کد خبر: 3498310
تاریخ انتشار : ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۶:۲۴
آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی تشریح کرد:

استغفار معصومین(ع) دفعی است نه رفعی

گروه حوزه‌های علمیه: مفسر برجسته قرآن کریم با بیان اینکه استغفار مخصوص انسان‌های عادی نبوده و معصومان(ع) نیز دائما استغفار داشتند تاکید کرد: استغفار معصومین(ع) دفعی است نه رفعی زیرا گناه هرگز به ساحت ایشان راه ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت‌الله‌العظمی عبدالله جوادی آملی امروز 26 اردیبهشت ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم گفت: کسانی که برای توهین به جلسات پیامبر(ص) می‌آمدند جاهلانه و فاسقانه از درس و بحث پیامبر هم خارج می‌شدند؛ قرآن در توصیف ایشان فرمود اینها هم دور هستند و هم دور می‌دارند مانند «الذین یصدون» که هم خودشان دورند و هم دیگران را از حق دور می‌کنند.

وی افزود: اینها در بخش اندیشه جاهلانه و در انگیزه هوسمندانه و هوس‌پرستانه رفتار می‌کنند و در مقابل اینها هم مومنان هستنند که هم تقوا وهم تقویت اندیشه صائب به آنان بخشیده شده است.

این مرجع تقلید با اشاره به وجود دو بخش انگیزه و اندیشه در انسان اظهار کرد: هیچ ارتباط ضروری میان این دو نیست ممکن است انسان مطلبی را صددرصد حق بداند اما به آن عمل نکند زیرا تصمیم با عقل عملی است که«ما عبد به الرحمان» است ولی از عقل نظری به تنهایی حل مشکلی بر نمی‌آید، آیه و روایت مشکل انسان جاهل را حل می کند ولی کسی که در جهاد درونی نفس و عقل شکست خورده عالما و عامدا گناه می‌کند.

این مفسر قرآن بیان کرد: فرمود مراقب باشید که عقل عملی آسیب نبیند به همین دلیل نور علی نور را به مومنان هدیه فرموده است در حالی که کسانی که رجس علی رجس هستند هر قدر آیه و روایت برایشان بخوانید بر رجسشان افزوده می شود زیرا اینها قلبشان مشکل دارد.

این مرجع تقلید عنوان کرد: قرآن فرمود گروهی که غافلا و جاهلا از مجالس پیامبر خارج می شوند منتظر روز سخت و دردناک هم باشند روزی که خطرش هم این است که خیلی نزدیک است و کسی نمی داند کی می‌آید و به تعبیر قرآن، بغتة است.

وی اظهار کرد: فرمود اینها منتظر قیامت هستند که یا کبراست و یا صغراست و قیامت زمانی نیست که در زمان هجری شمسی و قمری بگنجد زیرا تاریخ در آن نشئه نابود شده است. لذا چیزی که دفعتا می اید اول و سط و آخر ندارد اما اشراط آن ظهور می کند.

این مفسر بیان کرد: در توصیف قیامت فرمود ازفة الازفة؛ یعنی دم دست و نزدیک و سهمگین است زیرا خیلی‌ها که مردند نمی فهمند که مرده‌اند و نشئه آنان عوض شده و گروه کمی می فهمند که مرده‌اند به همین دلیل تلقین میت، هم هشدار برای تشییع کنندگان است و هم به میت خطاب می شود که بدان مرده ای و نشئه تو عوض شده است.

ایمان غیرنافع

صاحب تفسیر تسنیم با اشاره به شرط قبولی ایمان گفت: اگر کسی بخواهد عندالاحتضار ایمان بیاورد ایمانش مقبول نیست و یا ایمان آورده ولی کاری نکرده و مسلمان شناسنامه ای بوده است در هنگام موت ایمان سودی برایشان ندارد.

منشا استغفار معصومان(ع)

این مرجع تقلید گفت: خداوند به حضرت فرمود تو راه موحدانه و ذکر و ورد و دعا داری و این راه که علم توحیدی است ادامه بده به همین دلیل فرمودند «خیرالعلم توحید و خیرالعمل الاستغفار» البته استغفار معصوم دفع خطر است و نه رفع خطر زیرا گناه اصلا به سمت این معصومان نخواهد آمد.

ارزش علم در اسلام

وی ادامه داد: اگر خدا چیزی را امر کرد مانند اینکه دعا کنید تا اجابت کنم شما را، لزوما به معنای این است که او پاسخ می دهد و گاهی نیز بدون وعده نیز فرشتگان برای مومنان طلب مغفرت می‌کنند مانند طلب مغفرتی که فرشتگان برای عالم می کنند که کم بهایی نیست که اسلام به عالم داده است؛ راهی است که هم ماهی دریا و هم مرغ هوا به او توجه دارد و اگر این راه را ارزان بفروشیم خسارت زیادی خورده‌ایم.

وی با اشاره به سخنان منافقانه برخی در صدر اسلام تصریح کرد: برخی در صدر اسلام می گفتند اگر آیه‌ای صریحا ما را به قتال دعوت کند ما آماده ایم ولی وقتی دستور مبارزه آمده مانند این بود که آنان را به طرف چوبه اعدام می برند، و نگاه محتضرانه داشتند به همین دلیل قرآن تاکید فرمود اگر دستور پیامبر را پذیرفتید به نفع شما و اگر نپذیرفتید تصور نکنید درهای بهشت بر روی شما باز است.

captcha