مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهدشد.
پس غذایی که میخوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سورهای به نام «مائده» و دهها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان میدهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و ببینیم چه میخوریم.
اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید میشود چراکه نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهرهمند شوند.
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران شده است که طی ۱۱ جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح میکند.
آزادبخت در دومین جلسه این دوره آموزشی موضوع «خطر حذف وعده سحر» را تشریح کرد که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
مبحث امروز در خصوص مصرف وعده غذایی سحر در ماه مبارک رمضان توسط نوجوانان است. توجه کنیم که نوجوانان نیازهای تغذیهای دارند که باید برآورده شود، بنابراین نوجوانان حتماً باید وعده سحری را میل کنند.
اگر نوجوان وعده سحری را حذف کند، چون در طول روز و ساعات طولانی دریافت وعده غذایی ندارد، ممکن است دچار افت قند خون شده و از ذخایر بدن وی کاسته شود. بنابراین اگر نوجوانان فکر میکنند که خوردن یک وعده غذایی در آخر شب کافی است و اگر بدون سحری روزه بگیرند مشکلی برای سلامتی آنها ایجاد نمیکند، این تفکر اشتباه است و حتماً توصیه ما این است که نوجوان وعده سحری بخورد و از فضای معنوی سحر نیز بهرهمند شود.
در وعده سحر چه مواد غذایی باید مصرف شود؟ حتماً باید توجه کنیم که وعده سحر باید وعدهای باشد که قند خون نوجوان را در طول روز تأمین کند. بنابراین استفاده از کربوهیدراتهایی که فیبر دارند مثل نان سبوسدار، برنج سبوسدار، ماکارونی سبوسدار و حتی غلات پخته کامل سبوسدار توصیه میشود.
پس اول از همه کربوهیدراتهایی که فیبر دارند مثل غلات کامل و نان کامل باید مصرف شود و حتماً باید توجه کنیم که نانی که برای وعده سحر نوجوانمان استفاده میکنیم نان کامل و دارای فیبر و سبوس باشد تا بتواند قند مورد نیاز نوجوان را در طول روزهداری تأمین کند.
مورد بعدی که میتوانیم برای سحر انتخاب کنیم پنیر است و توصیه میکنیم از پنیر کم چرب که نمک زیادی ندارد برای نوجوانمان انتخاب کنیم و در کنار آن سبزیجات مثل سبزی خوردن، کاهو، خیار، گوجه و ... قرار دهیم تا فیبر مورد نیاز نوجوان نیز تأمین شود. در کنار نان و پنیر و سبزی میتوانیم وعده غذایی کوچکی هم قرار دهیم که حاوی پروتئین باشد؛ مثل تخم مرغ، مرغ و گوشتها و در کنار آن کمی برنج قرار دهیم که نوجوانان مصرف آن را دوست دارند.
باید دقت کنیم که در وعده سحر نباید از غذاهای شور استفاده شود تا در طول روز نوجوان احساس تشنگی نکند. وعده غذایی سحر نباید خیلی شیرین هم باشد برای اینکه قند ساده موجب میشود هورمون انسولین در بدن نوجوان ترشح شده و نوجوان در طول روز احساس گرسنگی کند. بنابراین حتماً سعی کنیم قند مورد نیاز بدن نوجوانمان را از طریق کربوهیدراتهای پیچیده (کامپلکس) مثل نان کامل تأمین کنیم. برای تأمین قند نوجوان نیز مصرف یک عدد خرما در وعده سحر را توصیه میکنیم.
انتهای پیام