کد خبر: 4365245
تاریخ انتشار : ۳۰ تير ۱۴۰۵ - ۱۰:۵۲
مسئول مؤسسه علمی فرهنگی زنان منتظر:

فرهنگ عاشورا زیربنای تحقق تمدن مهدوی است

مریم معین‌الاسلام با بیان اینکه عاشورا یک حادثه تاریخی محدود نیست، بلکه فرهنگی جاری تا عصر ظهور است، گفت: امام حسین(ع) و حضرت مهدی(عج) دو بال یک حقیقت هستند، بدون فرهنگ عاشورا، رسیدن به فرهنگ انتظار و ظهور ممکن نیست و هر دو پرچمدار مبارزه با ظلم و فساد و احیای کرامت انسانی‌ هستند.

مریم معین‌الاسلام مسئول مؤسسه علمی فرهنگی زنان منتظربه گزارش ایکنا از قم، مریم معین‌الاسلام مسئول مؤسسه علمی فرهنگی زنان منتظر در چهارمین نشست از سلسله نشست‌های تخصصی مهدویت با عنوان «دکترین پایداری حضرت زینب(س) در پساجنگ؛ تداوم نهضت حسینی در افق مهدویت» که صبح امروز، ۳۰ تیرماه به‌صورت مجازی برگزار شد، اظهار کرد: واقعه عاشورا یک حادثه محدود تاریخی نیست، بلکه فرهنگی جاری تا عصر ظهور است. حضرت زینب(س) با جهاد تبیین، مانع تحریف نهضت عاشورا شدند و دکترین پایداری ایشان می‌تواند الگوی جامعه امروز در جنگ روایت‌ها و مسیر زمینه‌سازی ظهور باشد.
 
وی افزود: عاشورا فرهنگی است که باید تا ظهور حضرت مهدی(عج) در جامعه بشری استمرار یابد و نقطه اتصال عاشورا و مهدویت، همین فرهنگ ایستادگی در برابر ظلم، آزادگی، امر به معروف و نهی از منکر، گسترش فضایل اخلاقی و مقابله با فساد است، عاشورا آغاز این مسیر و ظهور حضرت مهدی(عج) نقطه تحقق نهایی آن است. انتظار حقیقی نیز به معنای رهایی از ظلم و رسیدن به جامعه‌ای مبتنی بر عدالت الهی است. 
 

بدون فرهنگ عاشورا، رسیدن به فرهنگ انتظار و ظهور ممکن نیست

 
عضو هیئت علمی دانشگاه پردیس حضرت معصومه(س) ادامه داد: از این منظر، امام حسین(ع) و حضرت مهدی(عج) دو بال یک حقیقت هستند، بدون فرهنگ عاشورا، رسیدن به فرهنگ انتظار و ظهور ممکن نیست و هر دو پرچمدار مبارزه با ظلم و فساد و احیای کرامت انسانی‌ هستند؛ امام حسین(ع) از همان آغاز نهضت، پایان این حرکت را در عصر ظهور ترسیم کردند و به یاران خود بشارت دادند که این مسیر در رکاب حضرت مهدی(عج) ادامه خواهد یافت و این نشان می‌دهد که نهضت عاشورا حرکتی مقطعی نبود، بلکه بخشی از یک جریان مستمر الهی تا تحقق حکومت جهانی عدل است.
 
وی نقش حضرت زینب(س) را در تداوم این مسیر تعیین‌کننده دانست و تصریح کرد: اگر حضرت زینب(س) نبودند، پیام عاشورا در کربلا باقی می‌ماند و مأموریت اصلی ایشان، جلوگیری از تحریف نهضت بود؛ مأموریتی که امام حسین(ع) به ایشان سپردند تا حقیقت عاشورا همان‌گونه که رخ داده بود به تاریخ منتقل شود، نه آن‌گونه که دشمنان روایت می‌کردند.
 
معین‌الاسلام بیان کرد: عاشورا در محدوده‌ای جغرافیایی و زمانی محدود رخ داد و قابلیت تحریف بسیار بالایی داشت، اما جهاد تبیین حضرت زینب(س) مانع این تحریف شد و روایت صحیح عاشورا را برای همیشه در تاریخ ماندگار کرد و اکنون نیز در دوره پساجنگ؛ مهم‌ترین وظیفه ما جهاد تبیین است، همان‌گونه که حضرت زینب(س) پیش از آنکه روایت دروغ بر افکار عمومی غلبه کند، حقیقت عاشورا را بیان کردند، امروز نیز باید پیش از روایت‌سازی دشمن، روایت صحیح وقایع را به جامعه منتقل کنیم و راوی نخست حوادث باشیم.
 

حضرت زینب(س)؛ بهترین الگوی بانوان منتظر 

 
وی حضرت زینب(س) را بهترین الگوی بانوان منتظر دانست و گفت: همان‌گونه که ایشان پیام عاشورا را تا عصر ظهور حفظ کردند، بانوان شیعه نیز باید در عصر غیبت، رسالت حفظ و انتقال فرهنگ عاشورا و انتظار را برعهده بگیرند. نخستین اصل دکترین پایداری حضرت زینب(س) «شناخت حقیقت امام» بود، یکی از آسیب‌های بزرگ عاشورا، نشناختن جایگاه امام از سوی مردم بود. 
 
معین‌الاسلام افزود: بسیاری از کسانی که در برابر امام حسین(ع) قرار گرفتند، از دعوت‌کنندگان ایشان بودند، اما چون حقیقت امامت را نشناختند، در آزمون ولایت مردود شدند و حضرت زینب(س) در خطبه‌های خود بیش از هر چیز تلاش کردند جایگاه حقیقی امام حسین(ع) را برای مردم تبیین کنند و این مسئله امروز نیز یکی از مهم‌ترین وظایف مبلغان و منتظران است؛ اینکه ابتدا خود امام زمان(عج) را به‌درستی بشناسند و سپس این معرفت را به جامعه منتقل کنند.
 

حوادث آخرالزمان بخشی از طرح بزرگ هدایت الهی است

 
وی «اصلاح جامعه» را دومین اصل دکترین پایداری حضرت زینب(س) دانست و ادامه داد: نهضت امام حسین(ع) یک حرکت اصلاحی بود و حضرت زینب(س) نیز همین هدف را در خطبه‌های خود دنبال کردند، ایشان در مجلس یزید با استناد به آیات قرآن، ریشه سقوط انسان را انباشته شدن گناه و ترک توبه معرفی کردند و هشدار دادند که استمرار گناه، انسان را به مرحله تکذیب آیات الهی می‌رساند.
 
معین‌الاسلام تصریح کرد: اگر امروز نیز بخواهیم در مسیر حضرت زینب(س) حرکت کنیم، نمی‌توانیم نسبت به اصلاح خود، خانواده و جامعه بی‌تفاوت باشیم، حرکت منتظرانه بدون برنامه اصلاحی معنا ندارد. «اعتقاد به طرح الهی» از دیگر اصول دکترین پایداری حضرت زینب(س) بود، ایشان در خطبه‌های خود بارها تأکید کردند که عاشورا تنها بخشی از طرح بزرگ الهی برای هدایت بشر است؛ طرحی که از آغاز خلقت شروع شده و تا ظهور حضرت ولی‌ عصر(عج) ادامه خواهد یافت.
 
وی بیان کرد: با این دیدگاه؛ انقلاب اسلامی، نظام جمهوری اسلامی و حوادث آخرالزمان نیز بخشی از همین طرح الهی خواهند بود و در این صورت، تحمل سختی‌ها آسان‌تر می‌شود و انسان با امید بیشتری در مسیر تحقق وعده الهی نقش‌آفرینی می‌کند. حضرت زینب(س) در خطبه‌های خود بارها به سنت‌های الهی استناد کردند و با اطمینان اعلام کردند که یزید هرگز قادر به خاموش کردن نور الهی نیست، ایشان با صراحت فرمودند که هر اندازه دشمن تلاش کند، نمی‌تواند یاد اهل‌ بیت(ع) و وحی الهی را از بین ببرد.
 
معین‌الاسلام گفت: این پیام امروز نیز برای جبهه مقاومت الهام‌بخش است، دشمن هر اندازه از قدرت نظامی، رسانه‌ای یا سیاسی خود استفاده کند، قادر به نابودی جریان حق نخواهد بود؛ زیرا وعده الهی بر پیروزی حق استوار است. یکی دیگر از اصول دکترین حضرت زینب(س)، «باور به سنت استدراج» است و ایشان در برابر یزید تصریح کردند که گسترش قدرت ظاهری ستمگران نشانه موفقیت آنان نیست، بلکه فرصتی است که خداوند برای افزایش گناهانشان قرار داده است و سرانجام آنان چیزی جز عذاب الهی نخواهند دید و از آیه 178 سوره مبارکه «آل عمران» بهره گرفتند: «وَ لَا يَحْسَبَنَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ خَيْرٌ لِأَنْفُسِهِمْ إِنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ لِيَزْدَادُوا إِثْماً وَ لَهُمْ عَذَابٌ مُهِينُ؛ و کسانی که کافر شدند، گمان نکنند مهلتی که به آنان می دهیم به سودشان خواهد بود، جز این نیست که مهلتشان می‌دهیم تا بر گناه خود بیفزایند، و برای آنان عذابی خوارکننده است.»
 
وی «شجاعت» را از مهم‌ترین ویژگی‌های حضرت زینب(س) برشمرد و اظهار کرد: ایشان در سخت‌ترین شرایط، هیچ‌گونه ضعف و انفعالی از خود نشان ندادند؛ ورود مقتدرانه به مجلس ابن‌زیاد و خطبه تاریخی در برابر یزید، جلوه‌هایی از همین شجاعت است و حضرت زینب(س) حتی در اوج اسارت نیز یزید را تحقیر کردند و با اقتدار فرمودند که او در نگاه ایشان ارزشی ندارد. این روحیه، الگویی برای جامعه امروز است تا در برابر دشمن دچار خودباختگی و انفعال نشویم.
 
معین‌الاسلام با اشاره به دفاع حضرت زینب(س) از حریم عفاف گفت: ایشان حتی در شرایط اسارت نیز از حریم حیا و کرامت زنان دفاع کردند و در مجلس یزید، رفتار او را نسبت به خاندان پیامبر(ص) مورد اعتراض قرار دادند و این مسئله نشان می‌دهد که پاسداری از ارزش‌های اخلاقی و دینی در سخت‌ترین شرایط نیز نباید فراموش شود «ای پسر کفار آزاد شده! آیا این از عدالت است که تو زنان و کنیزان خود را پشت پرده‌ها بنشانی، ولی دختران رسول خدا(ص) را اسیر کرده و به این سو و آن سو بکشانی و در حالی‌که پرده حرمت آنان را دریده و چهره‌های آنان را در معرض دید مردم قرار داده‌ای آن‌ها را توسط دشمنان در شهرهای مختلف بگردانی تا مردم هر کوی و برزن به تماشای آنان بنشینند.»
 
وی با بیان اینکه حضرت زینب(س) یک جهانبینی توحیدی داشتند، یادآور شد: ایشان سخنان خود را با «الحمدلله رب العالمین» آغاز کردند و با وجود همه مصیبت‌ها، فرمودند: «ما رأیت إلا جمیلاً» و این نگاه نشان می‌دهد که تمام سختی‌ها را مقدمه تحقق اراده الهی و برپایی حکومت جهانی حضرت مهدی(عج) می‌دانستند. مهم‌ترین وظیفه امروز ما شناخت امام زمان(عج)، معرفی صحیح آن حضرت به جامعه، مرزبانی از ولایت، صبر و استقامت در مسیر حق، بهره‌گیری از سنت‌های الهی و پاسداری از حریم عفاف است.
انتهای پیام
خبرنگار:
سیده حانیه حسینی کیا
دبیر:
مژگان فرهنگیان
captcha