به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، گردهمایی معاونان پژوهش و فناوری دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری با محوریت برنامههای هفته پژوهش امروز سهشنبه، 21 مهرماه با حضور وحید احمدی، معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری برگزار شد.
مراسم با پخش سرود ملی و قرائت قرآن آغاز شد و در ادامه احمدی، معاون پژوهشی وزیر به تشریح برنامهها هفته پژوهش پرداخت و گفت: طبق برنامهریزی انجام شده هدفمان انسجام و هماهنگی بیشتر با همه اجزای دخیل در حوزه پژوهش و فناوری است. آئیننامههای مرتبط تنظیم و ابلاغ شده است هدف ما این بوده که صرفاً این تلقی پیش نیاید که قرار است هفته نمادین بهعنوان هفته پژوهش و فناوری داشته باشیم.
وی افزود: هدف استفاده از نظرات تمامی مجموعهها بوده است روی این اصل جلسات متعددی برقرار شده برای نمونه سال گذشته با هماهنگی استانها کار دنبال شد ولی امسال صحبت این بود که تمام دستگاها در این مجموعه فعال برخورد کنند. ستادی که تشکیل شد با حضور همه بوده است و هدفمان داشتن یک حرکت درست است. این جلسه نیز مروری بر این برنامههاست.
محورهای اساسی هفته پژوهش امسال
معاون پژوهشی وزیر علوم با بیان اینکه محورهای اساسی امسال بحث نگرش به فناوری، ارائه محصول و بحث فن بازار و تجاریسازی است، گفت: امسال هدفمان این است که بحث تجاری سازی و فن بازار را با حضور فعالتر بازیگران این عرصه داشته باشیم و هم افراد فاقد محصول و هم افراد متقاضی و سرمایهگذاران بتوانند در این حوزه وارد شوند. هدف این است که هم عرصه ارائه دانش و هم عرصه ارائه محصول را داشته باشیم.
وی گفت: بحث ایدههای برتر را خواهیم داشت همچنین بحث ارائه محصولات و کارهای تحقیقاتی که در طول سال انجام شده را مورد توجه قرار خواهیم داد. امسال سختگیرانهتر عمل میکنیم و تلاش بر ارائه یک حرکت قوی داریم.
احمدی اظهار کرد: قرارمان بر این است که حوزههای برتر پژوهشی را بهصورت سامانیافته داشته باشیم.ارائه فعالیتهای پژوهشی امتیازی برای دانشگاه و مراکز پژوهشی است. در ارزیابیها، دانشگاهها و مراکز آموزشی که میخواهند برتر باشند حتماً باید در مسیر پژوهش حضور فعال داشته باشند. کمکهای مالی و امتیازاتی که داده میشود به میزان نقششان و حضورشان در هفته پژوهش خواهد بود.
برگزاری نمایشگاه پژوهش از 23 تا 26 آذر
معاون پژوهشی وزیر علوم با اعلام خبر برگزاری نمایشگاههای استانی یک هفته زودتر از هفته پژوهش، گفت: از 22 تا 27 آذرماه هفته پژوهش است و یک هفته زودتر آن را در استانها خواهیم داشت. از 23 الی 26 آذرماه نمایشگاه هفته پژوهش در محل دائمی نمایشگاهها برگزار خواهد شد. در حاشیه آن اجلاس معاونان پژوهشی را خواهیم داشت که در سالن اجلاس با حضور برخی از سران کشور خواهد بود.
وی افزود: بحث تجلیل از پژوهشگران برتر را داریم پژوهشگران برتر در حوزه مراکز دانشگاهی و دستگاها جدا اعلام میشود در حوزه آموزش و پرورش پژوهشگران برتر را خواهیم داشت. این خلاصهای از برنامههای ما در هفته پژوهش بود. تاکنون حدود 84 مرکز دانشگاهی و پژوهشی برای حضور ثبت نام کردهاند. سعی شود کارهای پژوهشی جدید و قابل عرضه را داشته باشند. در بخش فن بازار به خصوص پارکهای علم فناوری و مراکز رشد حضور جدی داشته باشند. امیدواریم با حضور بخش خصوصی نمایشگاه رونق بیشتری بگیرد همچنین از بخش خارجی هم شرکت کننده فعال داشته باشیم.
معاون پژوهشی وزیر علوم اظهار کرد: با توجه به سال تحصیلی جدید و اینکه در نیمه دوم دولت جدید هستیم این انتظار هست که بتوانیم نقشآفرینی داشته باشیم. امیدواریم این عرصه بر حضور فعال ما کمک کند که نشان دهیم این ظرفیت پژوهشی در همه ابعاد وجود دارد. تأکید وزارتخانه بر داشتن نقشآفرینی است و این آمادگی را داریم که حضور فعالی داشته باشیم بهویژه در فضای دیپلماسی فعلی باید ثابت کنیم که آمادگی کافی را داریم.
در نظرگرفتن نظام تشویقی برای دانشگاهها
بنا بر این گزارش، جلال بختیاری، دبیر ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری در ادامه اظهار کرد: به شدت به نقش دانشگاههای بزرگ حساس هستیم اگر دانشگاههای بزرگ نتوانند رقابت را در دانشگاههای دیگر برقرار کنند قطعا مشکلاتی خواهد بود. نظام تشویقی دانشگاهها را برای نشان دادن توانمندیهای پژوهشی آنها خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه تقاضاهای جامعه را باید طوری دستهبندی کنیم که در پژوهشها پیاده شود، گفت: از سال گذشته برای توانمندی کردن هفته پژوهش تلاش کردهایم دستاوردهای سال گذشته کاملاً مشهود است. در مجموع برای تبیین سیاستهای کلی پژوهش باید با کمک یکدیگر پیش برویم. راهبردهای مشترک از زیر مجموعه باید استخراج شود تا بتوان سیاستگذاری کلانتری را در پیش گرفت.
بختیاری اظهار کرد: مجموعه بزرگی از منابع و اطلاعات در کشور داریم اینها بهصورت پراکنده وجود دارد برای رسیدن به آنها باید با برنامهریزی جلو برویم و زمینههای کار را تسهیل کنیم.
وی افزود: قصد داریم که به بحث آسیبها بیشتر توجه کنیم فکر میکنیم با تلاشهای که همکاران کردهاند بخش صنعت بسیار بیشتر از سالهای گذشته در کنار ما باشد. سعی کردهایم تمام محدودیتهای که در هفته پژوهش وجود دارد را تشریح کنیم همه ظرفیتمان را نیز برای امتیاز گرفتن برای سالهای بعد و هم برای ارتقای آینده پژوهش به کار بگیریم. بخش عمدهای از کارهای هفته پژوهش برونسپاری شده و توان ما صرف برنامهریزی میشود.
بختیاری در ادامه گفت: نظارت و ارزیابی امسال دقیقتر از سالهای گذشته است. قرار است مجموعه کاری که در استانها اتفاق میافتد در غرفههای بیست متری که در نمایشگاه پژوهش در اختیارشان قرار داده میشود نشان داده شود.
دبیر ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری اظهار کرد: در سالهای گذشته دبیرخانه دائمی و یا ستاد نداشتیم امسال برای اولین بار ستاد تشکیل دادهایم آئیننامه پژوهشگران برتر تغییر کرده طبق این آئیننامه پژوهشگر نمونه به کسی میگویند که واقعاً در یک زمینهای نمونه باشد مرزهای بسته آئیننامه قبل را برداشتهایم.
وی در پایان گفت: شعار هفته در سطح کشور یکسان میشود همچنین عناوین روزهای هفته پژوهش در سطح کشور ثابت میشود. قرار است آرم این هفته در تمام سالهای برگزاری یکسان شود نه اینکه هر سال یک آرم جدید داشته باشیم.