حجتالاسلام و المسلمین احمد احمدی، رییس سازمان سمت، در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به پرسشی در خصوص شخصیت علمی آیتالله قبلهای گفت: آقای قبلهای تجسم دین، علم، اخلاق و اخلاص بود، مانند اینکه بگوییم این فضایل در واقعیت و در ایشان تجسم یافته است. همه فضائل در وجود ایشان جمع شده بود.
آیتالله قبلهای؛ تجسم فضائل اخلاقیاحمدی ادامه داد: تواضعی که ایشان داشت، مثال زدنی بود. روزی که من یک راهی باز کرده بودم تا کسانی که علمی دارند بیایند امتحانی بدهند و به دانشگاه بروند و تدریس بکنند، ایشان آمد و با اینکه مجتهد به معنای واقعی بود در امتحان شرکت کرد. آیتالله قبلهای به جلسه امتحان آمد و من دیدم یک روحانی لاغراندام سالمندی که از من مسنتر است، بیآنکه هیچ اعتراضی بکند ورقه را گرفت و امتحان داد و بعد وقتی من ورقه را نگاه کردم دیدم عجب فرد عالم و دانشمندی است. ایشان هیچ غروری نداشت و میدانست که این راهی که باز شده است بالاخره باید پیموده شود. ایشان امتحان را داد که در حد فوق لیسانس بود و بعد رساله نوشت و مدرک دکتری را گرفت و بعد تدریس کرد تا عضو هیئت علمی دانشکده حقوق شد و به عنوان یک مجتهد تدریس کرد.
وی افزود: آیتالله قبلهای چندین کتاب عمیق هم نوشت، این فرد با این فضل و اجتهادش آمد در امتحان شرکت کرد و بعد دعا میکرد که فلانی زمینهای فراهم کردم تا از علم من استفاده شود. الان کتابهایش جزو کتابهای مبنائی عمیق برای اساتید دانشگاه است. به هر حال قبلهای آیتی بود و به معنای واقعی آیتآلله بود. ایشان هم مجتهد بود و هم اخلاق را به معنای واقعی کلمه پاس میداشت در این فرد معاذالله که ذرهای تکبر مشاهده میکردید. شما همه فضایل را در او میدیدید که لب نمیگشود الا اینکه خیری از زبانش جاری شود.
آیتالله قبلهای ادامهدهنده فقه آل محمد(ص) بودغلامحسین الهام، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در گفتوگو با ایکنا، در این خصوص گفت: مرحوم آقای قبلهای از چهرههایی بود که به تمام معنا گسترش دهنده معارف اهل بیت و فقه آلمحمد(ص) بود. سابقه تحصیلی ایشان نشان میداد که با چه مشکلات، فقر و سختیهایی برای تحصیل علم در ایران و نجف تلاش کردهاند و فرد بسیار ملا و صاحب نظری بودند و به تمام معنا به آموزش و معلمی عشق و علاقه داشتند.
الهام افزود: ایشان وجود خود را وقف بسط علم کرده بود و برای دانشگاه یک فرصت ارزشمند بود. بسیاری از چهرههای تحصیلکرده حقوقی در دانشگاه علوم قضائی، تربیت مدرس و برخی مجامع دانشگاهی دیگر، فقه، قواعد فقه و آشنائی با مبانی مکتب حقوقی اسلامی را از ایشان آموخته بودند.
وی تصریح کرد: ایشان حوصله فراوانی داشت و از دقت علمی و مطالعه عمیق فراوانی بهرهمند بود و همچنین ایشان حوصله زیادی برای تعامل با دانشجویان داشت و هم از نظر اخلاقی منشا ترویج فرهنگ و مکتب اخلاقی اسلامی بود و هم از نظر فقهی دانشجویان را عمیق و متفکر بار میآورد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: ایشان زحمت زیادی هم در ارائه ادبیات فقهی به زبان فارسی در بحث قواعد فقهی داشت. کتابی که در میان منابع فقهی بسیار ارزشمند است برای حوزوی و دانشگاهیها مبانی تکملةالمنهاج خویی است که فقه استدلالی جمع و جور و دقیق و عمیقی است که ایشان این کتاب را شرح کردند. ضمن تدریس، این کتاب و دیگر کتابها را در اختیار قرار دادند که سازمان سمت کار بسیار ارزشمندی در نشر این آثار کرد.
الهام در پایان گفت: از ایشان هم چهرهای فقیه و متعهد به فقه اسلامی و هم انسانی متخلق به فضایل اسلامی به یادگار مانده است و روح اخلاقی منشا تواضع و تلاش برای فراگیری و یادگیری در هر شرایط سخت و دشوار در این اواخر با سختیهای زیاد از جمله فوت همسرشان صبر و بردباری را به کارنامهشان اضافه کردند. روحشان شاد و ان شاالله با اولیا محشور شوند و امثال ایشان که بقیه السلف علمای ربانی ما هستند ان اشاالله سلامت باشند.
قهوهچیان