کد خبر: 1420305
تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۶
احمد پاکتچی:

پدیده‌های اجتماعی در جهان اسلام، محور مطالعات قرآنی غربی‌ها است

گروه دانشگاه: مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه امام صادق(ع) ضمن تشریح مطالعات علوم قرآنی در غرب، عنوان کرد که امروزه تمرکز این پژوهش‌ها از پرداختن به الهی بودن قرآن، به بررسی پدیده‌های جامعه اسلامی معطوف شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نخستین همایش تحول آموزش عالی قرآنی صبح دیروز پنجشنبه 29 خرداد ماه با حضور صد نفر از مدیران و اساتید رشته‌های علوم قرآنی از حوزه و دانشگاه در دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار شد.
احمد پاکتچی، مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه امام صادق(ع)، در این همایش درباره مطالعات علوم قرآنی در غرب و جریان استشراق صحبت کرد و اظهار کرد: جریان مطالعات قرآنی غرب در قرن 17 توسط ترجمه قرآن کریم آغاز شد. یعنی دقیقا در زمانی که دکارت به دنیا آمد.
وی ادامه داد: ما اکثرا نسبت به شرق شناسان دید خوبی نداریم و آنها را یا جاسوس غرب، یا مبلغان کلیسا و یا دست نشانده های حکومت های غربی برای نفوذ بین مسلمانان می پنداریم. شاید در مواردی در تاریخ این اتفاق افتاده باشد ولی باید توجه کرد که مستشرقان نیز مانند تمام انسان ها یدیگر دو دسته هستند.
پاکتچی بیان کرد: در بین این افراد نیز خوب و بد پیدا می شود و در این چند قرن بودند از مستشرقانی که مسلمان و حتی شیعه راستین شدند. پندار اشتباه دیگر ما این است که فکر می کنیم اروپا وقتی به سمت مطالعات قرآنی روی آورد که از مکاتب فکری خود ناامید شده بود ولی واقعیت این نیست. اروپا دقیقا زمانی به ترجمه قرآن اقدام کرد که در حال غرق شدن در افکار خود بود.
وی توضیح داد: قصد اولیه از ترجمه قرآن به زبان لاتین، فقط انتقاد و مبارزه با حکومت عثمانی بود و حتی حضرت محمد(ص) را پیامبر عثمانی ها و قرآن را کتاب آسمانی ترک های عثمانی معرفی کردند. بدیهی است که با این پیش فرض های غلط و خصومت نسبت به اسلام فهم درستی از آیات برای خواننده حاصل نمی شود.
مدیر گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه امام صادق(ع) ادامه داد: تا ابتدای قرن 19 تلاش مستشرقان به جای شناخت واقعی قرآن این بود که به زعم خود نشان دهند مطالب قرآن از کتابهای دیگر مانند انجیل و تورات گرفته شده است و الهی نیست ولی به تدریج این نگاه عوض شد و فهمیدند که قرآن کریم با کتاب های دیگر آسمانی متفاوت است.
وی تصریح کرد: بر خلاف قرون قبل که به ریشه های قرآن کریم توجه می کردند، مطالعات امروز به ریشه ها و منابع قرآن و وحیانی بودن آن کاری ندارد بلکه کارکرد آن را در بستر جامعه می سنجد و عمدتا این مطالعات ازجانب پژوهشگران علوم اجتماعی و جامع شناسی صورت می گیرد و نه از طرف قرآن شناسان یا مستشرقین.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: این جامعه شناسان بین اسلام واقعی و انحرافی تمایز قائل نمی شوند و به پدیده های یک جریان اسلامی در جامعه نگاه می کنند و از این رو حتی بررسی گروه داعش برای آنها نیز یک نوع مطالعه اسلامی تلقی می شود که پیش بینی می شود با ادامه این روند پراگماتیستی در نگاه آنان، الهی بودن قرآن کریم دیگر مورد توجه این مطالعات قرار نگیرد.

captcha