاند. کاستل در کتاب «خشم و امید» در سال 2012 چیزی شبیه به این مسئله را طرح میکند و افراد جامعه را به دو قطب اعضای شبکه و محرومان از شبکه تقسیم میکند.
انتهای پیام