حسن فروغی، دبیر سلسله نشستهای قرائتپژوهی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در پاسخ به این سؤال که چرا این سلسله نشستها بعد از برگزاری یک نشست، متوقف شد، گفت: این سلسله نشستها، پروژهای بود که برای تلنگر زدن به اهالی علم و استادان قرآنی حوزه و دانشگاه کلید خورد، زیرا این ساحت قرآن در مطالعاتی که صورت میگیرد مغفول است.
وی ادامه داد: اینکه فعالیتهای قرآنی شامل برگزاری مسابقات نهادها و ارگانهای مختلف شود و بعد ارایه گزارش بدهند البته خوب است اما همه کار قرآنی نباید در این منحصر شود زیرا فلسفه آشنایی با قرآن تدبر در آیات الهی و ورود به ساحت نورانی قرآن است.
فروغی بیان کرد: لازمه تدبر و فهم آموزههای قرآن کریم، تفسیر و فهم معنای قرائت است، بنابراین مطالعات قرائتپژوهی از اهمیت بالایی برخوردار است.
مدرس گروه علوم و فنون قرائات مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) اظهار کرد: مفسری موفق است که نگاه به قرائات داشته باشد و تفاسیری مانند روض الجنان و مجمع البیان نیز به همین دلیل مورد توجه ویژه قرار دارند.
وی عنوان کرد: پایه قرآن، قرائت است و اول باید قرائت را بگیریم و بفهمیم و از این منظر برداشت از قرآن داشته باشیم ولی آن طور که باید به این مقوله پرداخته شود پرداخته نشده است و در برخی محافل تا اسم و بحث قرائت پیش میآید برخی موضعگیری دارند.
تشکیل لجنه تخصصی قرائت
وی افزود: به تمامی قرائتهای شناخته شده اعتبار داده شده است و باید حداقل به آن نگاه داشته و در این زمینه لجنه تخصصی داشته باشیم و متخصص نیز تربیت کنیم.
فروغی اظهار کرد: ما از سال 90 بنای این کار را در المصطفی(ص) گذاشتیم و مجلهای هم راهاندازی کردیم تا در این عرصه متخصص و دکترین داشته باشیم و نگاهی هم به حوزه غیرمسلمانان کردیم و بررسی دیدگاه جامعه محققان یهود و مسیحی درباره قرآن و بحث قرائات زیرا آنان مباحث دقیق، جدی و روشمندی را انجام دادهاند.
وی با اشاره به برخی حمایتها از سوی محققان از این مباحث ادامه داد: یک نشست در سال جاری با حضور محققان برگزار شد و کسانی که مطلب و مقاله نوشته و اهمیت آن را درک کردهاند بهای زیادی به این مباحث میدهند.
شناسایی 48 مستشرق قرائتپژوه
فروغی با بیان اینکه ما 34 مستشرق قرائت پژوه را شناسایی کرده و اسامی آنان را در اولین مجله قرائتپژوهی آوردهایم تصریح کرد: متاسفانه تحقیقات زیادی در مورد فعالیت مستشرقان قرائت پژوه برای نقد و بررسی و ترجمه آثار آنان صورت نگرفته و یکی از اهداف مجله ما هم همین مسئله بود.
وی افزود: یکی دوشماره از مجله را منتشرکرده و به دنبال گرفتن مجوز علمی پژوهشی برای آن بودیم ولی موفق نشدیم.
فروغی گفت: شماره سوم این مجله نیز که به زودی منتشر میشود به معرفی 14 نفر دیگر از مستشرقان قرائت پژوه اختصاص دارد و با آمار گذشته 48 نفر شناسایی شدهاند که باید با سلسله گفتارها و نشستهایی آثار اینها ترجمه و تبیین و نقد و بررسی شود.
وی از برگزاری نشست دیگری در سال 94 در این باره خبر داد و ادامه داد: نتیجه هر نشست ما حداقل یک مقاله علمی خواهد بود.
وی افزود: البته برگزاری سلسله نشستهای این موضوع را در پردیس فارابی و سایر مراکز علمی از جمله دانشگاه آزاد نیز آغاز میکنیم و به دنبال ایجاد این رشته علمی در مراکز آموزش عالی هستیم.
همچنین حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا شهیدی پور، عضو هیئت علمی گروه فنون قرائات مجتمع آموزش عالی امام خمینی(ره) در گفتوگو با ایکنا درباره چرایی توقف سلسله نشستها گفت: یک نشست در سال جاری برگزار شده و نشستی نیز در سال آینده انجام خواهد شد.
فعالیت جدی گروه قرآن و مستشرقان هنوز شروع نشده است
وی ادامه داد: اولین جلسه این سلسله نشستها در حالی برگزار شد که حجتالاسلام والمسلمین زمانی، معاون بینالملل حوزه علمیه که یک سمت و سوی این فعالیت است حضور نداشت و نتیجه لازم را نگرفتیم.
شهیدی پور عنوان کرد: برگزاری این نشستها نیازمند هماهنگیهایی است ضمن اینکه گروه قرآن و مستشرقان هنوز فعالیت جدی خود را شروع نکرده است.
یادآور میشود فروغی، در 31 اردیبهشت ماه امسال در گفتوگو با ایکنا از برگزاری سلسله نشستهایی خبر داده بود اما فقط یک نشست در سال 93 برگزار شد و قرار است در سال 94 نیز یک نشست برگزار شود و به نظر میآید برای تحقق فرایند سلسلهوار بودن این نشستها، باید روند برگزاری آن تسریع شود.