در دانشگاه ادیان و مذاهب انجام میشود؛
برپایی کرسی آزاداندیشی «دینداری مناسکی؛ مکانها و زمانهای مقدس در ایران امروز»
گروه دانشگاه: دهمین کرسی آزاداندیشی پژوهشکده ادیان و مذاهب با عنوان «دینداری مناسکی؛ مکانها و زمانهای مقدس در ایران امروز» سهشنبه، یازدهم اسفندماه برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، دهمین کرسی آزاداندیشی پژوهشکده ادیان و مذاهب با عنوان «دینداری مناسکی؛ مکانها و زمانهای مقدس در ایران امروز» سهشنبه، یازدهم اسفندماه ساعت 12:45 با ارائه اللهکرم کرمیپور و نقد مهراب صادقنیا در سالن کنفرانس امام موسی صدر برگزار میشود. چکیده
یکی از ابعاد مطالعه دین صورتهای بیرونی در قالب کنشهای دینی و مناسکی است. زمینهای که در آن «حوزه عمومی و عینیت یافته دین» از گذر مکانها و زمانهای عبادی، مناسبتها و تقویمهای عرفی شناخته میشوند. هر چند پرسشها و منظرها میتواند در بررسی این موضوع مختلف باشد و از زوایای الهیاتی و فلسفی و معرفتشناختی نگریست، اما پرسش من این است که چگونه میتوان دین را از گذر مناسک و مناسبتها و بهطور کلی امور بازتابدهنده شناخت؟ همین طور، چگونه نمادها و نوشتههای ظهور یافته در حوزه عمومی میتواند خصوصیات و ویژگی دینداری را نشان دهد؟
برای تحلیل پرسش فوق از یک چارچوب مفهومی و تفکیک میان «دین نهادینه» و «دین اشاعه یافته» استفاده میشود. دین نهادینه، بازتاب دهنده صورتهای عمومی، رسمیت یافتگی و انسجام بخش و دین اشاعه یافته بیانگر جنبههای غیر نهادین، فردی و گاه محتوای اخلاقی و معنوی و اعتقادی است. با توجه به مشاهدات و یادداشتها از فضاها و کالبدهای شهر و مکانهای مقدس دینی، تبلیغات و مناسبتهای دینی و تقویمی، دینداری امروز جامعه ما ناظر به نوعی دینداری نهادینه و در راستای نوعی «دینداری عامیانه» و بیشتر مناسکی حرکت میکند. این در حالی است که صورتها دیگر دینداری (دینداری اشاعه یافته) که بیانگر تعدد و تنوع دینی که ناظر به جنبههای اخلاقی و معنوی و فردی و غیر سازمانی و غیر نهادی است به دیده نمیآید.