مبدأ پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهد شد.
پس غذایی که میخوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سورهای به نام «مائده» و دهها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان میدهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و ببینیم چه میخوریم.
اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید میشود، چرا که نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهرهمند شوند.
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که طی 11 جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح کرد.
در یازدهمین جلسه این دوره آموزشی وی مبحث «چاقی و روزهداری» را تشریح کرد که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
در این بخش، قصد داریم درباره موضوع چاقی و روزهداری صحبت کنیم. ماه مبارک رمضان فرصت عالی را فراهم میکند تا در کنار بهرهمندی از فضای معنوی این ماه، به سلامت جسمانی خود نیز توجه کنیم. یکی از عوامل مؤثر در چاقی، عادات غذایی نامناسب، مصرف غذا در حجم زیاد، وعدههای غذایی حجیم و ریزهخواریهای ناسالم و نامطلوب است. این موارد در مطالعات و تحقیقات مختلف به عنوان عوامل مؤثر در بروز چاقی شناخته شدهاند.
فضای ماه مبارک رمضان این امکان را فراهم میکند که نوجوانان به دریافتهای غذایی خود توجه بیشتری داشته باشند. با محدود شدن زمان غذا خوردن و پرهیز از مصرف غذا در ساعات طولانی، بدن تمرین میکند تا دریافتهای غذایی خود را کاهش دهد. این شرایط میتواند پایهای مناسب برای اصلاح عادات غذایی باشد. همچنین، انتخابهای غذایی صحیح در این ماه میتواند به کنترل وزن نوجوانان کمک کند. به عنوان مثال، کاهش مصرف میانوعدههای شیرین و غذاهای شور، که هر دو در افزایش وزن نقش دارند، در ماه رمضان میتواند به کنترل وزن کمک کند و این عادت در سایر ماههای سال نیز تداوم داشته باشد.
زمانی که توصیه میکنیم از چربی نوع خوب در ماه رمضان استفاده شود، این رفتار غذایی میتواند به عادت غذایی در تمام طول سال تبدیل شود و این عادت غذایی میتواند به کنترل وزن نوجوان کمک کند.
در ماه رمضان، دریافتهای غذایی بدن محدود میشود و این تمرینی برای کاهش وزن است و مطالعات نشان دادهاند که روزهداری در کاهش وزن و بهبود کنترل وزن نوجوانان مؤثر است. متأسفانه، دریافت کالری نوجوانان در سالهای اخیر به طور قابل توجهی افزایش یافته است که بخش زیادی از این کالری از منابع غذایی ناسالم تأمین میشود که موجب اضافه وزن در نوجوانان شده است. در ماه مبارک رمضان، به دلیل حذف ریزهخواریهای ناسالم و کنترل بهتر دریافتهای غذایی، شرایط مناسبی برای تنظیم ترشحات هورمونی و کنترل وزن فراهم میشود.
باید دقت کنیم که اگر در ماه مبارک رمضان دریافتهای غذایی کنترل نشود و از غذاهای ناسالم مانند غذاهای چرب، پرنمک و فستفودها استفاده شود، ممکن است نتیجه معکوس حاصل کنیم. به عنوان مثال، مصرف غذاهای چرب در وعدههای افطار و سحر، استفاده نکردن از سبزیجات، میوهها و نوشیدن آب کافی، میتواند منجر به افزایش وزن شود. برخی نوجوانان تصور میکنند که به دلیل پرهیز از غذا در طول روز، میتوانند در وعدههای افطار و سحر از غذاهای پرکالری و ناسالم استفاده کنند. این رفتار نه تنها باعث کاهش وزن نمیشود، بلکه حتی منجر به چاقی خواهدشد.
بنابراین، انتخاب غذاهای مناسب در ماه مبارک رمضان نقش بسیار مهمی در کنترل وزن و پیشگیری از چاقی دارد. مصرف سالاد، سبزیجات، میوهها و نوشیدن آب کافی در وعدههای افطار و سحر، همراه با پرهیز از غذاهای چرب، شور و شیرین، میتواند به حفظ سلامت و کنترل وزن نوجوانان کمک کند. در مقابل، استفاده از فستفودها و غذاهای آماده پرچرب و پرنمک میتواند اثرات منفی بر وزن و سلامت داشته باشد.
انتهای پیام