کد خبر: 3779564
تاریخ انتشار : ۰۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۳

نگاهی به فیضیه فراتر از چهره رسانه‌ای

گروه حوزه‌های علمیه ــ مدرسه فیضیه آوازه‌ای به بلندای تأسیس حوزه دارد که صدسالگی خود را تجربه می‌کند؛ این مدرسه بیش از آنکه آوازه علمی داشته باشد، از بُعد سیاسی شناخته شده است، اما فیضیه در کنار چهره رسانه‌ای، روی دیگری هم دارد.

فیضیه در زاویه 360 درجهبه گزارش ایکنا، آوازه مدرسه فیضیه به بلندای تأسیس حوزه است و یک قرن را تجربه کرده است؛ نام فیضیه وقتی بیش از گذشته بر سر زبان‌ها افتاد که سربازان رژیم پهلوی ظالمانه به آن حمله‌ور شدند و طلاب و فضلای آن را به خاک و خون کشیدند؛ متعاقب آن تجمع علما و فضلا پیش آمد و با سخنان آتشین و کوبنده امام(ره) همراه شد.

فیضیه روزی محل حضور برخی بزرگان بود که در آن حجره داشتند و مشغول درس و بحث، تدریس و علم‌آموزی بودند؛ حداقل در چند دهه اخیر، این مدرسه کسانی مانند امام خمینی(ره) و شاگردان بالنده و بزرگ ایشان را همچون شهیدان مطهری و بهشتی به خود دیده است و همچنین طلابی که امروز بر کرسی مرجعیت شیعه نشسته‌اند.

این مدرسه قبل از انقلاب هم منشأ تحولات بزرگی در حوزه از جمله انقلاب اسلامی شد؛ امام خمینی(ره) در سال ۱۳۴۲ در همین مکان به منبر رفتند و انتقادات صریح و شفاف و تند خود را از حکومت پهلوی مطرح و به شاه توصیه کردند که دست از رفتار‌های نادرست و ظالمانه بردارد و در برابر آمریکا و اسرائیل هم موضع تندی گرفتند.

امروز فیضیه بعد از ۴۰ سال از انقلاب، هنوز هم کانون توجهات است؛ حداقل در همین چند ماه اخیر، چندین بار سخنرانان و مطالب بیان شده در اجتماعات این مدرسه آن را به کانون تمرکز رسانه‌ها در سطح ملی تبدیل کرد؛ رحیم پورازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و استاد دانشگاه، در تجمعی به کم‌کاری حوزه در اسلامی‌سازی علوم و رفع نیاز‌های دینی و فقهی نظام اشاره کرد و فعالیت‌های این نهاد را زیر سؤال برد و در مقابل هم از مرجعیت تا مدیران حوزه و استادان آن به آن واکنش نشان داد.

این مدرسه در طول هر سال محلی برای برگزاری چندین گردهمایی و تجمع استادان و طلاب حوزه است؛ از تجمع حمایت از مردم یمن و نظام سوریه گرفته تا اعلام انزجار به رفتار برخی دولت‌ها علیه ایران و یا موضع‌گیری در برابر برخی مواضع نادرست در مجموعه دولت.

فیضیه در زاویه 360 درجه

البته این یک روی سکه مدرسه فیضیه است؛ رویی که جدی و پر از تحولات سرنوشت‌ساز است، اما این نگاه همه فیضیه نیست؛ فیضیه روی دیگری هم دارد؛ رویی که غالباً از مردم پنهان است، ولی گاهی گویاتر است از هر زبانی. این روی سکه گاهی بیانگر وضعیت دشوار اقتصادی طلاب است و گاهی بیانگر آن است که فیضیه به تجارتخانه کوچکی تبدیل شده که هر کسی که می‌خواهد جنسی به طلاب بفروشد آگهی‌اش را در تابلو‌های اعلانات این مدرسه می‌زند.
کسی که برای نخستین بار در فیضیه قدم می‌گذارد با انبوهی از اعلامیه‌های تجاری، اقتصادی و ... مواجه می‌شود؛ روی یکی از این اعلامیه‌ها نوشته است که به خانه‌ای اجاره‌ای با فلان مبلغ نیازمندیم و وقتی به قیمت پیشنهادی می‌نگری بعید است که با دو برابر آن پول هم این طلبه بتواند خانه‌ای درخور و شایسته تهیه کند؛ دیگری اعلامیه زده که عسل، چای یا گردوی فروشی داریم به قیمت هر کیلو ...؛ قیمتش هم در مقایسه با بازار تفاوت قابل ملاحظه‌ای دارد و نشان می‌دهد فروشنده دغدغه داشته تا طلاب و روحانیونی که به این مکان تردد می‌کنند هم بتوانند کالایش را بخرند.

اعلامیه سومی در مورد خرید و فروش ماشین‌های دست دوم و دست چندمی است که غالباً هم به وضع اقتصادی رفت‌وآمدکنندگان در این محیط توجه دارد. دیگری اعلامیه زده طلابی که می‌خواهند سبد کالا و یارانه بگیرند از این طریق فلان سایت ثبت‌نام کنند؛ پنجمی نوشته طلاب و مبلغان برای اعزام به تبلیغ در ایام خاص به یک نشانی مراجعه کنند. ششمی هم به طلاب اطلاع داده که برای گرفتن وام بدون بهره و کم‌درصد تا یک سقف به صندوق خاصی مراجعه کنند و حتی جالب توجه‌تر اینکه با توجه به افزایش بی‌رویه برخی کالا‌ها در چند ماه اخیر مانند پوشک، حتی این مسئله هم از دیدگان نهان نیست و آگهی شده که فروش ویژه پوشک با قیمت مناسب برای فرزندان طلاب.

البته جنس همه اعلامیه‌ها اقتصادی نیست؛ علمی و گاهی هم سیاسی است؛ روی یکی از آن‌ها نوشته است که درس خارج فقه باب طهارت فلان استاد برگزار می‌شود؛ یکی نوشته درس خارج اصول و دیگری خبر از درس تفسیر داده است و گاهی هم موضع‌گیری‌ها سیاسی است.

فیضیه در زاویه 360 درجه

به هر حال فیضیه در کنار چهره جدی، سیاسی و واقعه‌سازش، چهره‌ای اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی هم دارد؛ چهره‌ای  که نشان می‌دهد در کنار تغذیه علمی گاهی هم سری به تغذیه جسمی و نیازهای روزمره طلاب و خانواده‌های آنان می‌زند و شمه‌ای از وضعیت اقتصادی آنان را نشان می‌دهد؛ چهره‌ای در زاویه 360 درجه.

انتهای پیام  

captcha