به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، موضوع تغییر سرفصلها یکی از موضوعاتی است که در صحبت با اساتید دانشگاهها دغدغه بسیاری از آنها و همچنین بسیاری از دانشجویان است.
در همین رابطه اخیراً محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در نشست رؤسای انجمنهای علمی ایران به بازنگری محتوای درسی رشتههای تحصیلی و سرفصلها اشاره کرده و گفته بود: «تا پایان تابستان باید محتوای درسی رشتهها بازنگری شود، رشتههای ناکارآمد حذف شوند و رشتههای لازم به خصوص میانرشتهای و چند رشتهای تأسیس شود». اما اینکه آیا با این شتابزدگی و تعیین مدت زمان محدود میتوان به این هدف نائل شد یا خیر مسئله دیگری است که بعدا به آن خواهیم پرداخت.
در همین رابطه به سراغ عباس تقویان، یکی از اساتید دانشگاه امام صادق(ع) در گروه علوم قرآن و حدیث رفتیم تا مشخصاً در رابطه با سرفصلهای رشته علوم قرآن و حدیث در این دانشگاه به صحبت بپردازیم.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، با اشاره به سرفصلهای این رشته، گفت: بستگی به این دارد که رشته در کدام دانشگاه تدریس میشود. چون دانشگاههای مختلف سرفصلهای مختلفی دارند ولی به نظرم سرفصلها آن مقدار قابلیتی را که لازم است دانشجو کسب کند را پوشش میدهند.
تقویان اظهار کرد: علوم قرآن و حدیث در واقع شامل دو بخش است؛ علومی که با قرآن هم به لحاظ شکلی و هم به لحاظ محتوایی سر و کار دارند و علومی که با حدیث مرتبط هستند. در واقع علوم مرتبط با تاریخ حدیث، علم رجال، درایه و ... علومی هستند که با محتوای حدیث یعنی فقهالحدیث سر و کار دارند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) با اشاره به دانشگاههای مختلف، گفت: بهطور مثال در دانشگاه تهران، دانشگاه امام صادق(ع) یا دانشگاه علوم اسلامی رضوی مشهد آن مقداری که من با سرفصلهایشان سر و کار داشتم، سرفصلهایشان تقریباً سرفصلهای خوبی است. اما این به آن معنا نیست که از اینکه مجدداً منابع و سرفصلها را بازنگری و منابع و سرفصلهای جدید را تدوین و چیزهایی کم یا چیزهایی اضافه کنیم بینیاز هستیم.
5 سال یک بار؛ زمان بازنگری سرفصلهای دانشگاه امام صادق(ع)
وی با بیان اینکه برنامههایی که الان وجود دارد برنامههای خوبی است مگر اینکه در عرضه و ارائه آن مشکلی وجود داشته باشد، اظهار کرد: این را میپذیرم که بعضاً در مقام تدریس و القای دروس ممکن است اساتید مشکل داشته باشند ولی خود سرفصلها فکر نمیکنم مشکلی داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) عنوان کرد: سرفصلهای رشته علوم قرآن و حدیث در دانشگاه امام صادق(ع) هر پنج سال یک بار بازنگری میشوند.
تقویان همچنین در رابطه با میزان انس دانشجویان این رشته با قرآن، گفت: در مقاطع پایین ممکن است با این برخورد کنیم که بچههای این رشته گاهی در روخوانی قرآن مشکل داشته باشند، بهطور مثال دانشجویی که تا دیروز دانشآموز بوده و خیلی با قرآن آشنایی پیدا نکرده است وقتی وارد مقطع لیسانس میشود تا مدتها ممکن است این نقطه ضعف را داشته باشد ولی طبیعتاً به تدریح برطرف میشود. اما چنین چیزی که دانشجو در مقطع فوق لیسانس یا دکتری نتواند قرآن را صحیح بخواند وجود ندارد، من نیز تا بحال برخوردی نداشتهام ولی در مقطع لیسانس فراوان دیده شده است.