مبداء پیدایش غذا از جانب خداوند است که این نعمت بزرگ را برای تندرستی، تداوم حیات و توانمندی در انجام تکالیف به انسان اعطا کرده است. اما همین غذا اگر درست استفاده نشود منشأ اصلی بیماری انسان خواهدشد.
پس غذایی که میخوریم بسیار مهم است؛ مطرح شدن مبحث غذا در ۲۵۰ آیه قرآن، وجود سورهای به نام «مائده» و دهها روایت از معصومین(ع) این اهمیت را به خوبی نشان میدهد. پس در تمام دوران زندگی باید همانگونه که قرآن دستور داده است به غذایمان نگاه کنیم و ببینیم چه میخوریم.
اما نوع غذا و نحوه مصرف مواد غذایی در دوران نوجوانی به دلیل رابطه مستقیم آن با رشد، اهمیت وافری دارد. این اهمیت در ماه رمضان تشدید میشود چرا که نوجوانان باید روش صحیح غذا خوردن در این ماه مبارک را بدانند تا هم سالم بمانند و هم بتوانند از فیوضات پربرکت رمضان بهرهمند شوند.
خبرگزاری ایکنا با هدف آموزش اصول تغذیه صحیح نوجوانان در ماه رمضان میزبان لیلا آزادبخت، استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی تهران بود که طی ۱۱ جلسه مباحث علمی مرتبط با تغذیه نوجوانان در ماه مبارک رمضان را تشریح کرد.
در دهمین جلسه این دوره آموزشی وی مبحث «بهبود عادات غذایی» را تشریح کرد که با هم این درسگفتار را میبینیم و میخوانیم.
در این بخش، قصد داریم درباره این موضوع صحبت کنیم که ماه مبارک رمضان فرصت بسیار مناسبی است برای تثبیت عادات غذایی صحیح در نوجوانان. در ماه مبارک رمضان، به طور سنتی برخی غذاها بیشتر مصرف میشوند، مانند آشها. اگر آشها به درستی تهیه شوند، میتوانند یک غذای بسیار مفید باشند. منظور از تهیه درست آش این است که چربی کمی داشته باشد، در آن از روغنهای نامطلوب استفاده نشود، سرشار از سبزیجات تازه، حبوبات و غلات کامل باشد، نمک و شوری کمی داشته باشد و کشک بهکار رفته در آن نیز شور نباشد.
چنین آشی، یک غذای مناسب و سالم محسوب میشود. فرهنگ استفاده از آش و سوپ در ماه مبارک رمضان بسیار رایج است و این یکی از عادات غذایی مناسب است که میتواند به عنوان یک عادت غذایی صحیح در نوجوانان تثبیت شود.
یکی از عادات غذایی که بسیار بر آن تأکید میشود، مصرف حبوبات است. متأسفانه در حال حاضر، مصرف غذاهای سنتی به تدریج کاهش یافته است. ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی است تا نوجوانان را به مصرف انواع حبوبات در قالب غذاهایی مانند خوراک لوبیا چیتی و خوراک عدسی که سرشار از آهن هستند، تشویق کنیم.
یکی از مشکلات رایج در نوجوانان، کمبود دریافت آهن است. عدسی و لوبیا چیتی از جمله حبوباتی هستند که در قالب خوراک در کشور ما مصرف میشوند و مصرف آنها در ماه مبارک رمضان افزایش مییابد. اگر این غذاها با نمک و چربی کم تهیه شده و همراه با آبلیمو یا آب نارنج مصرف شوند، میتوانند منبع بسیار خوبی برای تأمین آهن مورد نیاز نوجوانان باشند.
ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی است تا عادات غذایی صحیح، از جمله مصرف خوراکهای حبوبات، در نوجوانان تقویت شود.
موضوع دیگر، میانوعدهها هستند. متأسفانه ممکن است نوجوانان از میانوعدههای شیرین به مقدار زیاد استفاده کنند. یکی از غذاهایی که در ماه مبارک رمضان مصرف آن افزایش مییابد، خرما است. بنابراین، بهتر است نوجوانان به جای مصرف میانوعدههای شیرین و شیرینیهای صنعتی و ناسالم، از خرما استفاده کنند. البته باید توجه داشت که مقدار مصرف خرما نیز بیش از حد نباشد.
همچنین، در ماه مبارک رمضان، مصرف غذاهای بر پایه شیر مانند شیربرنج و سایر غذاهای حاوی شیر بیشتر توصیه میشود. برخی نوجوانان ممکن است تمایلی به مصرف شیر به صورت مستقیم نداشته باشند، اما میتوانند آن را در قالب غذاهایی که حاوی شیر هستند و به صورت گرم یا ولرم سرو میشود، مصرف کنند. بنابراین، ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی است تا غذاهای سنتی و سالم را در بین نوجوانان ترویج کنیم و مصرف آنها را در ماههای بعد نیز ادامه دهیم.