کد خبر: 3796560
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار : ۱۹ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۰

بهره‌مندی از علم ‌‌پزشکی و طب اسلامی در حوزه سلامت/ متعصبانه برخورد نکنیم

گروه اجتماعی ــ استاد حوزه و دانشگاه گفت: ما ضمن توجه به بیانات قرآن کریم و معصومین(ع) نباید خود را از علم روز و پیشرفت‌های علم پزشکی و مهندسی پزشکی محروم کنیم، یعنی برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها توجه به آن بیانات و پیشرفت‌های علمی و مقتضیات زمان می‌تواند افراد جامعه را در سلامت نگه دارد.

طب اسلامی نتیجه بدبینی به دنیای غرب است

حجت‌الاسلام مهدی گرجی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت‌و‌گو با ایکنا از اصفهان، اظهار کرد: انبیای الهی برای تربیت انسان و رساندن او به رستگاری مبعوث شده‌اند و دستورات آنها بر این محور قرار دارد که انسان زندگی سعادتمندانه‌ای را در دنیا و حیات پس از آن داشته باشد. این دستورات و برنامه‌ها ناظر بر سه بعد شخصیت انسان یعنی جسم، فکر و روح بوده و دستورات کلی که در قرآن کریم و کلام معصومین(ع) آمده، مایه سلامت جسم، فکر و روح است.
وی افزود: اهل‌بیت(ع) به دلیل اینکه صاحب علوم فراوان و مورد عنایت حضرت حق بوده و از علم لدنی نیز برخوردار بودند، دستورات فراوانی را در خصوص سلامت جسم، به خصوص پیشگیری و درمان بیماری‌ها ارائه داده‌اند و در برخی موارد، با توجه به مراجعاتی که داشته‌اند، دستورالعمل‌هایی را برای درمان برخی از بیماری‌ها ذکر کرده‌اند؛ مثلاً برای درمان برخی از بیماری‌ها به خوردن سیاه دانه یا انار یا مصرف کاسنی توصیه کرده‌اند.
این استاد حوزه و دانشگاه بیان کرد: اینکه آیا مجموعه‌ای مشخص و مدون تحت عنوان طب اسلامی یا طب ائمه اطهار(ع) وجود دارد یا خیر، محل بحث و دقت علما و اندیشمندان است. برخی معتقدند مباحثی که در بیانات پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) به خصوص امام صادق(ع) و امام رضا(ع) آمده، مجموعه‌ای بسیار عالی برای بهداشت و درمان بیماری‌ها است، ولی عده‌ای دیگر معتقدند اینها بیاناتی هستند که در موقعیت‌های مختلف از سوی معصومین(ع) مطرح شده و امروز در اختیار ما قرار دارد.
حجت‌الاسلام گرجی تصریح کرد: ما ضمن توجه به بیانات قرآن کریم و معصومین(ع) نباید خود را از علم روز و پیشرفت‌های علم پزشکی و مهندسی پزشکی محروم کنیم، یعنی برای پیشگیری و درمان بیماری‌ها توجه به آن بیانات و پیشرفت‌های علمی و مقتضیات زمان می‌تواند افراد جامعه را در سلامت نگه دارد.

طب اسلامی نتیجه بدبینی به دنیای غرب است
وی خاطرنشان کرد: یکی از مبانی تفکر افرادی که در زمینه طب اسلامی فعالیت می‌کنند، بدبینی به دنیای غرب بوده و معتقدند دنیای امروز در اغلب موارد به دنبال دستیابی به منفعت است، تجربه تاریخی نیز گواهی می‌دهد که کشورهای پیشرفته در اکثر موارد دلسوزانه رفتار نکرده‌اند. درست است که در برخی مقاطع و مراحل و اختراعات و پیشرفت‌ها در خدمت بشر بوده و هستند، ولی نگاه خوش‌بینانه یا ساده‌اندیشانه به برخی از داروها و انواع درمان‌ها نیز مایه ضرر و لطمه به جامعه بشری بوده است، کما اینکه برخی داروها را روی افراد ساکن در مناطق محروم دنیا آزمایش کرده‌اند؛ ولی اینکه مطلقاً نیز به تمدن امروز بدبین باشیم، خوب نیست.

دستاوردهای علمی در خدمت بشر بوده است
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: شهید مطهری می‌گفت عده‌ای قائل به نفی مطلق غرب هستند که اشتباه می‌کنند و عده‌ای نیز قائل به پذیرش مطلق و بی‌چون و چرای غرب هستند. ما قائل به نقد غرب هستیم، آنجا که دستاوردهای علمی در خدمت بشر بوده و کارهای بزرگی را انجام داده است، مگر ما می‌توانیم اسکن‌ها، فایروسکوپ‌ها، سولو یا رادیولوژی را با آن قدرت در تشخیص بیماری‌ها و یا آزمایش‌های علمی را منکر شویم. چقدر برای پزشکان قدیمی سخت بود که منشأ بسیاری از بیماری‌ها را تشخیص دهند، ولی امروز با تصویربرداری علمی از سوی مهندسان پزشکی یا یک آزمایش خون خیلی راحت می‌توان منشأ بیماری‌ها را تشخیص داد؛ منتها در درمان بیماری‌ها می‌توان هم از تغذیه مناسب و روش‌های سالم سنتی ایرانی و اسلامی استفاده کرد و هم از تکنیک‌های روز بهره برد، ایرادی ندارد، پس چرا بین این دو تفکر جنگ و نزاع ایجاد کنیم، مثل چینی‌ها که هنوز از طب سوزنی خود استفاده می‌کنند. می‌توان از هر دو تفکر در جای خود استفاده کرد، مثلا در اصول ثابت طبی و بهداشتی می‌توان از دستورات قرآن و اهل‌بیت(ع) استفاده کرد، ولی در امور جزئی که امروز به وجود آمده و بیماری‌هایی که در تاریخ سابقه نداشته است، از تکنیک‌های پیشرفته علمی با توجه به تغذیه سالم ایرانی و اسلامی بهره برد.

علوم و تحقیقات قدیم خودمان را مورد توجه قرار دهیم
وی در پاسخ به این سؤال که آیا سندیت احادیث و روایات مربوط به بهداشت و سلامتی اثبات شده است یا خیر، گفت: اصولاً در مباحث فقهی به سند روایات توجه می‌شود، ولی در مباحث اخلاقی یا اعتقادی و نیز طبی و تغذیه‌ای، به محتوای احادیث نظر می‌کنیم که اگر با قرآن، عقل و اجماع علما و اندیشمندان منافات نداشته باشد، آنها را می‌پذیریم، ولی اگر با این موارد منافات داشته باشد، به آنها اعتنا نمی‌کنیم.
حجت‌الاسلام گرجی تصریح کرد: ما باید از علوم و تحقیقات قدیم خودمان استفاده کنیم، چرا آثار ابن سینا در دانشگاه‌های اروپا تدریس شود ولی ما از آن بی‌اطلاع باشیم و چرا بیانات ائمه(ع) در دانشکده‌های دنیا حتی اسرائیل مورد توجه قرار گیرد، ولی ما از آنها بی‌بهره باشیم؛ در عین حال باید مراقب بود که متعصبانه برخورد نکنیم و از تکنیک‌های روز و پیشرفت‌های قدرتمندانه پزشکی و مهندسی پزشکی توأم با سنت‌ها و تحقیقات قدیم برای درمان بیماری‌ها استفاده کنیم.
انتهای پیام

مهدی ناصری
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۰ - ۱۳۹۸/۰۹/۲۰
0
0
همه میدونند ائمه اطهار علیهم السلام از علم طبابت برخوردار بودند اما ما یک تکه جگر نداریم که این حرف رو علنی بزنیم
مهم نیست ائمه اطهار علیهم السلام غریب اسلام غریب طب اسلامی هم غریب خداوند حافظ غریبان است
captcha