مهدی امیری، معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به آغاز هفته ملی بسیج آموزش همگانی تغذیه از 14 تا 20 دیماه جاری و انتخاب شعار «سلامتی با مصرف صحیح نمک و روغن»، عنوان کرد: طبق برنامه ریزی صورت گرفته شعار روز نخست این هفته تحت عنوان خانواده و کاهش مصرف نمک و روغن، روز دوم با عنوان سیاست گذاران و کاهش مصرف نمک و روغن، روز سوم با عنوان رسانه و ترویج صحیح مصرف نمک و روغن، روز چهارم با عنوان مدارس و کاهش مصرف نمک و روغن، روز پنجم صنایع غذایی و کاهش مصرف نمک و روغن، روز ششم با عنوان پیشگیری از بیماریها با مصرف صحیح نمک و روغن و روز هفتم نیز با عنوان تغذیه در خارج از خانه و مصرف صحیح نمک و روغن نام گذاری شده است.
برپایی 300 سفره غذایی/ راهاندازی جشنواره سفره فاخر
امیری با اشاره به برپایی جشنوارههای متعدد در سطح مناطق 22گانه شهر پایتخت، اظهار کرد: 16 دیماه جشنوارهای در منطقه 16 تهران برگزار خواهد شد که طی آن 300 سفره غذایی در بخشهای مختلف سالمندی، افراد دیابتی، غذاهای رژیمی، غذاهای کودکان برپا و با حضور متخصصات تغذیه بحث داوری و ارزیابی غذاهای ارائه شده انجام و در پایان به افراد برگزیده هدایایی اهدا خواهد شد.
معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران در تکمیل این بخش از سخنان خود گفت: همچنین 17 دیماه نیز جشنوارهای تحت عنوان سفره فاخر در منطقه 14 تهران برگزار میشود و قسمتهای از قبیل غذاهای ایرانی، رژیمی، نذری، گیاهان دارویی، ترشی و مرباجات جزو بخشهای این جشنواره خواهد بود.
وی اضافه کرد: برپایی کارگاههای متعدد آموزشی، ارائه مشاورههای تغذیهای، راهاندازی ایستگاههای سلامت به منظور تست سنجش فشارخون، قندخون و مشاورههای پزشکی در سطح خانههای سلامت، برپایی تورهای آموزشی و بازدید از صنایع غذایی و نیز ارائه اقلام آموزشی بخش دیگری از برنامههای پیش بینی شده برای این هفته خواهد بود.
میزان سرانه مصرف نمک در کشور دو برابر سرانه جهانیست
امیری در بخش دیگری از سخنان با بیان اینکه سرانه مصرف توصیه شده نمک در دنیا به میزان سه تا پنج گرم در روز و به تعبیری معادل کمتر از یک قاشق چایخوری است، بیان کرد: ولی این میزان در کشور ما دو برابر سرانه جهانیست که این مقوله مطئمنا میتواند زنگ خطری را برای ما ایجاد کند چرا که خود آن میتواند منشا بسیاری از بیماریها باشد.
افزایش مصرف نمک و روغن زمینه ساز بروز بیماریهای مختلفی است
معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران ادامه داد: افزایش مصرف نمک و روغن زمینهساز بروز بیماریهای مختلفی همچون افزایش فشار خون، پوکی استخوان و چاقی خواهد بود که تنها چاقی باعث مشکلات اسکلتی، قلبی و عروقی و گوارشی میشود که تمامی این مسائل باعث شده تا تمرکز این هفته بیشتر بر روی مصرف صحیح نمک و روغن باشد.
وی با اشاره به نام گذاری روز سوم این هفته با عنوان رسانه و ترویج صحیح مصرف نمک و روغن، خاطرنشان کرد: رسانهها نه تنها در این هفته بلکه در طول سال با همکاری متخصصصان برنامهریزی مناسبی را انجام بدهند که مردم را از مصرف بی رویه نمک و روغن و در نهایت یک تغذیه مناسب راهبری کنند.
ذائقه کودکان به سمت غذاهای شور، پرنمک و پرچرب سوق پیدا کرده است
امیری اضافه کرد: متاسفانه برخی افراد از این فضاهای رسانهای سواستفاده میکنند و تبلیغات گسترده در خصوص غذاهای پرنمک که تاثیر نامناسبی بر روی کودکان می گذارد انجام میدهند به شکلی که امروزه ذائقه کودکان ما به سمت سمت غذاهای شور، پرنمک و پرچرب سوق پیدا کرده است.
فست فودها قارچگونه در حال رشد است
معاون اداره کل سلامت شهرداری تهران با تاکید بر اینکه ترویج غذاهای فست فودی قارچگونه در حال رشد است، گفت: در کنار اینکه باید با مصرف چنین اقلامی مقابله شود ولی در صورت استفاده از غذاهای فست فودی حداقل باید مواردی باشد که با شاخصهای سلامت تهیه شده باشد.
وی تصریح کرد: باید تلاش کنیم تا به سمت استفاده از روغنهای مایع به جای روغنهای جامد باشیم که ترجیحا اگر روغن زیتون و یا کنجد باشد چه بهتر چرا که تغذیه نامناسب به عنوان منشا بسیاری از بیماریها معرفی شده است؛ هچنین سعی کنیم که اقلامی همچون سبزیجات و میوهجات را نیز در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانیم ولی سعی کنیم تمامی ویتامینها را در طول یک وعده غذایی مصرف نکنیم و با مصرف دو یا سه وعدهای آنها نیاز بدن خود را تامین کنیم.
امیری ادامه داد: سعی کنیم تا نمکدانها را از سفرههای غذایی دور کنیم و ذائقه کودکان را به سمت اقلام کم نمک و کم چربی سوق بدهیم و مصرف تنقلات را کاهش بدهیم، بحمدالله از سوی آموزش و پرورش برای بوفههای غذایی مدارس اقداماتی خوبی انجام شده که امیدواریم با همکاری هر چه بیشتر مربیان آموزشی و بهداشتی در مدارس بتوانیم ذائقه کودکان را به سمت غذاهای کم نمک ببریم.
زیر پا گذاشتن شاخصهای سلامت به بهانه یک روز تفریحی !
وی بر لزوم استفاده از نمکهای یددار تاکید کرد و گفت: برخی از افراد بعضا با حضور در فستفود، رستوران و یا حتی زمانی که برای تفریح از خانه خارج شدهاند به بهانه اینکه یک روز تفریحی داشته باشند شاخصهای سلامت را زیر پا میگذارند، خواهشا افراد در خارج از منزل نیز این مسائل را رعایت کنند و از غذاهای کم چرب و کم استفاده و مصرف سبزیجات و میوهجات را فراموش نکنند.