به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست علمی «بررسی کارنامه 20 جلدی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی»، شامگاه سهشنبه، 17 دیماه، به همت انجمن قلم حوزه و کانون نویسندگان قم در محل انجمنهای علمی حوزه علمیه قم برگزار شد.
بنا بر این گزارش، صادق سجادی، عضو شورای علمی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی گفت: دائرهالمعارف بزرگ و 20جلدی قرآنی به دنبال تبیین حوزه وسیعی از علوم، فرهنگ و تمدن بشری است.
وی افزود: پر واضح است که با توجه به مشکلات و محدودیتهای این حوزه، تدوین چنین دائرهالمعارفی، کار سادهای نیست؛ این گونه پروژهها قبلا هم در کشورهای دیگر انجام شده ولی منابع آنها، کتب و تفکرات اهل سنت بوده است که این جریان هنوز هم ادامه دارد.
عضو شورای علمی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی عنوان کرد: دائرهالمعارف اسلامی با سه ویراست، در اروپا چاپ شده که باید گفت آنچه در این اثر علمی مربوط به تشیع است به نحو عجیبی مورد غفلت قرار گرفته است؛ چراکه چاپ اول این دائرهالمعارف در زمان حکومت عثمانی و چاپ دوم نیز در زمان تسلط انگلیس بر هند صورت گرفته است.
این کارشناس علوم دینی یادآور شد: فن دائرهالمعارف نویسی در ایران نهادینه نشده است و به همین خاطر در آغاز واقعا دست نویسندگان این اثر خالی بود؛ اروپاییها از کوتاهیهای ما در نگارش تاریخ کلام، عرفان نظری و برخی موضوعات پیرامون هنرهای ایرانی و اسلامی، استفاده کردند و نظرات خود را راجع به این موضوعات ارائه کردند.
سجادی بیان کرد: این رویکرد نوین در ایران شکل گرفته است و در این راستا با توجه به انتشار این دائرهالمعارف به زبانهای مختلف، پژوهشگرانی از کشورهای دیگر نیز در تدوین این دائرهالمعارف نقش دارند که از وجود آنها در قسمتهای مختلف استفاده شده است.
عضو شورای علمی دائرهالمعارف بزرگ اسلامی عنوان کرد: نویسندگان این دائرهالمعارف از تحقیقات جدید در دنیای غرب غافل نبودهاند ولی یکی از نقایص آن است که پژوهشهایی که در اروپا و آمریکا در خصوص اسلام و ایران انجام میگیرد، انعکاسی در ایران ندارد.