کد خبر: 3975455
تاریخ انتشار : ۱۳ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۳:۴۶

وصیت‌نامه امام‌خمینی(ره) در موزه رضوی به نمایش درآمد

هم‌زمان با ایام ارتحال بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران و انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای(مدظله) به رهبری نظام، وصیت‌نامه سیاسی‌الهی امام‌خمینی(ره) و همچنین قرآن خطی اهدایی ایشان به موزه آستان قدس رضوی با 855 سال قدمت در این موزه به نمایش درآمد.

وصیت‌نامه امام‌خمینی(ره) در موزه رضوی به نمایش درآمدبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی و به نقل از گنجینه رضوی، مهدی قیصری نیک‌بین، معاون موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی با اشاره به نمایش وصیت‌نامه سیاسی‌الهی امام‌خمینی(ره) و قرآن تاریخی و نفیس اهدایی ایشان در موزه قرآن و هدایای مقام معظم رهبری، بیان کرد: وصیت‌نامه سیاسی‌الهى امام خمینى(ره) درمرحله اول در 26 بهمن 1361 توسط ایشان تنظیم شد و نسخه‏اى از آن در 22 تیر 1362 نزد اولین دوره مجلس خبرگان رهبرى به امانت سپرده شد.

وی افزود: امام خمینى(ره) در سال‎هاى بعد، این وصیت‌نامه را مورد بازبینى قرار دادند و دو نسخه از متن اصلاحى را جهت حفظ و نگهدارى، به مجلس خبرگان رهبری و آستان قدس رضوى ارسال کردند.

قیصری‌نیک بیان کرد: وصیت‌نامه سیاسی‌الهی امام خمینى(ره) دستورالعمل تداوم انقلاب اسلامی و حفظ جمهوری اسلامی بر محور ولایت فقیه و بر پایه ارزش‎های اصیل مورد نظر ایشان را دربر دارد.

وی اضافه کرد: مفاد وصیت‌نامه امام نگاهی آینده‌نگرانه به وضعیت کشور اسلامی دارد و حاوی رهنمودها و مضامین مختلف آموزنده ایشان در کلیه امور سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و عقیدتی است. این‌وصیت‌نامه که با حدیث ثقلین آغاز شده، دارای یک پیش‌گفتار، دو مقدمه و 17 تذکر است و توصیه‎ای ‎به نسل‌های آینده است که همواره به کتاب و عترت تمسک جویند و هیچ‌گاه از این دو ثقل گران‌بها غافل نمانند، زیرا تأمین سعادت اخروی، در بهره‌گیری از کلام خداوند و سیره معصومین(ع) است.

قیصری نیک از تذهیب و تجلید این وصیت‌نامه توسط هنرمندان آستان قدس رضوی برای نخستین بار خبر داد و گفت: این وصیت‌نامه برای حفاظت برای آیندگان جلدسازی و تذهیب شد.

وی اظهار کرد: جلد این اثر روغنی با نقش ترنج و گل و برگ در زمینه لاجوردی در وسط است و چهار عدد نقش گل و برگ ظریف‌تر در چهارگوشه ترنج کار شده است.

معاون موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها ،موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در خصوص تذهیب این نسخه نیز توضیح داد: اوراق، جدول‌کشی و تذهیب شده است و اغلب به طرز اسلیمی، دارای دو سر لوح مرصع مذهب پر کار و دو سر لوح کوچک‌تر و کم کارتر است.

وی ابراز کرد: وحدت و انسجام امت اسلامی، برنامه‎ریزی برای جلوگیری از توطئه‌های آینده به‎ویژه خطر تبلیغات منفی سکولاریزم، اجرای قسط و عدل اسلامی، اتحاد بین دانشگاهیان و روحانیت، هوشیاری و بصیرت جوانان و مقابله با تهاجم فرهنگی، استفاده از نیروهای متعهد و متخصص در اداره کشور، برنامه‌ریزی صحیح و اصولی در امور فرهنگی و آموزشی و حفظ اقتدار ملی از نکات مهم و مورد تأکید رهبر کبیر انقلاب اسلامی در این وصیت‌نامه است.

معاون موزه‌های آستان قدس رضوی از نمایش قرآن خطی اهدایی امام‌خمینی(ره) مشهور به قرآن راوندی متعلق به سال 578 قمری در کنار این وصیت‌نامه خبر داد و گفت: این قرآن دست‌نویس فوق‌العاده نفیس است و با شماره ثبت 2261 در این مجموعه به ثبت رسیده است.

قیصری‌نیک ادامه داد: این مصحف در سال 586ق توسط احمدبن‌محمّدبن‌علی راوندی کتابت شده و در سال 587ق توسط نجم‌الدّين‌محمّدبن‌علی بن سليمان تذهیب شده است.

معاون موزه‌های سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی  عنوان کرد: این مصحف در مرداد 1363 توسط بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، حضرت امام خمینی(ره) به کتابخانه آستان قدس رضوی اهدا شده است.

قیصری‌نیک در خصوص ویژگی‌های این مصحف شریف توضیح داد: خط این نسخه به نسخ كهن 13 سطری به شیوه ابن بوّاب بر روی كاغذ خانبالغ حنایی است. سرسوره‌های آن به خط رقاع عالی و به قلم زر و حواشی اوراق به خط نسخ غبار، کتابت شده است.

وی تعداد اوراق این نسخه را ٢۱٦ برگ ذکر کرد و افزود: این نسخه در قطع سلطانی و دارای جلد سوخت است و درج نشانه‎ها در حاشیه میان شمسه‌ها، فواصل آیات گوی زرین، حاشیه صفحات مزین به شمسه و قندیل زرین منقش از دیگر آرایه‌های هنری این مصحف نفیس است.

علاقه‌مندان همه‌روزه از ساعت 8 تا 12 با مراجعه به صحن کوثر حرم مطهر رضوی، موزه قرآن و هدایای مقام معظم رهبری می‌توانند از این آثار بازدید کنند.

انتهای پیام
captcha